Prethodni članak
Sljedeći članak

Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije svečano proslavila 25. rođendan


U restoranu Zagi u Oroslavju Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije održala je svečanu sjednicu povodom 25 godina postojanja. Točan datum osnutka je 25. lipnja 1999. godine. Prvi predsjednik Zajednice bio je Marijan Hruš u mandatu od 1999. do 2003. godine. Drugi predsjednik Zajednice bio je Stjepan Fotivec. Gospodin Fotivec je predsjednik Zajednice bio u četiri mandata u periodu od 2003. do 2019. godine. Treći predsjednik Zajednice, sada u drugom mandatu, je Tihomir Vančina. Dopredsjednici Zajednice bili su: Stjepan Merkaš Krojf u pet mandata, Saša Kundih, Stjepan Novačko i  Tatjana Tuđa u dva mandata te Ivica Balagović, Cvetko Grabušić i Branko Žiger u jednom mandatu.

U povijesti Zajednice bilo je sedam saziva Izvršnog odbora. Najdugovječniji članovi Izvršnog odbora bili su Stjepan Latin i Stjepan Merkaš Krojf u šest mandata, a slijede: Željko Stošić u pet mandata, Ivica Balagović, Boris Galoić, Ozren Hanžek, Albert Kontak, Saša Kundih i Anđelko Pregiban u četiri mandata, Vanja Brundula, Dragutin Črnjević Čiko, Berislav Forjan, Andrija Jerneić, Ivan Katušić-Buković, Robert Kontak, Zdenko Kozina, Branko Krkalo, Željko Lukina, Robert Špoljar i Tatjana Tuđa u tri mandata te Cvetko Grabušić, Marinko Hranić, Stjepan Novačko, Zlatko Paučnik, Đino Sinković, Ivica Vrančić i Branko Žiger u dva mandata.

Veliki zaokret dogodio se 2006. kada za glavnog tajnika dolazi Branko Piljek. Njegovom dolaskom rad SZ KZŽ podignut je na jedan vrlo visok nivo.

Danas Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije objedinjuje djelovanje 151 udruge od čega je 8 teritorijalnih zajednica, 14 saveza i 129 temeljnih udruga. U ovom sustavu djeluje 5.153 sportaša u sustavu natjecanja i 1.725 rekreativca, tj. 6.878 sportaša. Sustav kvalitetno djeluje zahvaljujući trudu 387 trenera te slobodno izabranom, neprofitnom i neplaćenom djelovanju 1.279 volontera. Kroz godinu se održi oko 6.833 utakmica i 332 pojedinačnih nastupa za što se sportaši pripremaju na 28.260 treninga.

Uvodnu riječ na početku svečane sjednice imao je glavni tajnik Branko Piljek, a predsjednik Sportske zajednice KZŽ, Tihomir Vančina, pročitao je referat o djelovanju Zajednice u proteklih 25 godina. Svečanoj sjednici prisustvovali su i ugledni gosti: Tomislav Družak (državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta i izaslanik ministrice Brnas), Krešimir Šamija (ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sporta), Željko Kolar (župan KZŽ) i Neven Šavor (direktor Ureda za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe HOO).

-Velika mi je čast biti ovdje s vama. Impresioniran sam brojkama koje ukazuju na kvalitetan i uporan rad. Sportska zajednice KZŽ zaslužuje sve pohvale. Ovo je lijepi jubilej i moram istaknuti dobru suradnju sa Sportskom zajednicom KZŽ koja ima isti broj projekta kao i Sportska zajednica Osječko-baranjske županije koja pokriva znatno veći teritorij. Kad god nas zatrebate naša će vam vrata biti širom otvorena – između ostalo istaknuo je Tomislav Družak. Sportska zajednica KZŽ u dvije će godine dobiti 274.000 eura u sklopu programa Ministarstva turizma i sporta koja su namijenjena za sufininanciranje trenera i nabavku opreme. Tu je ponovno veliku ulogu odigrao Branko Piljek koji je i najzaslužniji što su ta sredstva toliko visoka.

-Čestitam vam na 25 godina rada i na sjajnim rezultatima koje postižete. Ono što fascinira u sportu na području KZŽ to je broj sportova kojima se naši ljudi bave. Nisu sport samo nogomet, košarka i rukomet, nešto malo atletike i to je to. U borilačkim sportovima smo u vrhu Hrvatske, jaki su stolni tenis, kuglanje, da ne govorimo koja čudesa stvaraju naši plivači, a zapravo nemaju ni pošteni bazen. To je moguće samo ako imate dobro organizirane klubove, dobro organiziranu Sportsku zajednicu, izuzetno motivirane trenere i sportske djelatnike i prije svega talentirane i uporne sportaše. Mi u KZŽ imamo osvajače Svjetskog kupa, europske i državne prvake gotovo u svim sportovima i o tome treba stalno govoriti. Olimpijske igre vrtića koje radi Sportska zajednica KZŽ primjer su za cijelu Hrvatsku. Ove godine proračun ćemo povećati na 220.000 eura, a sljedeće na 250.000 eura. U planu je i gradnja osam novih sportskih dvorana – riječi su župana Željka Kolara koje su naišle na odobravanje svih prisutnih. Prvi proračun za djelovanje SZ KZŽ bio je oko 40.000 eura, a sada je taj proračun porastao za više od pet puta i ove će godine iznositi 220.000 eura. Župan Kolar uručio je Tihomiru Vančini i posebnu zahvalnicu za 25 godina djelovanja.

Svečanoj skupštini svoj je obol dao i najpoznatiji i najbolji zagorski glazbenik, Rajko Suhodolčan, dobitnik 10 Porina za svoje glazbeno djelovanje. On je otpjevao tri svoje poznate „zagorske popevke“ koje su razgalile srca svim prisutnima.

Još članaka iz "Sport"

Facebook