Ovogodišnja sezona Svjetskog kupa u ski rolerima otvara se u Oroslavju

U tri natjecateljska dana nastupiti stotinjak ski rolera iz četrnaest država

SKI ROLLERI.jpg

Po 12. puta elita svjetskog ski rolanja okupit će se na Svjetskom kupu Oroslavju. Kako će ova utrka biti prva u ovogodišnjem izdanju Svjetkog kupa, a za dva tjedna čeka nas Svjetsko prvenstvo u Švedskoj, startna rampe u West gateu, Bistri i Oroslavju bit će pune jakih imena, pa će ova utrka biti vjerojatno natjecateljski najjača od svih onih koje se organizirale u Oroslavju.

U Oroslavju će u tri natjecateljska dana nastupiti stotinjak ski rolera iz četrnaest država. Po prvi puta vidjet ćemo reprezentativce Španjolske, koji su prvi puta izborili norme, a malo je nedostajalo da Oroslavje ugosti reprezentativce Nigerije, koji su također prvi puta izborili norme, no nisu uspjeli dobiti vize za Hrvatsku.

Elitu će u seniorskom dijelu natjecanja predvoditi iskusni nordijci Slovak Peter Mlynar, te Šveđani Tom Fahlen i Robin Norum. Među ova tri imena treba tražiti pobjednike u svim disciplinama, a pokušat će im zaprijetiti tradicionalno jaki Talijani i Rusi, specijalisti za rolanje. U seniorskom dijelu natjecanje Oroslavčani su morali davati čak i odbijenice, pa je lista zaključena na 30 ski rolera.

Yvonne Mrzljak brani pobjedu u sprintu

Domaćoj će publici biti posebno interesantno može li Oroslavčanka Yvonne Mrzljak obraniti prošlogodišnju pobjedu u sprintu. Najzvučnija imena kod seniorki svakako će biti nordijke Slovakinja Alena Prochazkova i Šveđanka Sandra Olsson. Prochazkova je velika kandidatkinja za nastup na predstojećim ZOI koje će se održati u Južnoj Koreji, točnije u Pyeongchangu.

Junniorsku elitu predvode Talijan Matia Armelini i Šveđan Gabriel Strid, a kod juniorki najviše se očekuje od Njemice Anamarie Dietze.

Naravno nastupit će i veliki broj hrvatskih rolera i rolerica. Kao što smo rekli Hrvate i Hrvatice predvodit će Yvonne Mrzljak, a uz nju puno se očekuje i od Karla Kunšteka i Krešimira Crnkovića. Nastupit će i tri domaće djevojke, Vinka Kovačić, Ana Frinčić i Dora Kurečić, dok je zbog ozljede upitan nastup Tomislava Češkovića.

Ski rolleri će natjecanje otvoriti u petak u 10 sati „masovkom“ kod West gatea, u subotu na čeka teška brdska utrku na Pili, a nedjelja je po običaju rezervirana za sprint u cetru Oroslavja.
Organizator utrke je Hrvatski skijaški savez, a tehnički organizator Ski klub Oroslavje, a po običaju veliki će obol dati Grad Oroslavje i općina Stubičke Toplice.

Visoki pokrovitelj ove utrke je Državni ured za sport, pa se očekuje da će utrka posjetiti i čelnica ureda, legendarna Janica Kostelić.

Raspored

Petak, 7.7.
10:00 start masovne utrke – West gate
20:00 svečano otvaranje – Oroslavje

Subota, 8.7.
09:00 zatvaranje prometnice Pila – Sljeme
10:00 – 12:00 utrka brdo – Pila – Sljeme
12:00 proglašenje rezultata utrke

Nedjelja, 9.7.
09:00 zatvaranje prometnice u Oroslavju
10:00 sprint utrka – Oroslavje
12:30 ceremonija proglašenja rezultata utrke – Orosavje
13:00 ceremonija zatvaranje - Oroslavje