Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovogodišnja sezona Svjetskog kupa u ski rolerima otvara se u Oroslavju

U tri natjecateljska dana nastupiti stotinjak ski rolera iz četrnaest država


Po 12. puta elita svjetskog ski rolanja okupit će se na Svjetskom kupu Oroslavju. Kako će ova utrka biti prva u ovogodišnjem izdanju Svjetkog kupa, a za dva tjedna čeka nas Svjetsko prvenstvo u Švedskoj, startna rampe u West gateu, Bistri i Oroslavju bit će pune jakih imena, pa će ova utrka biti vjerojatno natjecateljski najjača od svih onih koje se organizirale u Oroslavju.

U Oroslavju će u tri natjecateljska dana nastupiti stotinjak ski rolera iz četrnaest država. Po prvi puta vidjet ćemo reprezentativce Španjolske, koji su prvi puta izborili norme, a malo je nedostajalo da Oroslavje ugosti reprezentativce Nigerije, koji su također prvi puta izborili norme, no nisu uspjeli dobiti vize za Hrvatsku.

Elitu će u seniorskom dijelu natjecanja predvoditi iskusni nordijci Slovak Peter Mlynar, te Šveđani Tom Fahlen i Robin Norum. Među ova tri imena treba tražiti pobjednike u svim disciplinama, a pokušat će im zaprijetiti tradicionalno jaki Talijani i Rusi, specijalisti za rolanje. U seniorskom dijelu natjecanje Oroslavčani su morali davati čak i odbijenice, pa je lista zaključena na 30 ski rolera.

Yvonne Mrzljak brani pobjedu u sprintu

Domaćoj će publici biti posebno interesantno može li Oroslavčanka Yvonne Mrzljak obraniti prošlogodišnju pobjedu u sprintu. Najzvučnija imena kod seniorki svakako će biti nordijke Slovakinja Alena Prochazkova i Šveđanka Sandra Olsson. Prochazkova je velika kandidatkinja za nastup na predstojećim ZOI koje će se održati u Južnoj Koreji, točnije u Pyeongchangu.

Junniorsku elitu predvode Talijan Matia Armelini i Šveđan Gabriel Strid, a kod juniorki najviše se očekuje od Njemice Anamarie Dietze.

Naravno nastupit će i veliki broj hrvatskih rolera i rolerica. Kao što smo rekli Hrvate i Hrvatice predvodit će Yvonne Mrzljak, a uz nju puno se očekuje i od Karla Kunšteka i Krešimira Crnkovića. Nastupit će i tri domaće djevojke, Vinka Kovačić, Ana Frinčić i Dora Kurečić, dok je zbog ozljede upitan nastup Tomislava Češkovića.

Ski rolleri će natjecanje otvoriti u petak u 10 sati „masovkom“ kod West gatea, u subotu na čeka teška brdska utrku na Pili, a nedjelja je po običaju rezervirana za sprint u cetru Oroslavja.
Organizator utrke je Hrvatski skijaški savez, a tehnički organizator Ski klub Oroslavje, a po običaju veliki će obol dati Grad Oroslavje i općina Stubičke Toplice.

Visoki pokrovitelj ove utrke je Državni ured za sport, pa se očekuje da će utrka posjetiti i čelnica ureda, legendarna Janica Kostelić.

Raspored

Petak, 7.7.
10:00 start masovne utrke – West gate
20:00 svečano otvaranje – Oroslavje

Subota, 8.7.
09:00 zatvaranje prometnice Pila – Sljeme
10:00 – 12:00 utrka brdo – Pila – Sljeme
12:00 proglašenje rezultata utrke

Nedjelja, 9.7.
09:00 zatvaranje prometnice u Oroslavju
10:00 sprint utrka – Oroslavje
12:30 ceremonija proglašenja rezultata utrke – Orosavje
13:00 ceremonija zatvaranje - Oroslavje

Još članaka iz "Sport"

Facebook