OTKAZANA SNJEŽNA KRALJICA: Proljetne božićne temperature rastopile veći dio napravljenog snijega

Autor zagorje.com

U sličnim okolnostima sljemenske utrke bile su otkazane i u prosincu 2013. godine.

utrka sljeme.jpeg

Sljemenske slalomske utrke Audi FIS Svjetskog kupa Vip Snow Queen Trophy 2016. ipak nisu dobile ''zeleno svjetlo''. Vrijeme je ove godine bilo izrazito nenaklonjeno proizvodnji snijega i pripremi staze te je FIS donio odluku o otkazu.

Iako vremenska prognoza najavljuje dolazak minusa i hladnijih dana, predstavnik FIS-a Emmanuel Couder je nakon konzultacija s prognostičarima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske zaključio kako su današnje dugoročne vremenske prognoze, iako i dalje daju negativne temperature, nešto toplije nego prethodnih dana te FIS ne može dati „zeleno svjetlo“ i ući u rizik da staza ne bude na vrijeme spremna.

Hladnih dana za zasnježivanje staze ove godine nije bilo dovoljno, tokom prosinca nije bilo uvjeta za zasnježivanje niti jedne minute, a temperaturna inverzija na vrhu Medvednice kao i gotovo proljetne temperature u vrijeme Božića rastopile su veći dio prije napravljenog snijega.

Otkazivanje utrka zbog nedostatka snijega česta je pojava, koja je do sada zadesila gotovo sve organizatore utrka Svjetskog kupa. U zadnjih nekoliko godina i poznati francuski Val d'Isere te finski Levi imali su po dva otkaza skijaških utrka FIS Svjetskog kupa, a sada im se nažalost pridružio i Zagreb.

Ekipa Skijališta Sljeme i organizatora koja radi na pripremi snijega dala je sve od sebe, ali zbog dugotrajnih visokih temperatura nije bilo moguće pripremiti dovoljne količine snijega za održavanje utrke - izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka Vip Snježne kraljice.

Organizatori su najavili da se s organizacijom utrka, koje su u FIS-ovom kalendaru najmanje do 2020. godine do kada je kalendar i napravljen, nastavlja već početkom sljedeće godine prema planu i pozvali su sve ljubitelja skijanja da dođu na Sljeme 3. i 5. siječnja 2017.!