Prethodni članak
Sljedeći članak

OTKAZANA SNJEŽNA KRALJICA: Proljetne božićne temperature rastopile veći dio napravljenog snijega

U sličnim okolnostima sljemenske utrke bile su otkazane i u prosincu 2013. godine.


Sljemenske slalomske utrke Audi FIS Svjetskog kupa Vip Snow Queen Trophy 2016. ipak nisu dobile ''zeleno svjetlo''. Vrijeme je ove godine bilo izrazito nenaklonjeno proizvodnji snijega i pripremi staze te je FIS donio odluku o otkazu.

Iako vremenska prognoza najavljuje dolazak minusa i hladnijih dana, predstavnik FIS-a Emmanuel Couder je nakon konzultacija s prognostičarima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske zaključio kako su današnje dugoročne vremenske prognoze, iako i dalje daju negativne temperature, nešto toplije nego prethodnih dana te FIS ne može dati „zeleno svjetlo“ i ući u rizik da staza ne bude na vrijeme spremna.

Hladnih dana za zasnježivanje staze ove godine nije bilo dovoljno, tokom prosinca nije bilo uvjeta za zasnježivanje niti jedne minute, a temperaturna inverzija na vrhu Medvednice kao i gotovo proljetne temperature u vrijeme Božića rastopile su veći dio prije napravljenog snijega.

Otkazivanje utrka zbog nedostatka snijega česta je pojava, koja je do sada zadesila gotovo sve organizatore utrka Svjetskog kupa. U zadnjih nekoliko godina i poznati francuski Val d'Isere te finski Levi imali su po dva otkaza skijaških utrka FIS Svjetskog kupa, a sada im se nažalost pridružio i Zagreb.

Ekipa Skijališta Sljeme i organizatora koja radi na pripremi snijega dala je sve od sebe, ali zbog dugotrajnih visokih temperatura nije bilo moguće pripremiti dovoljne količine snijega za održavanje utrke - izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka Vip Snježne kraljice.

Organizatori su najavili da se s organizacijom utrka, koje su u FIS-ovom kalendaru najmanje do 2020. godine do kada je kalendar i napravljen, nastavlja već početkom sljedeće godine prema planu i pozvali su sve ljubitelja skijanja da dođu na Sljeme 3. i 5. siječnja 2017.!

Još članaka iz "Sport"

Facebook