Prethodni članak
Sljedeći članak

KUD „Lobor“ nabavio 12 zagorskih narodnih nošnji

Projekt nabave zagorskih nošnji realiziran je dobivenim sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske


foto: KUD Lobor

U rujnu 2017. godine KUD „Lobor“ javio se na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2018. godinu, koji je objavilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te prijavio projekt pod imenom „Nabava zagorskih narodnih nošnji“. Ministarstvo kulture prepoznalo je potrebu loborskih kudovaca te je za navedeni projekt KUD-u „Lobor“ odobrilo financijska sredstva u iznosu od 10.000 kuna.

Realizacija projekta

U travnju ove godine KUD „Lobor“ krenuo je u realizaciju projekta nabave 12 ženskih narodnih nošnji, kao što je bilo i planirano u natječajnoj dokumentaciji za Ministarstvo kulture. - Izrazito zahtjevan posao šivanja odradila je gospođa Martina Kulfa iz Zlatara u svom krojačkom obrtu. Projekt je završen krajem svibnja 2018. godine te je realiziran isključivo zahvaljujući dobivenim sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Kulturno umjetničko društvo „Lobor“ već je 2. lipnja nastupilo u novim zagorskim nošnjama na 5. folklornim susretima KUD-a „Javor“ u Jazavici pokraj Novske.

Folklorna tradicija zagorskog kraja

Folklorna sekcija KUD-a „Lobor“ je u prvom polugodištu tekuće godine odradila mnogobrojne nastupe i manifestacije: Noć muzeja, Loborski fašinjek, Smotra malih vokalnih sastava KZŽ, uskrsni koncert „Vuzem h Loboru“, snimanje emisije HRT-a „Lijepom našom u Loboru“. Za sve nabrojane manifestacije i nastupe smo morali posuđivati zagorske narodne nošnje, jer u svom fundusu nismo imali dovoljan broj nošnji za nastup – rekla je predsjednica KUD-a Lobor Suzana Matejaš, istaknuvši da članovi Društva nesebično pomažu, financijski i volonterskim radom, očuvanju Kulturno umjetničkog društva „Lobor“ te da će im nove zagorske nošnje biti dodatna motivacija za daljnji rad i očuvanje folklorne tradicije zagorskog kraja.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru. Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici uključujući autocestu A1 između čvorova Ogulin i Maslenica te državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin i DC3 Delnice-Zdihovo. Zabrana je p...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program