Prethodni članak
Sljedeći članak

Gornjostubički kraj pogodan je za razvoj ovčarstva i kozarstva

Iduće subote, 7. listopada u organizaciji Udruge seljaka Općine Gornja Stubica održat će se manifestacija 'Branje kuruze i lupitva '

Na području Gornje Stubice među brojnim udrugama nalazi se i Udruga seljaka općine Gornja Stubica koju vodi Đurđica Labaš. Ciljevi udruge su razvoj sela i poljoprivrede u općini Gornja Stubica te poticanje onih oblika poljoprivredne proizvodnje koji omogućuju dobru zaradu i kvalitetniji život, a primjereni su uvjetima privređivanja ovog područja, poticanje razvoja gospodarstva i turizma, siguran plasman poljoprivrednih proizvoda, rentabilna otkupna cijena, te poštivanje ugovorenih obveza prilikom isplate za preuzete poljoprivredne proizvode.  Tu su i brojne druge aktivnosti, od radionica, seminara, sajmova, posjeta raznim OPG-ovima i farmama. 

Od projekata izdvojimo Program javnih radova  „Čišćenje trnja i grmlja sa poljoprivrednih površina“.  To je zajednički Program Udruge seljaka općine Gornja Stubica i Zavoda za zapošljavanje. Provodio se na način da nezaposlene osobe, koje su prijavljene na Zavodu za zapošljavanje više od 3 godine u organizaciji Udruge seljaka čiste privatne parcele od trnja i grmlja, divljih deponija u svrhu poljoprivredne proizvodnje, razvoja turizma te zaštite okoliša. Proveden je Projekt cjeloživotnog školovanja preko kojeg je izvršeno osposobljavanje za rukovanje  motornom pilom, kosilicom, trimerom i traktorskim priključcima.

Na godišnjoj Skupštini Udruge 2016. godine razmatrana je i swot analizu za izradu Strategije razvoja poljoprivrede, gospodarstva i turizma na području općine.  - Na području općine Gornja Stubica  još uvijek postoje prostorije nažalost bvše Done – poznate po sirupima, sokovima, marmeladama. Otvorena je „ Lovita „ proizvodnja vrlo kvalitetne tjestenine. U izgradnji je tvornica za proizvodnju mesnih prerađevina. Ima i dobrih iskustava sa uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja- obitelj Hren. Novonastala poslovna zona ima dovoljno prostora i za druge proizvodne kapacitete – rekla je Labaš. 

 - Velike površine pogodne za poljoprivrednu proizvodnju, kako ratarskih kultura tako i stočarstva, osobito ispaše stoke te prehrambena industrija mogu biti pokretač razvoja cijelog stubičkog kraja, dodala je Labaš, posebice kad bi se, ističe, iskoristili fondovi Europske unije i poticaji za razvoj poljoprivrede Vlade RH. U 2017. godini veća pažnja usmjerila se na razvoj stočarstva, osobito ovčarstva i kozarstva. Nekoliko predavanja održao je Cem Ustundag, a predsjednica Udruge zajedno sa njegovim suradnicima obišla je poljoprivredna gazdinstva kako bi im se u neposrednom kontaktu približio projekt razvoja ovčarstva na području Hrvatske, odnosno utvrdile njihove mogućnosti za uzgoj ovaca i apliciranje na mjere za ruralni razvoj – za male poljoprivrednike 15 000 eura i mlade poljoprivrednike 50 000 eura. Neposredni kontakt zainteresiranih poljoprivrednika obavljen je i sa Savjetodavnom službom u D. Stubici kako bi ih se upoznalo sa načinom izračuna ekonomske vrijednosti zemljišta te Agencijom u Krapini, gdje se otvaraju OPG -i i vrši izračun za poticaje. 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju, a zastoji su povremeno mogući na dionicama cesta gdje traju radovi. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Zb...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program