Prethodni članak
Sljedeći članak

Županica na međunarodnoj konferenciji "Child in the City"

U Zagrebu je od 26. do 28. rujna održana šesta po redu međunarodna konferencija "Child in the City/Dijete u gradu" u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i Europske zaklade „Dijete u gradu“.


U Zagrebu je od 26. do 28. rujna  održana šesta po redu međunarodna konferencija "Child in the City/Dijete u gradu" u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i Europske zaklade „Dijete u gradu“. Suorganizatori i lokalni partneri cjelokupnog događanja bili su Grad Zagreb, Središnji koordinacijski odbor akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj.

Sudjelovalo je  120 stručnjaka iz 30 država koji su zajedno s predavačima iz Hrvatske razmjenjivali iskustva i ideje za promicanje pokreta „Gradovi – prijatelji djece“, kojem se u Hrvatskoj već pridružilo 34 gradova i općina. Teme zagrebačke Konferencije bile su dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, zdravlje i međugeneracijska solidarnost. 

Županica Sonja Borovčak, ujedno i predsjednica Društva „Naša djeca“ Zabok, u okviru teme posvećene dječjoj igri predstavila je projekt „Poboljšajmo parkove u gradu“,  kao primjer dobre prakse suradnje udruge, lokalne zajednice i grada Zaboka koji zajedničkim snagama stvaraju sredinu po mjeri djece.

Objavljena publikacija s porukama i mišljenjima djece

Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s lokalnim Društvima, Dječjim forumima i Dječjim gradskim i općinskim vijećima prikupio je više od 500 poruka djece iz cijele Hrvatske o dječjim pravima, igri, zdravlju i međugeneracijskom razvoju te ih objavio u publikaciji na engleskom i hrvatskom jeziku.
 
Konferencija „Dijete u gradu“ je nadahnjujući europski pokret kojim se promiče provođenje UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini. Konferencija se organizira svake dvije godine, a Zagreb je zahvaljujući visokoj razini skrbi za djecu te prepoznatljivosti nacionalnih programa gradova prijatelja djece dobio priliku biti domaćin tog međunarodnog skupa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook