Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: 'Upoznao sam premijera s problemima s pojedinim potraživanjima koja nam dolaze s državne razine'

Nakon prisustvovanja svečanosti povodom Dana grada Krapine, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je kratak sastanak sa županom Željkom Kolarom, njegovim zamjenicima, saborskim zastupnicima i predsjednicom Županijske skupštine KZŽ


Župan Kolar na sastanku je premijera upoznao sa segmentima strategije razvoja KZŽ, projektima i sa problemima u funkcioniranju pojedinih potraživanja koja s državne razine dolaze na razinu županije.

-Za prijevoz srednjoškolaca došlo je samo pola naknade za deveti mjesec, a danas Sveti Nikola, prosinac, mi vlastitim sredstvima to isplaćujemo, jer korisnici ne mogu izdržati tri mjeseca da ne prime nakandu. Još uvijek ima šumova u komunikaciji između pojedinih ministarstava. Istaknuo sam i dva ključna problema koje imamo, a to je dug Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema našim ljekarnama od skoro 10 milijuna kuna, pa sam zamolio prmeijera da pokuša utjecati da barem 3 milijuna naplatimo. Od iduće godine imamo novu mrežu Hitne, da bi imali takvu pokrivenost Županija se obvezala 2,4 milijuna kuna vlastitih sdredstava uložiti u Hitnu, imamo kredit od 2,7 milijuna još za OB Zabok 2021. godine, i bilo bi nam značajno zbog oslobođenja naših sredstava da možemo pokrivati naš postotak sufinanciranja projekata za povlačenje sredstava iz EU fondova, da nam se tu uskoči i isplate ti novci.

Napomenuo sam i da već mjesec i pol dana ne možemo stupiti u kontakt s Ministarstvom obrazovanja. Pisali smo dopise, imamo sportsku dvoranu u Donjoj Stubici koja je gotova i dvoranu u Zaboku koja će biti gotova za  početak proljetnog dijela nastave, a mi ne možemo pustiti djecu u dvorane dok nemao riješen s ministarstvom način financiranja, znači odobrenje zaposlenja domara, spremačica, popratnog osoblja i osiguranje sredstava za plaćanje režija. S obzirom da je proračun u izradi, da je premijer rekao da će biti sutra prezentacija na Vladi, bitno je da već sutra stupimo u kontakt s ministrom i da se osiguraju sredstva za iduću godinu, tako da možemo pustiti djecu da koriste dvorane – istaknuo je nakon sastanka župan Kolar.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također se osvrnuo na satanak. – Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati sa županom i saborskim zastupnicima iz Krapinsko – zagorske županije, i HDZ -ovim i SDP – ovim, da se neposredno upoznam s prioritetima gopodarskog razvoja i projekata iz prometne infrastrukture, izvozno orijentiranog gospodarstva, na taj način ćemo kada teme relevantne za ovu županiju dođu na dnevni red  Vlade, moći na najkvalitetniji mogući način reagirati. Također, drago mi je da se u Krapini razvija turizam, kulturna baština, ovo je županija i grad koji su orijentirani na prekograničnu suradnju u tom pogledu ćemo učiniti sve da apsorpcija sredstava iz fondova EU bude što učinkovitija i pridonese ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske - rekao je premijer Plenković.

Na novinarsko pitanje, premijer je komentirao i poreznu reformu. - Porezna reforma je prošla i u drugom čitanju u Saboru, sad smo u fazi pripreme državnog proračuna, vrlo smo decidirani da ćemo sve što bi eventualno nedostajalo u proračunima jedinica lokalne samouprave i regionalne kompenzirati iz sredstava državnoga proračuna, ne želimo na bilo koji način dovesti u pitanje njihovo funkcioniranje, projekte i sve ono što je važno za lokane zajednice. U tom pogledu mislim da su te poruke koje smo uputili s razine Vlade prihvaćene na razini i županije i grada. U duhu partnerstva  županijama, gradovima i općinama pomoći ćemo sve projekte koji mogu biti na korist građana – rekao je premijer te pohvalio kohabitaciju u Krapini.

Premijer se potom sastao produžio na sastanak u ŽO HDZ – a KZŽ. – Tema je dijalog između mene kao predsjednika strane i svih županijskih odbora, obišao sam već 10 - ak županija i obići ću ih sve do kraja godine. Dotaknut ćemo se načelne politike Vlade, odnosa sa županijama i nekakvim inicijalnim promišljanjima za lokalne izbore, ali o tome imamo još dovoljno vremena, to je za skoro pola godine – zaključio je Plenković.  

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook