Prethodni članak
Sljedeći članak

Zimska služba spremna je za snijeg, a raspolaže s 2.500 t soli i 2500 m3 sipine

Vincelj ističe da u uvjetima prosječne zime kakva se i očekuje, za sipinu, sol, mehanizaciju i ljudski rad bi trebalo biti dovoljno od 4,5-6 mil. kuna, ili 30- 40% sredstava koja na godišnjoj razini imamo i za ljetno i za zimsko održavanje cesta

Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije i ove godine vodit će brigu o 650,40 kilometara županijskih i lokalnih cesta u zimskim uvjetima, u 137 kalendarskih dana i to u razdoblju od 15.11.2016. do 31.03.2017. 

Od posipala planirana je potrošnja 2.500 tona soli i 2.500 m3 sipine, a pripremljeni materijal,   strojevi i ljudi kreću  s 5 mjesta pripravnosti. To su Krapina, Pregrada,  Zlatar Bistrica,  Zabok  i Donja Stubica. U radu zimske službe sudjeluje  3 kamiona i 8 unimoga sa montiranom kompletnom opremom - ralicama i roto-posipačima te 5 utovarivača / rovokopača - doznajemo od ravnatelja Županijske uprave za ceste KZŽ Željka Vincelja.

Vincelj ističe da u uvjetima prosječne zime kakva se i očekuje,  za sipinu, sol, mehanizaciju  i ljudski rad  bi trebalo biti dovoljno od 4,5-6  mil. kuna, ili 30- 40% sredstava koja na godišnjoj razini imamo i za ljetno i za zimsko održavanje cesta.  - U tim okvirima kretao se i trošak zimske službe u protekle tri zime, ali ne daj Bože da se ponovi ona duga i sniježna zima s 2012. / 2013., koja nam je odnijela skoro 11 mil. kun aili 70% sredstava  koja na godišnjoj razini imamo  i za ljetno i za zimsko održavanje cesta – rekao je ravnatelj ŽUC-a. U  razdoblju od 15.11. do 31.12.2016., a što je trećina ukupnog trajanja zimske službe utrošeno  518 t soli  i 796m3 sipine, što je oko 26% ukupno planiranih količina posipala. Izvođenje radova zimske službe ugovoreno je s poduzećem Županijske ceste Zagrebačke županije Zelina.

 Cesta se u zimskim uvjetima smatra prohodnom ukoliko je njome moguće odvijanje prometa s vozilima koja imaju zimsku opremu. Iznimno, zimska služba nije dužna osigurati prohodnost na cesti u uvjetima vrlo teških vremenskih prilika. Pod osiguranjem prohodnosti  podrazumijeva se da je cesta iz I. i II. razine prednosti (autoceste i državne ceste) prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm, a na drugim cestama (županijske i lokalne ceste) 15 cm i ukoliko je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu.

Iznimno, zimska služba nije dužna osigurati prohodnost na cesti u uvjetima vrlo intenzivnog snježenja i uz olujni vjetar i pojavu velikih snježnih zapuha ili snježnih lavina. Isto vrijedi i za iznenadno nastalu poledicu na većem području npr. zbog ledene kiše, koju nije moguće otkloniti s raspoloživim sredstvima.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće vozi se usporeno: -na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvora Spačva i odmorišta Spačva na 294. km u smjeru Lipovca. Pozivamo vozače na pojačan oprez na autocestama: -A1 na 376. km u smjeru Zagreba, zbog vozila...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program