Prethodni članak
Sljedeći članak

Zdravom prehranom u godinu i pol skinula 47 kilograma!

Natalie Knezić iz Donje Stubice u potpunosti je promijenila život i uvela zdravi način prehrane, riješila se zdravstvenih tegoba i vratila energiju s kojom sada započinje svaki dan. Kako, otkrila nam je u intervjuu za Zagorski list


ZL: Zbog čega se si se odlučila drastično promijeniti način prehrane?
NATALIE: Godinama sam nakupljala kile, nisam stajala na vagu, bježala sam od ogledala, potiskivala da izgledam kako izgledam. Znala sam da sam nezdrava, ne zbog kila, nego jer sam se osjećala fizički loše. Počele su zdravstvene tegobe, gušilo me u prsima, boljela su me koljena, nisam imala energije, jedva sam se dizala iz kreveta. Sve je kulminiralo kad sam na ljeto 2014. stala na vagu i morala se s time suočiti. Jedno jutro sam se probudila i odlučila da moram promijeniti svoj život i preuzeti kontolu nad njime, jer ću inače postati bolesna.

ZL: Koji su bili prvi koraci u tim promjenama?
NATALIE: Prvih mjesec dana je bilo teško, morala sam izbaciti masnoće, šećere, bijeli kruh i naći zdrave zamjene za sve to. Umjesto šećera, uvela sam voćne šećere, rižin i agavin sirup i med, no bez pretjerivanja. Izbacila sam rafinirana ulja i uvela zdrave masnoće poput maslinovog, kokosovog i lanenog ulja. Žitarice su bitne, no bijeli kruh treba potpuno izbaciti. Zdrav život ne može biti s bijelih kruhom, treba ga zamijeniti zdravim integralnim žitaricama, a čak je i kukuruzni kruh zdrav, no umjereno. U potpunosti sam izbacila grickalice i sokove, unutra je sami šećer. Za piće je dovoljna voda i mineralna voda, u koju možete ubaciti komadiće voća ili limetu. Tijelo treba puno vode radi hidratizacije, da se izbace toksini i da se organizam sam čisti. A zamjena za grickalice su orašasti plodovi, sušeno voće ili svježe voće. Treba minimizirati unos soli, koja nije zdrava. Ja koristim himalajsku sol, obogaćenu mineralima, a koristim i sojin umak koji je slan, ali isto u malim količinama.

ZL: Koliko dugo ti je trebalo da dođeš do faze da ti ne fali sve što si prije konzumirala?
NATALIE: Bila sam jaki ovisnik o sokovima i šećeru i trebala su mi tri mjeseca da se organizam očisti i privikne na zdravu hranu te da nezdrave namirnice počnu fizički loše utjecati na moje zdravlje. Kad prođu ta tri mjeseca, nema više žudnje za sokovima, za grickalicama, za kolačima, onda se počne žuditi za zdravim namirnicama. Puno sam istraživala i shvatila da su kod zdrave prehrane bitni začini. Uglavnom ih smatramo dodacima jelu, ali začini također mogu povoljno utjecati na zdravlje, primjerice đumbir, kurkuma i cimet, to su začini koje olako shvaćamo, a pridonose zdravlju. Počela sam eksperimentirati, ali kad se navikneš, onda ti sva jela postanu ukusna. Prijatelji nam nisu vjerovali da mi zdravo i fino jedemo, a da mršavimo, pa smo ih pozvali na večere i bili su oduševljeni našim menijem. Kod klasičnih dijeta smo gladni, jer su restriktivne. Ali ovo nije dijeta. Pravilo zdrave prehrane jest da jedeš kad si gladan, slušaš svoje tijelo, jedeš zdrave namirnice i umjeren si u prehrani. Dok se tijelo ne privikne na manje obroke, možemo si pomoći s mikroobrocima poput voća i jogurta.

ZL: Koliko se već dugo hraniš na taj način i da li se i tvoja obitelj hrani tako?
NATALIE: Suprug nije krenuo od početka sa mnom, no bio mi je podrška. Ali nakon mjesec dana, kad je probao moju hranu, odlučio mi se pridružiti. Izbacili smo iz jelovnika svinjetinu, jedemo piletinu, puretinu i puno ribe. Izbacili smo i suhomesnate prizovode, paštete i slično, kako bismo jeli minimalno procesuiranu hranu. Nakon godinu i pol, smršavila sam 47 kilograma, koji i dalje idu dolje. Super je što živimo u Zagorju, gdje su nam dostupne organski uzgojene namirnice. Kupujem od lokalnih OPG-ova, jer je poanta smanjiti toksine i aditive koji su danas prisutni u kupovnoj hrani. Što manje kupljenih rafiniranih stvari, manje gotovih kupljenih ručkova, koji su smrt za organizam. Sin, koji je sad pred školu, nikada nije niti jeo nezdravo. Ne mogu ga nagovoriti da jede zeleno, to mi je još uvijek izazov, ali mu sve pripremam na zdravim masnoćama. Ne jede dodatne šećere, ne pije sokove, ali ne uskratimo mu sladoled, povremeno neki čips. Ne forsiramo ga, ali je počeo primjećivati našu prehranu, pa proba. Što se okoline tiče, mnogi nisu u početku mogli shvatiti da ne jedemo više onako kako smo prije jeli. No, kad su vidjeli da smo ozbiljni u tome i da se osjećamo bolje, da bolje izgledamo i da smo sretniji, onda su to prihvatili. Sad kad idemo na ručkove k obiteljima, uvijek paze da pripreme nešto zdravije.

ZL: Koliko je komplicirana, a koliko skupa priprema zdrave prehrane?
NATALIE: Nije komplicirana za pripremu, obroci su brzo gotovi. Bitna je organizacija vremena i obroka, moraš planirati što ćeš jesti i imati spremne namirnice. U frižideru uvijek treba imati jogurte, mliječne proizvode, posni sir, jaja i povrće. A što se tiče financija... U redu, maslinovo i kokosovo ulje košta stotinjak kuna, ali toga se koristi malo, pola žlice na wok ili teflonsku tavu. Trošimo dosta novaca na voće i povrće, ali ništa više nego netko drugi s drugačijom prehranom, tko to sve nema doma. Rekla bih da zdrava prehrana ne utječe na budžet, jer jedeš umjerenije i manje.

ZL: Kad si krenula pisati blog?
NATALIE: Ideja se rodila na ljeto prošle godine, nagovorio me suprug i rekao da bih mogla pisati o tome da motiviram druge svojim primjerom. Znam koliko je meni bilo teško, nisam znala ništa o zdravim namirnicama. Znala sam da ne želim dijetu, da želim promijeniti prehranu za cijeli život. Odlučila sam svoje iskustvo podijeliti s drugima, da vide da zdrava hrana može biti ukusna. Želim da ljudi znaju da uz ovakvu prehranu nisi na dijeti, da ti nije zabranjeno pojesti desert, ako je zdrav. Dosad sam s blogom imala pozitivno iskustvo, dobivam pozitivne informacije od čitatelja. Zbog toga što je blog dvojezičan, morala sam i malo promijeniti svoje ime u Natalie, jer imam puno posjetitelja iz Hrvatske, ali isto toliko iz Amerike, Australije. Žene mi se javljaju, traže savjete, a ja rado pomognem, super mi je prenostiti informacije nekome kome su potrebne. Dosad sam objavljivala recepte, ali sad sam započela objave sa svojom pričom i savjetima kako početi jesti zdravo.

ZL: Što bi rekla, zbog čega je takav način prehrane dobar, kakve prednosti i benefite nosi?
NATALIE: Osjećaš se pun energije, ujutro skačeš iz kreveta. Ja sam se prije jedva dizala iz kreveta, a sad prštim od sreće i zadovoljstva. Nisam to nikad gledala kroz kile, nije mi motivacija bio moj estetski izgled, već da se osjećam bolje, a sad se osjećam zdravo. Cijelo tijelo je zdravo, kosa ljepše izgleda, ten je ljepši. Imala sam povišeni tlak, lupanja srca, šećer na gornjoj granici, a sad mi se to normaliziralo. Inače, prvi pokazatelj da se u tijelu nešto događa što nije dobro je koža.

ZL: Koje biste savjete dali onima koji nisu spremni u potpunosti promijeniti način prehrane, nego jednostavno pokušati unijeti manje promjene koje bi bile dobre za zdravlje, ali i mršavljenje?
NATALIE: Smanjiti unos šećera ili ga zamijeniti zdravim alternativiama, smanjiti sol, jesti puno voća i povrća, izbaciti sokove, piti puno vode, maslinovo ulje mora biti osnova u kuhinji. Alkoholu reći ne. To su prazne kalorije. Popiješ čašu vina, ko da si pojeo jedan obrok. Ničeg nutritivnog nema u alkoholu, osim što će potaknuti cirkulaciju, ali i za to postoje druge hraljive stvari. Ako se žele skinuti kile, alkohol se ne smije piti. U prehrani treba birati hranjive namirnice, bogate prirodnim šećerima i zdravim masnoćama, jesti umjereno onda kada si gladan i jesti namirnice bogate vlaknima. Jasno, zdrav način života podrazumijeva i tjelensnu aktivnost. Ne volim sportove, vježbanje nije za mene. No, otkrila sam jogu i brzo hodanje. Svi koji su željni ovakvih promjena, mogu mi se slobodno javiti putem Facebooka ili preko bloga, rado ću svima dati savjete.

Recepte zdrave prehrane i savjete kako se zdravo hraniti možete pronaći posjetite li i Natalijinu web stranicu www.natalieshealth.com.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook