Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski "Monte Carlo" ide u svijet

Tvornica muške konfekcije Kotka iz Krapine dnevno proizvede 900 odijela. Od te proizvodnje 97 posto se izvozi, a oko 8


Tvornica muške konfekcije Kotka iz Krapine dnevno proizvede 900 odijela. Od te proizvodnje 97 posto se izvozi, a oko 8.000 odijela godišnje proda se na domaćem tržištu. Za izvoz se rade uglavnom lohn poslovi, dok se kod nas radi o vlastitoj kolekciji robnih marki Classic, Elegant i Vision.

Od ovoga tjedna u nekoliko se ekskluzivnih trgovina muške mode mogu kupiti i odijela iz nove kolekcije Monte Carlo, izrađena od najkvalitetnijih engleskih i talijanskih vunenih tkanina. Odijela su potpuno anatomski prilagođena muškome tijelu. Proizvodi se u veličinama 48 – 60, 25 – 30 i 98 – 118.

Vraćaju se kupci, ne roba

Kotka je puno uložila u tehnologiju proizvodnje muških odijela što im i osigurava opstanak na izbirljivu i zahtjevnom europskom tržištu. Kod tzv. lohn poslova strani kontrolori prate kvalitetu izrade još u tijeku proizvodnje i kasnije kod preuzimanja. Odijela domaće robne marke ocjenjuje tržište i time su u Kotki zadovoljni. Upravo rezultati prodaje ponukali su ih da tu visoku kvalitetu izrade iskušaju i na ekskluzivnom modelu Monte Carlo. O tome smo na promociji u Krapini porazgovarali s Vesnom Zubić, zaduženoj za komercijalne poslove i kvalitetu.

ZL: Vaša osnovna poruka jest kvaliteta. Kako se postiže u Kotki ?

V. Zubić: Naša proizvodnja jednostavno se ne može plasirati ako nije kvalitetna. Naša krilatica je da nam se vraćaju kupci, nikada proizvodi. U tome cilju tehnološkom instrukcijom ljudi, tehnološkim ulaganjem u strojeve pomoću kojih možemo to dobro napraviti, jest zapravo i garancija kvalitete.

Ne smijemo zaboraviti da dobra kvaliteta muškog odijela ovisi i o ljudskome radu, čak i o načinu kako ćemo te strojeve upotrijebiti, a da ne govorimo o ljudskome faktoru koji je uvijek prisutan. Dakle, sve ono što se može autokontrolom postići, u tome cilju idemo i u tom smislu obučavamo naše ljude.

ZL: Monte Carlo je krenuo u trgovine kojima je upućena prva pošiljka odijela?

V. Zubić: Monte Carlo postoji već šest mjeseci. To odijelo košta koliko dva Classica i to je razlog zašto njegova serija nije velika. Dakle, muškarac koji može nositi Monte Carlo mora imati visoki status i veliku kupovnu moć. A prve količine su krenule pošiljkom od 100 odijela raspoređenih na pet prodajnih mjesta. To jest mala količina, ali mi se prilagođavamo kupovnoj moći naših kupaca i polako osvajamo tržište novom markom.

Zimi griju, ljeti hlade

Nazočnim kupcima i poslovnim partnerima pojedinosti o izradi odijela objasnila je glavna konstruktorica Vesna Bolfek, a nas je zanimalo kako o budućnosti razmišlja većinski vlasnik Kotke Ivica Cerovečki. Naime, mnoge su se tekstilne tvornice ugasile, nemamo više hrvatske proizvodnje tkanina, a u konfekcijskoj industriji sve šepa i niske su plaće.

Cerovečki: Prošlu smo godinu završili uspješno, s dobiti od oko 100.000 eura. Podijelit ćemo dividendu našim dioničarima i zajedničkim ćemo snagama dalje voditi bitku protiv konkurencije koja sa svih strana napada tekstilnu odjevnu industriju. Želimo reći našim gradskim ocima i Županiji da smo tvornica koja zapošljava najveći broj ljudi, 740 zaposlenih djelatnika; da šivamo cca 900 odijela dnevno i kad sve dobro ide, imamo dosta muke i problema. Zato su tu stručni ljudi, obučeni kroz razne tečajeve, seminare i putovanja po svijetu i mogu se nositi s tim problemima. Čuli ste, osnovna karakteristika naših kolekcija jest vrhunska kvaliteta koja se postiže dobrim krojevima i kvalitetnim tkaninama. Tu je i suradnja s Tekstilno-tehnološkim fakultetom u Zagrebu, a isto tako i suradnja s našim kupcima koje smo danas okupili iz cijele Hrvatske da i od njih čujemo što bi novo još trebalo dodati.

Kotka je uspjela stvoriti svoj image, što nam dovodi nove kupce koji sami traže naše proizvode. Naša odijela služe za sva četiri godišnja doba, zimi griju tijelo, a ljeti ga hlade. Iako je to reklamni slogan, to je istina, budući da upotrebljavamo sto posto prirodna vlakna najkvalitetnije vune.

Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook