Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska razvojna agencija među najboljima u Hrvatskoj

U Termama Tuhelj, USAID-Poduzetna Hrvatska, Agencija za promicanje izvoza i ulaganja te Ured Programa Ujedinjenih naroda


U Termama Tuhelj, USAID-Poduzetna Hrvatska, Agencija za promicanje izvoza i ulaganja te Ured Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, organizirali su 1. Konferenciju razvojnih institucija Republike Hrvatske, na kojoj su, uz sudjelovanje četrdesetak hrvatskih razvojnih institucija, sudjelovali i predstavili svoj rad predstavnici Zagorske razvojne agencije (ZARA-e), na čelu s direktorom Sinišom Hajdašem Dončićem.

Suradnja s lokalnom samoupravom

O čemu se razgovaralo i s kojim ciljem su se okupili hrvatski «razvojni agenti», pitali smo njihovog predstavnika, člana organizacijskog odbora, Kristijana Mavreka.

-Mi smo pokrenuli ovu inicijativu prije šest mjeseci, dakle, razvojne institucije i agencije iz cijele Hrvatske, za jednu ovakvu konferenciju gdje bi se svi mi okupili, zajedno s predstavnicima ministarstava te lokalne uprave i samouprave. USAID i UNDP prihvatili su se organizacije, oni samo financiraju konferenciju i organizaciju, a bit je da ove razvojne institucije i agencije moraju pomoći svojim županijama, gradovima i općinama da pripreme što više projekata i privuku što više sredstava iz predpristupnih fondova EU, zatim da rade na marketingu, brandiranju svoje regije, da potiču dolazak domaćih i stranih investicija u svoju regiju, da rade na promicanju nekakvih gospodarskih interesa svoje regije, zatim da rade na obrazovanju i ostalom – rekao je Mavrek dodavši kako je cilj ove konferencije bio da razvojne agencije razmijene svoja iskustva i stvore nove partnerske odnose.

ZARA među vodećima

-U tu svrhu su na konferenciju pozvani i gosti iz susjednih BiH i Slovenije, koji su prenijeli i svoja iskustva - rekao je Mavrek, kojeg smo pitali kakav je dosadašnji rad ZARA-e u odnosu na rad ostalih agencija u Hrvatskoj.

-Agencije iz sjeverozapadne Hrvatske, ZARA Krapina, AZRA Varaždin i REDEA Čakovec, prema drugim dijelovima Hrvatske rade jako, jako dobro. No, morate znati da u Hrvatskoj, od nekakvih značajnijih razvojnih institucija, Krapina, Varaždin, Čakovec i Pula jedino rade već nekoliko godina. Svi ostali su tek na početku –rekao je Mavrek.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook