Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabok je danas epicentar promicanja zdravlja, župan Kolar ponovno iskazao nezadovoljstvo

Središnji zabočki trg danas je mjesto susreta i dijaloga, gdje se zajednica okuplja kako bi istražila, učila i dijelila resurse za unapređenje zdravlja, a sve to zahvaljujući patronažnim sestrama koje su prije 15 godine osmisle ovaj projekt pa organizacijska palica pripada Domu zdravlja Krapinsko - zagorske županije, a pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije


U ritmu Svjetskog dana zdravlja koji se svake godine obilježava 7. travnja, Zagorje se danas pretvara u epicentar promicanja zdravog načina života i svijesti o važnosti brige za vlastito zdravlje. Na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog održava se, u neku ruku jubilarni, 15. Sajam zdravlja čiji je ovogodišnji moto "Moje zdravlje, moje pravo", naglašavajući tako osnovno ljudsko pravo na život pun vitalnosti i dobrobiti. Iako Zagorje dočarava sliku idilične prirode koja poziva na harmoniju s vlastitim tijelom i okolinom, u skladu s globalnim izazovima suvremenog života, podizanje svijesti o zdravlju postaje imperativ. Središnji zabočki trg danas je mjesto susreta i dijaloga, gdje se zajednica okuplja kako bi istražila, učila i dijelila resurse za unapređenje zdravlja, a sve to zahvaljujući patronažnim sestrama koje su prije 15 godine osmisle ovaj projekt pa organizacijska palica pripada Domu zdravlja Krapinsko - zagorske županije, a pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Važnost zdravlja

U ime organizatora, ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan, ovom je prilikom istaknula kako Sajam za cilj ima promociju zdravog načina života i brigu o zdravlju. - Pokušavamo naučiti naše sugrađane kako da brinu o svom zdravlju jer makar je naziv 'Moje zdravlje, moje pravo', to je i naša, odnosno briga svakog od nas. Ovdje možemo naučiti o načinima prehrane, kretanju, kontroli tlaka i šećera posebice ako imamo predispoziciju takvih bolesti, a ovdje je i kutak naših psihologa što je nova djelatnost u našem Domu zdravlja gdje promoviramo i mentalno zdravlje – izjavila je Dogan, a njena pomoćnica za sestrinstvo i glavna sestra Doma zdravlja KZŽ Biserka Sviben, istaknula je kako u programu sudjeluju i mališani Dječjeg vrtića 'Zipkica', kao i dvije srednje škole što je od izuzetne važnosti jer su upravo naši najmlađi sugrađani najveći glasnici važnih poruka.

- Patronažna djelatnost se inače bavi preventivnim aktivnostima i prigodno obilježava sve datume vezane uz zdravlje. Ideja je krenula s ciljem približavanja zdravlja zajednici i kako bismo poslale poruku da je zdravlje bitno, kao i čuvanje zdravlja, odnosno da je to temeljno ljudsko pravo, ali ga je potrebno znati sačuvati. Sve je veći broj kroničnih bolesti već u dječjoj dobi pa idemo s temama od trudnoće do duboke starosti – poručila je Sviben i pozvala sve da barem danas promisle o svom zdravlju.

Uloga države

Sajmu je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je pak naglasio kako svatko od nas treba početi od sebe. - Sami trebamo znati da loše navike moramo ili smanjiti maksimalno ili ih se u potpunosti riješiti. Dobrim smo djelom sami smo zaslužni za to jesmo li u boljoj ili lošijoj fizičkoj kondiciji. Vrlo sam zadovoljan kako naše zdravstvene ustanove funkcioniraju, a mi kao Županija veliku pažnju posvećujemo doškolovanju djelatnika u zdravstvu, dodatnim edukacijama i investicijama kako bi, kada zatrebamo pomoć liječnika, to bilo na najvišoj mogućoj razini. Mi smo posebna regija jer kod nas na rehabilitaciju i liječenje dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, a to je zato što smo dobri. Uvijek može bolje, a da bi moglo bolje morate biti sto posto u sustavu. Zbog toga sam nezadovoljan zbog prozivanja upravljanja s Općom bolnicom Zabok s nacionalne razine. Nitko se neće toliko baviti bolnicom koliko mi. Obzirom na to da Odluka Ustavnog sustava još nije došla, vjerujem da još uvijek nije kasno da bude pameti – poručio je Kolar i dodao kako Županija ulaže u škole i studente medicinskih smjerova jer je bitno da oni ostaju u Hrvatskoj, ali, kako je istaknuo, Republika Hrvatska mora imati vrlo jasnu strategiju za to, što sa sobom povlači i sigurnost da pacijenti dobe pravu i pravodobnu liječničku skrb.

U županovom društvu bio je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je poručio: - Uvijek si je bolje biti dobar s medicinskim sestrama nego s doktorima. Na vama je zdravstvo, a nama je drago da se možemo upoznati s onim što radite, a što većina onih koji ne trebaju zdravstvene usluge ne zna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook