Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočanin Nikola Đurek napravio je font koji se koristi za novi logotip Grammyja

Cijenjeni tipograf iz Zaboka čije je ime prepoznato na tipografskoj sceni već odavno, ispričao nam je malo više o novom uspjehu kojeg je postigao


Najpoznatiji hrvatski tipograf, Zabočanin Nikola Đurek, nastavlja nizati uspjehe na poslovnom i diznajerskom planu. Nikola nikad ne staje s poslom, a uvijek priprema paralelno nekoliko projekata.
- Izdvojit ću samo neke projekte, to je porodica pisama za dansku dizajn agenciju, dizajn nekoliko knjiga, pisma za našu slovolivnicu u Den Haagu, organiziranje međunarodne konferencije, pisanje stručnih knjiga – objasnio nam je Nikola. Najnovije priznanje došlo je iz Sjedinjenih Američkih Država. Nikola je naime, napravio pismo koje se koristi za projekt vizualnog identiteta za najpoznatiju glazbenu nagradu Grammy.

Vizualni identitet poznate nagrade

- Puno radim eksperimente sa slovima, ali i u samom grafičkom dizajnu i to je na neki način primijetila agencija Siege+Gale, koja radi identitet za Grammy. Kontaktirali su nas jer im se svidio eksperiment koji sam primijenio u svojoj porodici pisama Francis. Princip je da slova na pametan način automatski mijenjaju svoju širinu o odnosu na kojem mjestu se nalaze unutar riječi, nekad je neko slovo jako široko, a nekad usko i sve moguće varijante između. Tako da su se odlučili za taj princip te koristili moje pismo Francis Gradient za novi vizualni identitet za Grammyje odnosno cijeli Grammy Recording company – ispričao je Nikola, a nas je zanimalo kako je je zamislio taj dizajn. - Dok sam oblikovao navedeno pismo Francis Gradient koji se sada koriti za taj identitet, pokušao sam oblikovati potpuno funkcionalno pismo za širok spektar primjena, ali i napraviti neki novitet, odnosno da pismo samo za sebe počinje 'dizajnirati'. Širina slova se mijenja u odnosu za dužinu riječi, dužini rečenice, dužini retka. Tako se dobije razigrani identitet koje se mijenja prilikom svake nove upotrebe, odnosno stvara se zanimljivi dinamični vizualni identitet – objasnio je Nikola. Njegov dizajn naime Grammy Recording company koristi u svom novom logotipu i svim sredstvima komunikacije – plakatima, videu, filmu itd.

Poseban je svaki projekt

Nikola nam kaže da na ovaj projekt on i njegova ekipa ne gleda kao na nekakav veliki uspjeh. - Ne gledamo to na taj način, svaki projekt koji radimo je različit i sam po sebi zanimljiv i sam po sebi uspjeh, samo se sada dogodilo da je rađen za instituciju koja je jako prisutna u medijima pa je to postalo jako vidljivo. No, kako sam napomenuo, svaki projekt koji smo radili i radimo ima sličnu, a nekad i 'jaču' priču – pojasnio je Nikola.

Međunarodna konferencija

Kao što smo već napisali na početku teksta, Nikola sa svojim radom ne staje. Kako kaže, upravo je završio pisanje jedne knjige, a druga bi trebala biti završena do kraja godine. Radi se, naime, o stručnim knjigama iz područja grafičkog dizajna, kaligrafije, oblikovanja pisma i tipografije. - Paralelno radim raznim dizajn rješenjima te oblikujem nova pisma – rekao nam je Nikola. Posebno ga veseli što će se u travnju organizirati međunarodna type konferencija u Hrvatskoj koja ima veliki značaj i za Hrvatsku i za regiju. Zagreb će, naime biti domaćin konferencije na kojoj će se u nekoliko dana održavati prezentacije i panel diskusije vezane za dizajn i tipogragiju. Poseban naglasak konferencije je uporaba tipografije u 21. stoljeću. Na konferenciju dolaze mnoga eminentna imena type scene iz cijelog svijeta, a Nikola će na konferenciji također biti jedan od govornika

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook