Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠTEFICA IZ ŠPIČKOVINE: 'Na perečehama su zabave bile za deset'

Udruga 'Našenina - vezilje'' u Vatrogasnom domu u Bedekovčini organizirala je čeheraj


Članice Udruge "Našenina - vezilje Bedekovčina" i ove su godine organizirale čehanje perja i obnovile stari zagorski običaj "čeheraj'', čehatvu iliti perečehu. Perečehu, koju su organizirale vrijedne Bedekovčanke prerasla je, slobodno možemo reći, u zagorsku perečehu, jer su se okupile žene i iz drugih krajeva Hrvatskog zagorja, od Lobora, Zlatara, Zaboka do Oroslavja i Stubice. Uz čeheraj, ide i dobra kapljica, štrukli, kobasi i kolači, a neizostavan je bio i ples uz domaće mužikaše uživo. Zagorsku zabavu na tradicijski način došao je podržati i bedekovčanski načelnik Darko Ban.

Vanjkuši od perja

Štefica Žitnjak, Špičkovina

Na perečehi smo sreli i najstariju članicu Udruge Našenina, Šteficu Žitnjak (88) iz Špičkovine. - Negda su na perečehama bile takve zabave, da vam ja to nemrem povedati. Za deset! Navek je bile sega; jesti i piti. Dečki su došli kojekud, bila je mužika i tancali smo. Bilo je posebno lijepo. Ja vam i denes spim na vanjkušima od perja – ispričala je nam veselo Štefica, koji je zaključila da iako danas takvih zabava više nema, svejedno je lijepo. - Brojnih perečeha iz mladosti prisjetila se i predsjednica Udruge Našenina, Zdenka Petrinjak. - Ja sam bila pucka od jeno od 8 let i od tad se zmislim ti perečeha i malih drvenih hižica. Moram reći da su zime bile jako hude i da je snijeg znal biti velik 'do trbuha', ali su ženice svejedno dolazile jedna k drugoj čehati perje. Ako je pri hiži bila puca koja se spravljala za ženidbu, onda se perje čehalo za vanjkuše koje je ona nosila zamuž. Pa su se onda ženske znale šaliti pa su u perjiće dele i koju klicu, tak da bude mladence, kad budu išli spat i malo pikalo – ispričala je Petrinjak, koja ističe da je danas drugačije, jer živimo u modernom dobu, no da je ponosna na svoje članice što su uspjele sačuvati i obnoviti tradiciju čeheraja u našem Zagorju.

Brižno čuvanje starinskih običaja

Inače, kako nam je ispričala tajnica Štefanija Ban, Našenine djeluje preko deset godina, a iza njih je i desetak perečeha. Ukupno broje 22 člana, osnovna djelatnost im je očuvanje kulturne baštine, a uža specijalnost vezenje na platnu, heklanje i štrikanje. Uz to brižno čuvaju starinske običaje, a jedna od želja im je i očuvanje starinskih recepata. Ban se prisjetila i prvih perečeha u Bedekovčini koje su, rekla je, tada organizirane na skroman način, no danas je perečeha prerasla u pravu manifestaciju koja dobiva sve više poklonika i zaljubljenika u tradiciju. U sklopu programa nastupila je i mlada dramska sekcija KUD-a Lobor sa predstavom "U raju", članovi udruge Magdalenić te domaći mužikaši.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook