Prethodni članak
Sljedeći članak

Za socijalno ugrožene građane subvencije od 40 do 60 % za kupnju kućanskih aparata

Vlada je donijela Akcijski plan za energetsku učinkovitost u kojem je jedna od stavki i nabava perilica, hladnjaka i drugih uređaja

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Vlada Republike Hrvatske nedavno je donijela Akcijski plan za energetsku učinkovitost. Sukladno novom akcijskom planu, za energetsku učinkovitost planirano je čak 28 milijuna kuna. U njemu je posebna stavka i nabava kućanskih aparata za one koji žive u energetskom siromaštvu. Takvima se smatraju oni koji ne plaćaju redovno svoje režije, a prema procjeni, ima ih oko 50 tisuća.

350 uređaja

Prema podacima koje je u javnost plasirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u prvoj bi godini provođenja plana za nabavu visokoenergetskih uređaja trebalo biti obuhvaćeno 350 kućanstava. Radilo bi se, zapravo, o hladnjacima, perilicama i drugim uređajima, a subvencionirala bi se nabava onih koji su visokog energetskog razreda. Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš za medije je rekao kako će se iznos subvencija kretati od 40 do 60 posto. Ako njegovu najavu prebacimo u matematičku računicu, to otprilike izgleda ovako: cijene hladnjaka i perilica A+++ visokog energetskog razreda iznose oko 3000 kuna, a uz subvenciju od 60%, građani bi isti platili 1200 kuna.

Mjera kreće za dva mjeseca

Fond za zaštitu okoliša procijenio je da u Hrvatskoj ima oko dva milijuna uređaja koji ne odgovaraju visoko energetskim standardima, a nova mjera s realizacijom kreće za otprilike dva mjeseca. Kroz naredni će period Fond obavijestiti građane na koji će se način moći prijaviti da ostvare sufinanciranje nabave novih kućanskih aparata. Podsjetimo, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i prije nekoliko godina subvencionirao je nabavu kućanskih aparata višeg energetskog razreda. No, tada kriterij nije bio socijalni već su se prijaviti mogli svi. Kupiti se mogla perilica rublja, perilica posuđa, sušilica, hladnjak ili zamrzivači, a dijelilo se od 500 do 800 kuna. Kroz taj je program, koji je krenuo 2015. godine, građanima sufinancirano oko 10 tisuća aparata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook