Prethodni članak
Sljedeći članak

Za neprovjeravanje covid potvrda kazne će biti 30 do 50 tisuća kuna

Nije potrebno u ovom trenutku testirati sve zdravstvene djelatnike jer cijepljeni puno manje prenose virus. U bolnicama se pridržavamo epidemioloških mjera, a postotak zaraženih u zdravstvenom sustavu iz tog razloga nije jako visok, rekao je ministar Beroš


Ministar zdravstva Vili Beroš sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio najnovije podatke u situaciji u bolnicama i cijepljenju. "Procijenili smo da je uvođenje covid potvrda najbolje u ovom trenutku. One su kompromis, omogućavaju ekonomske tijekove. To je poanta. Na taj način štitimo zdravlje građana, ali i našu ekonomiju. Molim konkretan razlog zašto se netko odbija testirati? Zahvat je besplatan, brz, bezbolan, neinvazivan. Tko to od nas želi prenijeti zarazu drugome? Za to se može odgovarati - i kazneno", rekao je Beroš, piše Jutarnji.hr.

"Nije potrebno u ovom trenutku testirati sve zdravstvene djelatnike jer cijepljeni puno manje prenose virus. U bolnicama se pridržavamo epidemioloških mjera, a postotak zaraženih u zdravstvenom sustavu iz tog razloga nije jako visok", kazao je ministar. Rekao je kako svima onima koji misle da su zaraženi u bolnici mora reći da je vrijeme inkubacije od 4 do 15 dana. "Oni mogu doći zaraženi u bolnicu i razviti simptome u sljedećih nekoliko dana. Ovo nije odmicanje krivice. Postupamo onako kako je struka rekla. Za sada ne mijenjamo strategiju kao što ju ne mijenja nitko u Europi. Molim stručnjake da se bave epidemijom", rekao je Beroš.

"One zemlje u Europi koje su ranije od nas uvele covid potvrde navode korisnost njihove upotrebe. One smanjuju širenje epidemije. Imamo potvrde, imamo mjere, a uskoro ćemo imati, vjerujem, i učinkovite lijekove", rekao je ministar. "Ispitivanje u Škotskoj je pokazalo da kad dođu kući, oni koji su cijepljeni jednom dozom smanjuju širenje zaraze na ukućane za 30%, a zdravstveni radnici koji su cijepljeni s dvije doze smanjuju prijenos zaraze za 54% svojim ukućanima", dodao je Beroš. "Cijepljeni se manje zaražavaju, manje obolijevanju težim oblicima bolesti i manje prenose virus drugima, pogotovo onima koji su cijepljeni. Ovo je apel medicinske struke, svih liječnika. Vjerujte struci, a ne nekim lažnim prorocima", zaključio je Beroš.

Nakon njega novinarima se obratio ministar Ivan Malenica koji je govorio o sankcijama za one koji ne budu provjeravali covid potvrde. "Definirali smo odgovornu osobu u javnopravnim tijelima, koja će biti nadležna i odgovorna za provođenje sigurnosnih mjera. To znači da će provjeravati dokaze o cijepljenju, testiranju i preboljenju zarazne bolesti. Također smo naveli novčane kazne od 30 do 50 tisuća kuna za one koji krše mjere. Želimo da pandemija što prije prođe i da bude što manje zaraženih i umrlih", rekao je Malenica, prenosi Jutarnji.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook