Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlada sanira i zabočku bolnicu

Većinom glasova krapinsko-zagorska Županijska skupština donijela je danas odluku da Vlada RH sanira Opću bolnicu u Zaboku koja ima više od 36 milijuna kuna duga.


Većinom glasova krapinsko-zagorska Županijska skupština donijela je danas odluku da Vlada RH sanira Opću bolnicu u Zaboku koja ima više od 36 milijuna kuna duga.

Obnašateljica dužnosti župana Sonja Borovčak je u izjavi za Hinu istaknula da je predviđeni proračun Krapinsko-zagorske županije za ovu godinu 149 milijuna kuna, iz čega je vidljivo da županija nema prihoda kojima bi podmirila obveze Opće bolnice a da se pritom ne dovede u pitanje njezino funkcioniranje kao jedinice područne samouprave.

Opća bolnica Zabok ima nešto manji dug od ostalih bolnica u Hrvatskoj te su neki vijećnici u raspravi isticali da ga možda županija može sama sanirati. Borovčak je rekla kako treba biti svjestan da je izvorni dio županijskog proračuna oko 53 milijuna kuna i da bi sanacija vlastitim novcem zaista bila teška da Županijska skupština danas nije donijela odluku o prijedlogu sanacije zabočke Opće bolnice.

Na pitanje hoće li prihvaćanje da hrvatska vlada sanira bolnicu značiti i moguća otpuštanja u sklopu njezina restrukturiranja Borovčak je odgovorila kako očekuje sređivanje poslovanja bolnice uvođenjem reda, a ne otpuštanjem zaposlenika.

"Po pavilnicima i kapacitetu bolnice, mislim da neće biti otpuštanja i uvjeravam Zagorke i Zagorce da će usluge zabočke bolnice ostati na visokoj razini", rekla je obnašateljica dužnosti župana Sonja Borovčak.

Oporba s HDZ-om na čelu bila je suzdržana prilikom glasovanja o sanaciji.

Naš uvjet bio je da dobijemo konkretna jamstva da će se Opća bolnica Zabok nakon sanacije vratiti na upravljanje Krapinsko-zagorskoj županiji, i to u istom opsegu, bez ukidanja pojedinih odjela ili zdravstvenih usluga. Mi ta jamstva nismo dobili, a također nema nikakvih konkretnih planova sanacije i hoće li uopće država imati novca za sanaciju, rekao je predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek.

Tražbina od bolnice ima 195 vjerovnika, najviše "Medika" d.d., koja potražuje šest milijuna i 364 tisuće kuna, zatim "Phoenix farmacija" 4,5 milijuna, "Vestra-med" nešto više od četiri milijuna kuna itd.

Krapinsko-zagorska Županijska skupština donijela je danas odluku o prodaji stare bolnice u Zaboku zabočkoj tvrtki ETI-inženjeringu d.o.o. za 3,2 milijuna kuna. Po ugovoru, na mjestu stare bolnice izgradit će se Dom za starije i nemoćne osobe vrijedan od 35 do 40 milijuna kuna.

Kako predviđa ugovor, Dom za starije i nemoćne osobe izgradit će se u roku od 30 mjeseci, čime će Krapinsko-zagorska županija i Zabok dobiti reprezentativnu ustanovu tog tipa s 220 mjesta, rekla je Borovčak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook