Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: Ovakvo vatrogasno natjecanje još niste vidjeli

Danas je u Krapinskim Toplicama održano vrlo zanimljivo vatrogasno natjecanje


Na sportskom igralištu Osnovne škole Krapinske Toplice danas poslijepodne održan je 11. po redu Memorijal Marije Badl. Riječ je o neobičnom, po našim saznanjima jedinom  takvom vatrogasnom natjecanju u Zagorju, u kojem se vatrogasne ekipe od po devet članova natječu u vještini, sposobnosti, brzini i preciznosti upravljanja ručnim vatrogasnim kolima starima gotovo 150 godina.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE

Naime, Marija Badl, supruga 'oca zdravstvenog turizma' u Zagorju, ali slobodno možemo reći i u ovom dijelu Hrvatske, nekadašnjeg vlasnika kupališta i graditelja prve bolnice u Krapinskim Toplicama, Jakoba Badla, darovala je krajem 19. stoljeća vatrogascima DVD-a Krapinske Toplice tada moderna vatrogasna kola, zapravo, tzv. ručnu vatrogasnu štrcaljku, koju su tada vukli konji.

-Dolaskom motornih vozila iza Drugog svjetskog rata kola ostaju u zapečku i polako propadaju u kutu DVD-a. Dvojica entuzijasta, naši toplički vatrogasci Nikola Korunda i Josip Salatko, pokrenuli su ideju uređenja tih starih kola i u čast Marije Badl prije 11 godina pokrenuli natjecanje na toj 'ručnoj vatrogasnoj štrcaljki'. Ove godine se ovaj Memorijal Marije Badl, dakle, održava već jedanaesti put – rekao nam je predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Krapinske Toplice te dopredsjednik županijske VZ, Vladimir Huzak.

Jedan od idejnih začetnika, Josip Salatko, ujedno i glavni sudac ovog natjecanja, rekao nam je kako je ove godine na natjecanju sudjelovalo 12 ekipa iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, od čega 3 ženske i 9 muških, te nam ukratko objasnio pravila natjecanja. - Ekipa se sastoji od zapovjednika i osam vatrogasaca. Kola se prvo guraju 40 metara, skida se rudo i stavljaju se poluge za pumpanje, toči se voda i mlazom se skidaju zadane mete. Na kraju, trebaju se pokupiti flašice koje su srušene kao mete i istrčati do cilja. Mislim da je najteži dio vježbe treća staza, kada po ljestvama koje su pod nagibom od deset stupnjeva, mlazom treba poslati košarkašu loptu. Inače, prosječno vrijeme vježbe traje do minutu i pol – ispričao nam je Salatko, a kako je to odradila ženska ekipa DVD-a Selno pogledajte u ovom videu:

Inače, ovogodišnji Memorijal Marija Badl posebno će pamtiti i glavni pokretač čitave priče, Nikola Korunda, istaknuti vatrogasni časnik i vatrogasni inspektor, kojem je Hrvatska vatrogasna zajednica ovom prigodom dodijelila i posebno priznanje za životno djelo. –U vatrogastvu sam 55 godina. Bilo mi je žao da ovakva povijesno i za naše mjesto sentimentalno vrlo vrijedna kola propadaju i zato sam s kolegama i pokrenuo inicijativu da se obnove i da se organizira ovakvo natjecanje. Drago mi je kad vidim da mladi pokazuju velik interes za ovo natjecanje i da je to već postala tradicija – komentirao je Korunda.

Prije samog natjecanja, pozdrave natjecateljima, ali i zahvalu domaćinima, uputila je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je u svom obraćanju okupljenim vatrogascima još jednom istaknula njihov značaj u društvu. – Želim svima vama zahvaliti i čestitati, ne samo na ovim vježbama i natjecanjima koje provodite kroz čitavu godinu, već i na svim onim ozbiljnim akcijama u koje ste uključeni i vi, i vaše kolegice i kolege. Jer kad su stvari opasne i ozbiljne, prvi koji izlaze na teren su vatrogasci.  Stoga vam ja na tome zahvaljujem i čestitam  - rekla je Jasna Petek te zaželjela okupljenim ekipama uspješno natjecanje, ali, prije svega, dobru zabavu.

Spomenimo na kraju i da je za ekipu DVD-a 'Krapina' nastupao i jedan iskusni vatrogasac, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, kojem njegovi timski kolege, krapinski vatrogasci, nisu nimalo popuštali zbog njegovog 'gradonačelničkog statusa', već su mu dali najteži dio posla u timu: 'pumpanje'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook