Prethodni članak
Sljedeći članak

Varga: 'Kad god HDZ dođe na vlast, braniteljima se smanjuju prava'

Indikativno je da se sa smjenom vlasti, kad dođe HDZ na vlast, braniteljima smanjuju i ukidaju ta prava - istaknuo je bivši ministar zdravstva, SDP-ovac Siniša Varga


Kao što je i najavljeno, SDP krapinsko - zagorske županije, predvođen predsjednikom Županijske organizacije, potpredsjednikom Hrvatskog sabora Sinišom Hajdašem Dončićem, krapinsko - zagorskim županom Željkom Kolarom i saborskim zastupnikom te gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, danas je u Zaboku sa svojim stručnim gostom i stranačkim kolegom, saborskim zastupnikom i bivšim ministrom zdravstva Sinišom Vargom, održao konferenciju za novinare na kojoj je izražena zabrinutost zbog mogućnosti gašenja 'braniteljske bolnice', odnosno, Bolnice hrvatskih veterana koja djeluje u sklopu Opće bolnice Zabok na Bračaku.

Naime, kako su pojasnili SDP-ovci, mjesečni limit, odnosno iznos koji je država plaćala za rad 'braniteljske bolnice', nekad je iznosio milijun kuna, odnosno, dvanaest milijuna kuna godišnje, da bi ga HDZ-ov ministar zdravstva Dario Nakić prepolovio na 6 milijuna kuna godišnje. Sada, uz novi Ugovor o limitima OB Zabok, još uvijek nije stigao Ugovor niti na tih 500 tisuća kuna mjesečno za Bolnicu hrvatskih veterana, zbog čega su SDP-ovci, a posebno župan Kolar, izrazito zabrinuti, obzirom da je Županija osnivač bolnice i odgovorna je za njeno poslovanje.

 

- Kao što znate, OB Zabok je prva u Hrvatskoj prije nekoliko godina dobila i status braniteljske bolnice, za što je i tadašnji ministar Siniša Varga osigurao dodatni limit od milijun kuna mjesečno. Nakon toga je prošla Vlada HDZ-a smanjila taj dodatni limit za pola, ali zahvaljujući Krapinsko - zagorskoj županiji i marljivom radu djelatnika OB Zabok, braniteljska bolnica radi i dalje. Prije tri tjedna osobno sam tražio ministra Kujundžića da primi i župana i ravnatelja, pošto do dan danas nije potpisan ugovor bar za tih 500 tisuća kuna da se u sklopu OB Zabok nastavi rad braniteljske bolnice, no, do danas se Kujundžić nije udostojio čak niti reći što će se događati. Tek je jučer, potaknut najavom ove naše konferencije, dao izjavu da će sve biti u redu. No, mi još uvijek nemamo takvih informacija. Smatram da se takva politika u zdravstvu u Hrvatskoj ne smije voditi i da se ne smije raditi razlika između onih županija i onih veteranskih bolnica gdje lokalnu i regionalnu upravu vodi SDP, a ne HDZ. Dakle, svugdje u Hrvatskoj mora biti sistem pravičnosti i pravednosti - rekao je Hajdaš Dončić.

 

Bivši ministar zdravstva Siniša Varga upozorio je na konkretne postupke i ukidanje programa koje su HDZ-ove Vlade protekle dvije godine napravile, a koje su hrvatsko zdravstvo znatno srozale i stavile ga uz bok albanskom zdravstvu, kao što je to pokazalo najnovije europsko ocjenjivanje. - Mi smo napravili značajne programe posebno za braniteljsku populaciju, u suradnji s braniteljskim udrugama, gdje smo za bolnice u Zaboku, Vukovaru, Ogulinu i Kninu napravili specijalne programe za braniteljsku populaciju po pitanju prioritetnog primanja na specijalističke preglede i liječenja u stacionaru, ali i za sve preventivne sistematske preglede. Indikativno je da se sa smjenom vlasti, kad dođe HDZ na vlast, braniteljima smanjuju i ukidaju ta prava. Iluzorno je reći da nema razlike je li mjesečni limit milijun kuna ili 500 tisuća kuna, a koliko je meni poznato, bolnicama je sad poslan ugovor sa HZZO-m u kojima nema spomena braniteljskih specifičnih programa i nema uopće spomena tih novaca - istaknuo je Varga.

Župan Kolar je istaknuo kako neće dopustiti da program za branitelje u sklopu OB Zabok prestane s radom, ali je izrazio zabrinutost kako će se to financirati. Kako je rekao, Županija i Bolnica traže vraćanje mjesečnog limita na milijun kuna, no za sada još nisu dobili čak ni ugovor za 500 tisuća, iako je do sad kroz veteransku bolnicu u Zaboku prošlo preko 30 tisuća branitelja. - Bolnica je dobila obavijest o limitu za 2018. godinu u kojem se dodatak za zbrinjavanje hrvatskih branitelja uopće ne spominje i zato smo mi reagirali i postavili smo si pitanje znači li to da Vlada odustaje od tog projekta. S druge strane, izrazito su narasli troškovi svih naših bolnica, zbog povećanja plaća djelatnika i prava iz kolektivnih ugovora. Mi to podržavamo, ali limit kojeg smo dobili to ne prati. I mi automatski u zdravstvu sad stvaramo gubitaše, a sukladno zakonu, to je županijska bolnica i Županija je ta koja će morati sanirati postojeći dug, bez da utječe na kolektivni ugovor i visinu pojedinih cijena zdravstvenih usluga. U ovom trenutku mjesečni limit OB Zabok je 7,7 milijuna kuna, a samo plaće su 8,1 milijuna kuna. Dakle, u samom startu taj limit ne pokriva niti plaće, a gdje je sve ostalo, od lijekova, prehrane za bolesnike, laboratorijske pretrage, pružanje usluga pacijentima i svega ostaloga - naglasio je Kolar te na koncu dodao da je ova konferencija za novinare početak jednog političkog pritiska na aktualnu Vladu da se ovi limiti, koji ugrožavaju opstojnost bolnica, promjene.

 

-HDZ uvijek kada dođe na vlast na državnom nivou uvijek radi isto.  Dijeli novac svojim županijama i gradovima i time dijeli društvo, a optužuju SDP da dijeli Hrvatsku, a jedan od glavnih eksponenata takve priče je upravo ministar Kujundžić - istaknuo je na kraju Hajdaš Dončić, na što se nadovezao i njegov kolega Siniša Varga, koji je to potkrijepio činjenicom da je u Proračunu za 2018. godinu transfer iz Ministarstva financija prema HZZO-u povećan za milijardu i pol kuna pa ako od toga zagorske bolnice nisu dobile gotovo ništa, kaže Varga, pitanje je kako je tih milijardi i pol kuna raspoređeno po županijama.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook