Prethodni članak
Sljedeći članak

Varaždinske barokne večeri i u Zagorju

Varaždinske barokne večeri ugledan su glazbeno-stilski festival i u europskim razmjerima, nad čijom visokom umjetničkom


Varaždinske barokne večeri ugledan su glazbeno-stilski festival i u europskim razmjerima, nad čijom visokom umjetničkom razinom od prve godine održavanja bdije ravnatelj, maestro Vladimir Kranjčević.



Počele su 22. rujna svečanim otvaranjem s Glazbom za kraljevski vatromet i uz stvarni vatromet s bedema varaždinskog Starog grada, a završit će misnim slavljem u varaždinskoj katedrali, 8.listopada. Koncelebraciju će predvoditi msgr. Alojz Uran, ljubljanski nadbiskup i metropolit.

Preseljenje u Zagorje

Sukladno svojoj programskoj orijentaciji, godinama već koncerti se ne održavaju samo u našem najbaroknijem gradu, nego i u crkvama u Prelogu, Varaždinskim Toplicama, Križevcima, Lepoglavi, dvorcu Trakošćan, kapeli dvorca Batthyany u Ludbregu, a ove godine i u đakovačkoj katedrali.

Od prošle godine na glazbenoj karti Varaždinskih baroknih večeri našla se i Krapinsko-zagorska županija, ponajprije zahvaljujući ambicioznom rektoru nacionalnog marijanskog svetišta Zlatku Korenu. Tako će prošlogodišnji glazbeno-barokni početak imati i ovogodišnji nastavak u svetištu Majke Božje Bistričke.

U petak, 6. listopada, nastupit će Simfonijski orkestar i zbor Hrvatske radio-televizije, pod dirigentskim vodstvom Tončija Bilića, sa solistima: Miljenkom Grđan i Martinom Gojčeta Silić (sopran), Miroslavom Živkovićem (bariton) i tenorom Ivom Gamulinom, te orguljašem Pavlom Mašićem. Koncert će početi u 19 sati.

Koncert u Belcu

U srijedu, 27. rujna, koncert barokne glazbe održan je u župnoj crkvi Gospe Snježne u Belcu, koja je i rodna župa prvog varaždinskog biskupa, nedavno preminulog msgr. Marka Culeja. Nastupio je trio Mario Šincek (trombon), Igor Hrustek (truba) i Ante Knešaurek (orgulje). Istog je dana u varaždinskoj palači Erdödy u predvečernjim satima bila predstavljena monografija «Novi sjaj Marije Snježne» u izdanju INE, koja je u mnogome financijski potpomogla obnovu najbaroknije hrvatske crkve. Otvorena je i izložba fotografija Ive Pervana, snimljenih prošle godine u Belcu prigodom završetka restauracije crkve.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook