Prethodni članak
Sljedeći članak

Usvojen Proračun Općine Radoboj za 2018. u iznosu od 22,1 milijun kuna

Najviše, 9,3 milijuna kuna, planira se utrošiti za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture na području općine Radoboj

Na posljednjoj sjednici Općinsko je vijeće Radoboja usvojilo proračun za 2018. godinu, planiran u iznosu od 22,1 milijun kuna. Od toga se 18,6 milijuna odnosi na prihode poslovanja, a 3.5 milijuna na prihode od prodaje imovine. Iz EU fondova očekuje se 8,1 milijun kuna te još 4,4 kuna iz državnog i županijskog proračuna. Najznačajniji izravni prihod općine ostvaruje se od poreza na dohodak i to u iznosu od 4.4 milijuna kuna. Planiraju se rashodi od 21,8 milijuna kuna. Najviše, 9,3 milijuna kuna planira se utrošiti za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture. - Tako se na rekonstrukciju postojeće nerazvrstane cestu  Brod - Kraljevec – Radobojski Bregi odnosi 7.5 milijuna kuna od čega se najveći dio očekuje iz EU fonda. Za sanaciju klizišta na Bregima Radobojskim, kod Ivčeka i u Orehovcu Radobojskom odvojit će se 735.000 kuna. Za nabavu, prijevoz i ugradnju kamenog materijala na nerazvrstane ceste utrošit će se 900.000 kuna, dok je za asfaltiranje javnih putova i nogostupa planirano 187.000 kuna prihoda – navode u Općini Radoboj.

Financiranje projekata

Za rekonstrukciju bivšeg lovačkog doma, projekt 'Hiža zagorskih štrukli' i 'Hiža vinove loze' ukupno se odvaja 4.469.460 kuna, koje trebaju doći iz EU fonda, Ministarstva kulture i turizma te iz Krapinsko - zagorske županije. 'Hiža zagorskih štrukli' uredit će se u staroj kući uz općinsku zgradu, a 'Hiža vinove loze' u zgradi nekadašnjih učiteljskih stanova uz Muzej Radboa. Javne potrebe u kulturi financirat će se s ukupno 1,2 milijuna kuna. Za uređenje I. kata zavičajne zbirke, gdje bi trebala biti knjižnica i spomen soba Side Košutić predviđena su sredstva u iznosu od 773.891 kunu. Muzej Radboa ukupno može računati na nešto manje od 500.000 kuna, a udruge građana u oblasti kulture na ukupno 30.000 kuna. Potrebe u oblasti predškolskog obrazovanja financirat će se s 310.000, osnovno obrazovanje s 335.000, tu je uključena i nabava školskih knjiga, a za pokriće dijela troškova prijevoza srednjoškolaca, smještaja u domove i studentske stipendije 170.000 kuna. Program financiranja potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu ukupno dobiva 274.500 kuna u što je uključeno i plaćanje školske kuhinje učenicima iz obitelji čiji mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 800 kuna. Vatrogastvo i sport u 2018. godini dobit će nešto manje nego u 2017., jer je otplaćeno vatrogasno vozilo DVD Radoboj i smanjen je iznos za uređenje sportskih terena. Ukupno će sport dobiti 260, a vatrogastvo 146 tisuća kuna. Za održavanje groblja i mrtvačnice odvaja se 327.000 kuna, a za razvoj gospodarstva 649.432 kuna.

Brojni planovi

-Kad se podvuče crta ispod 2017. godine, u Radoboju možemo biti relativno zadovoljni. Unatoč tome što općinski proračun zbog poreznih izmjena unatrag tri godine bilježi smanjenje učinilo se mnogo, posebno na poboljšanju javne infrastrukture, jačanju standarda i kvalitete života te obogaćivanju društvenih i kulturnih zbivanja.  No isto tako, još je mnogo nezavršenih poslova pred nama i mnogo projekta i planova koje moramo realizirati, kako bi nam Radoboj bio još ljepše i ugodnije mjesto za život i rad. Stoga vjerujemo da će godina pred nama donijeti mogućnosti da realiziramo ono što smo i zacrtali i da ćemo i dalje radom i zajedništvom svakodnevicu u našem Radoboju učiniti boljom – navodi zamjenik načelnika Općine Radoboj Stjepan Sirovec. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog niskih temperatura tijekom noći moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Zabrana j...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program