Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo koji zagorski gradovi i općine bilježe rast zaposlenosti već nekoliko godina

Smanjenje broja nezaposlenih, slažu se svi, nije dobar pokazatelj razvoja gospodarstva na nekom području. Ti se statistički podaci, naime, mogu administrativnim mjerama lako mijenjati i 'naštimavati'. No, broj zaposlenih osoba egzaktan je podatak i taj je broj u Zagorju u porastu


Državni zavod za statistiku objavio je analizu pod nazivom 'Gradovi u statistici', koja ukazuje da, nakon deset godina stagnacije i pada dolazi do oporavka hrvatskog gospodarstva. Provjerili smo kakvo je stanje u našoj županiji.

Konstantan rast zaposlenosti

Zanimljivo u toj analizi je da je Grad Oroslavje jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji unatrag šest godina bilježi samo rast zaposlenosti te je od 2011. godine, kada je bilo 1049 zaposlenih, broj zaposlenih Oroslavčana prošle godine narastao na 1512. - Unatrag godinu dana pala je registrirana nezaposlenost u Oroslavju za 20%. Ispostavilo se da je uz dobru prometnu povezanost, vrijedne ljude i bogatu industrijsku povijest proaktivna politika Grada doprinijela ukupnom padu registrirane nezaposlenosti. Iako je dio tog postotka vezan i uz brisanje dijela nezaposlenih s evidencije zbog promjene zakonske regulative, evidentan je i rezultat kojem su ponajviše doprinijele odluke Gradskog vijeća kroz izglasavanje odluka o 100-tnom oslobađanju novih investitora od plaćanja komunalnih doprinosa, omogućavanja prenamjene zemljišta i izgradnje komunalne infrastrukture. Kako bi nastavili pozitivni niz u novom proračunu za 2018. godinu također smo predvidjeli povećanje stavke za jačanje gospodarstva,  subvencije trgovačkim društvima i obrtnicima, potpore poljoprivredi i iznos za izgradnju i razvoj radne zone s osamsto tisuća na milijun i 300 tisuća kuna – komentirao je gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

U top 10

Općina Zlatar Bistrica je pak napravila najveći iskorak u posljednjih nekoliko godina te utrostručila broj zaposlenih. Grad Pregrada nalazi se u top deset gradova s najvećim rastom zaposlenosti u razdoblju 2015.- 2016.godine.  Povećanje unatrag godinu dana zabilježeno je na području Grada Krapini i Svetog Križa Začretja, dok općina Hum na Sutli kao gospodarski orijentirana uzdanica više – manje drži isti nivo zaposlenosti.  Krapinsko – zagorska županija u 2013. imala je 25.611 zaposlenih, a to tada je ta brojka u porastu. Takjo je  2014. bilo 25.754, a već godinu kasnije, 26.406 zaposlenih Zagoraca.  Prošle godine taj je broj narastao na 26.954 zaposlenih.  

Tisuću novih radnih mjesta

U Zlatar Bistrici, koja ima 2600 stanovnika, 2012. godine bilo je zaposleno njih 551. Broj se lagano povećavao svake godine, da bi u 2015. došao na 1477, a prošle godine na čak 1561 zaposlenu osobu. Kako je to u četiri godine povećanje za čak 1000 novih radnih mjesta, za komentar smo pitali načelnika Općine Zlatar Bistrica Žarka Miholića. - Ti su podaci rezultat kvalitetne vizije i ulaganja. Težište naših proračuna bilo je na razvoju gospodarstva i tu smo stvarno pripomogli puno kroz gradnju infrastrukture koja je vrlo važna jer je temelj za daljnji razvoj gospodarstva. Određena sinergija i konstantna u tim opredjeljenjima investitorima je dala sigurnost za ulazak u ulaganja, što je rezultiralo time da smo postali jedna od vodećih općina u tom pogledu, što se vidjelo i na Poslovnom uzletu koji je nedavno organiziran kod nas – kaže načelnik Žarko Miholić.

Pregrada u top 10

Na području Grada Pregrade  2011. bilo je 1080 zaposlenih, a prošle godine  1531 zaposlenih.  Grad Pregrada našao se i u top deset gradova s najvećim rastom zaposlenosti u razdoblju 2015.-2016. - Izuzetno sam ponosan na razvoj Poslovne zone grada Pregrade u koju je u posljednje 4 godine uloženo oko 75,5 milijuna kuna. Ova ulaganja važna su prije svega zbog bolje mogućnosti zapošljavanja osoba. U 2017. godini nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih osoba, a u travnju ove godine po prvi puta, nakon dugog vremena, zabilježen je pad broja nezaposlenih osoba ispod 200, te brojka od tada i dalje kontinuirano pada – komentirao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj. U Gradu Pregradi je prema podacima Financijske agencije u 2016. godini poslovalo 89 tvrtki što je povećanje od 20,2% u odnosu na prethodnu godinu.  Vešligaj ističe i da će se  i u 2018. godini nastavit i ulaganjima u infrastrukturu i u poslovnu zonu i same Poslovne zone, a da Grad Pregrada kroz razne programe pomaže gospodarstvenicima.

Vizionarski usmjereni

Na području općine Hum na Sutli u 2012. godini bilo je 1716 zaposlenih, 2013. godine 1474, 2014. godine 1738, 2015. godine 1908, a 2016. godine 2036.  - Mogu izraziti zadovoljstvo stanjem zaposlenosti na području naše Općine. Za  rast zapošljavanja na našem području zasigurno je najzaslužnija tvrtka OMCO HR , dok ostale tvrtke drže isti nivo zaposlenosti, a pojedine čak i smanjuju broj zaposlenosti.  Mi kao lokalna uprava možemo samo biti sretni i zahvalni gospodarstvenicima što su upravo oni vizionarski usmjereni i što uspijevaju razvijati određene proizvodnje i pružanje usluga na svjetskoj razini. Ono što mi činimo jest to da ne „ smetamo „ da se trudimo oko stvaranja boljih infrastrukturnih uvjeta – rekao je načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša.

Još bolja slika

U gradu Krapini 2012. godine bilo je 4163 zaposlenih, godinu iza toga 4247, godine 2014. broj zaposlenih smanjio se na 4058, godinu iza toga porastao na 4148, a 2016. godine zabilježen je veći porast, pa je tako bilo 4477 zaposlenih. - Podaci Državnog zavoda za statistiku koje navodite pokazuju trend povećanja zaposlenosti na području Grada  Krapine, no podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kojima Grad Krapina raspolaže pokazuju još bolju sliku odnosno da je zaposlenost na području Grada Krapine još veća – komentiraju iz Grada Krapine.

'Skidam kapu gospodarstvenicima'

U općini  Sveti Križ Začretje 2015. godine bilo je 907 zaposlenih, no prošle godine je zabilježeno povećanje zaposlenosti na 1026. Prema statistici, najviše zaposlenih je u Zoni malog gospodarstva, nakon čega slijedi Roses Outlet centar. - Nikako ne smijemo zanemariti poduzetnike koji posluju van Zone te  temelj poslovnog sektora, obrtnike, koji unatoč svim nedaćama uspješno posluju i bore se za očuvanje svakog radnog mjesta. Moram priznati da to u ovim burnim gospodarskim vremenima nije nimalo lako te im u to ime „skidam kapu“. Što se tiče poticajnih mjera za razvoj gospodarstva koje provodi Općina ističemo oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa za investicije u proizvodnju, oslobođenje od plaćanja komunalne naknade u  prvoj godini poslovanja koje se odobrava poduzetnicima koji isključivo investiraju u proizvodne pogone. Uz sve navedeno, uz nadležno Ministarstvo i Krapinsko-zagorsku županiju  subvencioniramo kamatu za poduzetničke kredite – zaključuje Kos.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook