Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskrsni ponedjeljak: Oko 1000 čuvara Kristova groba iz cijele RH stiglo u Zagorje


Na Uskrsni ponedjeljak, Općina Lobor bila je domaćin 23. Hrvatskog festivala Žudija koji je u tu općinu doveo više stotina čuvara Kristova groba te brojne posjetitelje. Iako je tradicija Festivala mnogo poznatija u Dalmaciji, upravo su Općina Lobor te Viteško društvo Svetog križa Lobor dobili priznanje i čast da ovoga puta budu organizatori Festivala.

Sve je počelo u jutarnjim satima okupljanjem sudionika te sastankom zapovjednika, a ta je prilika ujedno iskorištena za dodjelu priznanja i zahvalnica svima koji su sudjelovali u organizaciji događanja. Nakon mise u crkvi sv. Ane u Loboru, uslijedio je mimohod čuvara Kristovog groba ulicama Lobora, nakon čega je akademski snimatelj Šime Strikoman upriličio snimanje još jedne milenijske fotografije na brežuljku ispred crkve sv. Ane, a 23. Hrvatski festival Žudija tradicionalno je počeo u podne, uz gromoglasno pucanje loborskih kuburaša i njihovih prijatelja.

Načelnica Ljubica Jemrbih istaknula je da se Hrvatski festival Žudija održava u Loboru po prvi put, a drugi put u Krapinsko-zagorskoj županiji te s ponosom navela da su u Lobor stigli Žudiji iz 29 župa.

- Iznimno smo ponosni što smo imali priliku biti domaćini, budući da nije baš tradicija da se Hrvatski festival Žudija održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Zahvaljujem svim organizatorima koji su započeli Festival, ali i našem Viteškom društvu koje se u manifestaciju uključilo od prvog dana. Znamo da Žudiji predstavljaju čuvanje Kristovog groba, a tijekom cijele godine uključuju se u rad svojih župa i crkava. Smatram da tu tradiciju, kulturu i baštinu trebamo čuvati, njegovati i prenašati na svoje najmlađe. Ovdje smo imali priliku vidjeti raznolikost generacija, što je dobar znak da će se Festival nastaviti – kazala je načelnica.

Posebno je zahvalila župniku Župe sv. Ane Tomislavu Božičeku koji je vodio misno slavlje.

- Dobili smo duhovnu obnovu i sve ono što nam je danas, u ovom užurbanom životu potrebno, a to su zajedništvo i duhovna obnova koju dobivamo u našim crkvama – zaključila je načelnica Jembrih.

Župnik Božiček istaknuo je da je Župa bitna za Festival Žudija, budući da je sve što se radi i organizira povezano upravo sa Župom i Crkvom.

- Sve se odvija oko crkve. Ovakvo je događanje čast i ponos za Općinu Lobor, ali svakako i za našu župu. Udružili smo snage, ja kao župnik, načelnica ispred Općine i naše Viteško društvo, da zajedno organiziramo ovaj događaj, kako bi se svi lijepo i ugodno osjećali, a upravo je tako i bilo. Drago mi je što su nam stigli vjernici iz svih dijelova Hrvatske i nadam se da će ponovo doći u naš kraj – rekao je župnik Božićek.

Predsjednik Viteškog društva Sveti križ Lobor, Mirko Kuharić istaknuo je da je njihovo društvo na Hrvatskom festivalu Žudija sudjelovalo 2010. godine u Metkoviću.

- Ovo smo čekali dugo godina, no isplatilo se čekati. Organizacija je bila zahtjevna, uložili smo mnogo napora, ali mislim da smo posao uspješno odradili – rekao je Kuharić.

Riječ gostiju

Uime pokrovitelja, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, na Festival je stigao gradonačelnik Krapine i zastupnik Zoran Gregurović koji je zahvalio načelnici i Viteškom društvu Svetog Križa Lobor koji su najzaslužniji što se ovako značajna manifestacija po drugi put održava u Zagorju.

- Kod nas je više rasprostranjeno pucanje iz kubura i slično, a Festival Žudija u Zagorju baš i nije tradicija, no kada sam čuo da je Viteško društvo iz Lobora bilo u priobalju na takvom festivalu, počeo sam to malo pozornije pratiti. Impozantno je koliko ljudi dođe, divno je vidjeti kako su kostimirani i drago mi je što smo danas u zelenom Zagorju, za razliku od plave Hrvatske. Sve se poklopilo – lijepo je, pravo proljetno vrijeme, procvjetale su trešnje i livade, Zagorje je lijepo i zeleno i na najljepši je način poželjelo dobrodošlicu gostima iz drugih krajeva Hrvatske – rekao je Gregurović.

Na 23. Festivalu žudija bio je i župan Željko Kolar, koji je prije početka Festivala pozdravio sve okupljene čuvare Kristova groba i brojne okupljene posjetitelje. “Ovo je velika čast za Krapinsko-zagorsku županiju. Nakon Svetišta Majke Božje Bistričke 2018. godine, ponovno smo domaćini Festivalu Žudija – u Loboru smo zahvaljujući Viteškom društvu Svetog Križa. Hvala žudijima iz svih krajeva Hrvatske koji su se odazvali pozivu, a posebno Vodicama koje su pokrenule ovu čitavu priču. Svima Vam želim sretan i blagoslovljen Uskrs, a pokretaču Festivala Šimi Strikomanu želim i sretan rođendan”, poručio je župan Kolar.

Tko su Žudiji?

Žudiji su mladići odjeveni u uniforme rimskih vojnika koji u svetom trodnevlju čuvaju Kristov grob postavljen za tu prigodu u crkvi, a po uzoru na rimske vojnike koje spominje Matejevo evanđelje.

U nekim župama čuvari su odjeveni u narodnu nošnju, a ponegdje u mornarske odore. Vjerojatno je običaj čuvanja Kristovog groba u naše krajeve stigao iz Italije, a time i sam naziv Žudiji. S vremenom, svaka župa je iznjedrila svoje običaje, tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima.

Viteško društvo Svetog križa Lobor

Viteško društvo Svetog križa Lobor već 17 godina brine o povijesnim vrijednostima i kulturnoj baštini Lobora, Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske, kroz izvođenje raznih kulturnih i vjerskih programa.

U vrijeme Uskrsa, Viteško društvo njeguje običaje čuvanja Kristovog groba u župnoj crkvi svete Ane te pucanja na sam Uskrs, u čast uskrsnuća Krista. Ovi običaji u Loboru datiraju iz 16. stoljeća, kada je Petar Keglević dobio vlastelinstvo Lobor te je u uskrsno vrijeme slao naoružanu počasnu stražu u Loborsku crkvu čuvati Kristov grob.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook