Prethodni članak
Sljedeći članak

Usklađivanje mirovina: Od ovog mjeseca veće mirovine

Povećanje indeksa potrošačkih cijena u drugom polugodištu 2011. godine u odnosu na prvo polugodište 2011. godine iznosilo je 0,3 %, a povećanje prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u istom razdoblju iznosilo je 1,4 %, tako da polovica zbroja iznosi 0,85 %", objašnjavaju iz HZMO-a i dodaju kako će se mirovine za ožujak biti isplaćene prema novom izračunu, a tada će biti isplaćeni i zaostaci za siječanj i veljaču.


Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na svojoj je sjednici donijelo odluku o usklađivanju mirovina od 1. siječnja 2012.

Na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena donesena je odluka po kojoj nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod iznosi 58,87 kuna.

"Nova aktualna vrijednost izračunata je tako što je dosadašnja aktualna vrijednost mirovine u svoti od 58,37 kn povećana za polovicu zbroja stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u drugom polugodištu 2011. u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, povećanje indeksa potrošačkih cijena u drugom polugodištu 2011. godine u odnosu na prvo polugodište 2011. godine iznosilo je 0,3 %, a povećanje prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u istom razdoblju iznosilo je 1,4 %, tako da polovica zbroja iznosi 0,85 %", objašnjavaju iz HZMO-a i dodaju kako će se mirovine za ožujak biti isplaćene prema novom izračunu, a tada će biti isplaćeni i zaostaci za siječanj i veljaču.

HZMO je donio i odluku o najnižoj mirovini branitelju iz Domovinskog rata koja sada uznosi 2.448,45 kuna, a najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja 2012. iznosi 57,07 kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook