Prethodni članak
Sljedeći članak

Uništen bazen Maksimilijana Vrhovca



Za taj vandalizam netko će morati odgovarati jer povijest se ne može srušiti - rekao je načelnik Općine Stubičke Top




Za taj vandalizam netko će morati odgovarati jer povijest se ne može srušiti - rekao je načelnik Općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar.



Do kraja svibnja trebali bi završiti obnoviteljski radovi na Maksimilijanovu bazenu, zaštićenom spomeniku kulture u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, koji su započeti na jesen prošle godine.

Iako otpočetka na restauraciji bazena radi struka tj. Konzervatorski odjel Državne uprave za zaštitu kulturne baštine i nadzorna inženjerka Dubravka Dumbović Bilušić, općinsko vodstvo Stubičkih Toplica sumnja da je posao dobro obavljen.

- Obišao sam Maksimilijanov bazen da vidim kako napreduju radovi i ostao prestravljen, jer bazen čiju je gradnju započeo Maksimilijan Vrhovac 1811. godine više ne postoji, a sve što smo željeli obnoviti sada je uništeno.


Načelnik Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar

Nije kriva bolnica

...i slomljeni plutej s ornamentom pletera. Za nastalu situaciju ne krivim bolnicu, već Ministarstvo kulture, a za taj vandalizam netko će morati odgovarati jer povijest se ne može srušiti, pogotovo to ne smije činiti Ministarstvo kulture, koje spomenike kulture treba čuvati - ustvrdio je načelnik Općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar, koji je o svemu obavijestio ministra Biškupića te mu je obećano da će nadležna inspekcija obići “gradilište” i utvrditi stanje na terenu.

Komentar Dubravke Dumbović Bilušić nismo uspjeli dobiti jer se na telefon u uredu i mobitel tijekom jučerašnjeg dana nije javljala, a neslužbeno smo doznali da je gospođa na bolovanju. U bolnici, pak, tvrde da se ovom projektu, vrijednom oko 5,5 milijuna kuna, koji se financira uglavnom iz decentraliziranih sredstava, pristupilo vrlo temeljito i stručno te da je u uređenje bazena uložen maksimalni trud Dubravke Dumbović Bilušić.

Cigle je trebalo zamijeniti

- Cijeli objekt u kojem se nalazi Maksimilijanov bazen bio je u vrlo lošem stanju. Cigle su bile porozne i trebalo ih je zamijeniti, no ništa nije srušeno ili uništeno. Štoviše, nakon sanacije bit će istaknuto. Skida se žbuka kako bi se otkrila izvorna boja i eventualno postojanje freski na zidovima. Dubravka Dumbović Bilušić izuzetno je zahtjevna i očito želi da posao bude napravljen kako treba - naglasio je ravnatelj Specijalne bolnice Branko Markulinčić. Dodao je da će preuređeni Maksimilijanov bazen, osim što će se koristiti u terapijske svrhe, moći koristiti i građani te da će se na taj način podići kvaliteta usluge bolnice.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook