Prethodni članak
Sljedeći članak

Milana Kangrga nije klevetao Hrvatsku

Županijski sud u Zlataru pravomoćno je oslobodio krivnje poznatog hrvatskog filozofa Milana Kangrgu da je »kleveta


Županijski sud u Zlataru pravomoćno je oslobodio krivnje poznatog hrvatskog filozofa Milana Kangrgu da je »klevetao hrvatstvo«.
Drugostupanjski je sud, naime, potvrdio presudu zabočkog Općinskog suda na kojemu je 15. studenog počelo i istog dana u Kangrginu korist okončano suđenje.


Protiv Kangrge privatnu je tužbu podigao Tomislav Dragun, inače financijski revizor i predsjednik udruge Hrvatski uljudbeni pokret iz Zagreba, navodeći da ga je svojom izjavom objavljenom u Večernjem listu 5. veljače prošle godine oklevetao i nanio mu osobnu i poslovnu štetu.

U spornom tekstu, koji je taj dnevni list preuzeo od Hine, između ostalog, stoji da je Kangrga u zaključku svoje knjige »Etika« ustvrdio da su »životinje pametnije od Hrvata«. Dragun je u tužbi ustvrdio da ga je Kangrga tom izjavom osobno uvrijedio kao Hrvata. No, zabočka sutkinja Nives Škudar odbacila je Dragunovu tužbu kao neosnovanu, budući da, kako je kazala u presudi, Kangrga ničim nije osobno uvrijedio Draguna, već je riječ samo o novinskoj interpretaciji zaključka iz njegove knjige.

Inače, ovo je bilo zasigurno jedno od najbizarnijih suđenja u praksi hrvatskog sudstva, koje je obilježila i žustra rasprava između tužitelja Draguna i tuženika Kangrge. Dragun je iznio niz optužbi na račun filozofa, govoreći mu da on nikakao ne može biti u srodstvu s Kangrgom »jer je on Hrvat«, a Kangrga »srpski filozof«. Ugledni je filozof sve optužbe odbacio s indignacijom, naglašavajujući da Dragun nema pojma o filozofiji o kojoj rado raspravlja.

I kad se očekivalo da će Dragun »smiriti strasti« nakon oslobađanja Kangrge od krivnje, privatni je tužitelj rekao da će se žaliti na presudu i o svemu obavijestiti strane medije i pregovaračkim tim EU-a s Hrvatskom. No, Županijski sud nije uvažio njegovu žalbu.

Tomislav Dragun će se idućeg tjedna ponovno naći na sudu, ali ovog puta u ulozi optuženog, jer ga Državno odvjetništvo tereti zbog lažnog prijavljivanja, jer je prijavio i nekoliko državnih odvjetnika, pa i samog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook