Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici su radili na osmišljavanju rješenja problema u lokalnoj zajednici

Održana županijska smotra iz područja građanskog odgoja i obrazovanja


Županijska smotra iz predmetne područja Građanski odgoj i obrazovanje te pripadajuće međupredmetne teme održana je 26. ožujka 2024. godine u Dvoru Veliki tabor.

Na smotru se prijavilo pet škola iz Krapinsko-zagorske županije: Osnovna škola Oroslavje (mentorica Andrijana Tomić), s projektom BUDI COOLING, SPRIJEČI BULLYNG, Osnovna škola Đure Prejca Desinić (mentorica Danijela Antolić), s projektom BUDI PRIMJER, Osnovna škola Veliko Trgovišće (mentorica Natalija Huić), s projektom EKOLORI-EKOLOŠKI KOLORIT, Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Zabok (mentorice Jelena Lisak Šturlan i Ružica Kotarski), s projektom suDJELUJ!, Srednja škola Bedekovčina (mentorica Janja Rogina), s projektom Jednom udomi, zauvijek zavoli, mentorica Janja Rogina.


Cilj ove smotre je prikaz učeničkih projekata po modelu Projekt građanin. Radeći na osmišljavanju rješenja problema u lokalnoj zajednici, učenicima osnovnih i srednjih škola omogućeno je stjecanje građanske kompetencije i ostalih ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje. Smotru je otvorila zamjenica župana Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula kako je Krapinsko-zagorska županija među prve tri županije u Hrvatskoj koja smotre projekata kontinuirano provodi od 2008. godine Koristeći projektnu metodu, učenici se radom na rješavanju problema koje su sami uočili, osposobljavaju biti konstruktivni građani, zauzeti za razvoj dobrobiti društvene zajednice.

U sklopu projekta usvajaju poduzetničke i govorne vještine, načine kako se zauzeti za svoje mišljenje, konstruktivno raspravljanje, procjenjuju koje su razine vlasti odgovorne za rješavanje problema kojima se bave te uče na koje načine mogu utjecati na odluke vlasti. Krajnji doživljaj uspjeha koriste kao dodatni izvor motivacije te ga prenose i na efikasnije učenje u drugim područjima.



Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu Ružica Jemeršić (nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja), Lana Jurman (Centar za mirovne studije), Nevenka Lončarić Jelačić (predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje) te voditeljice županijskih vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje Krapinsko-zagorske županije Renata Čandrlić, Ružica Kotarski i Božica Mandić. Među okupljenima koji su pratili Smotru bili su i načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin, ravnateljica Osnovne škole Đure Prejca Desinić Anica Karažija te voditeljica Dvora Veliki Tabor Renata Dečman. Smotru su zajednički organizirali Krapinsko-zagorska županija, Agencija za odgoj i obrazovanje i Osnovna škola Đure Prejca Desinić. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook