Prethodni članak
Sljedeći članak

U zagorskim vrtićima kuhari sami rade rezance i tjesteninu, a mališani najviše vole jesti povrtne krem juhe, špinat i voće

Obišli smo nekoliko vrtića u našoj županiji ne bismo li istražili kakva su jela na meniju djece, ali i što vole jesti, a što im baš i nije omiljeno ugledati na tanjuru

  • U vrtiću Rožica u Velikom Trgovišću djeca si sama poslužuju hranu

    U vrtiću Rožica u Velikom Trgovišću djeca si sama poslužuju hranu

  • Jelovnik u trgoviškom vrtiću u velikoj mjeri sastavlja i kuharica Valentina

    Jelovnik u trgoviškom vrtiću u velikoj mjeri sastavlja i kuharica Valentina

  • U Obrtu za čuvanje djece Žabice dadilje same pripremaju obroke za mališane

    U Obrtu za čuvanje djece Žabice dadilje same pripremaju obroke za mališane

  • U DV Zlatni dani Zlatar Bistrica jede se fino, zdravo i raznoliko

    U DV Zlatni dani Zlatar Bistrica jede se fino, zdravo i raznoliko

  • Polaznici zlatarbistričkog vrtića Zlatni dani obožavaju mlince sa špinatom, 'zelene mlince'

    Polaznici zlatarbistričkog vrtića Zlatni dani obožavaju mlince sa špinatom, 'zelene mlince'

  • U vrtiću Rožica u Velikom Trgovišću djeca si sama poslužuju hranu
  • Jelovnik u trgoviškom vrtiću u velikoj mjeri sastavlja i kuharica Valentina
  • U Obrtu za čuvanje djece Žabice dadilje same pripremaju obroke za mališane
  • U DV Zlatni dani Zlatar Bistrica jede se fino, zdravo i raznoliko
  • Polaznici zlatarbistričkog vrtića Zlatni dani obožavaju mlince sa špinatom, 'zelene mlince'

Važnost zdrave i raznolike prehrane u posljednje je vrijeme vrlo zastupljena tema i u medijima i u društvu. Sve se više govori o važnosti prevencije pretilosti i prekomjerne težine djece u najranijoj dobi. Upravo je zato hrana u vrtićima, koji pohađa velik broj djece, vrlo važna za njihov pravilan rast i razvoj. Iako je postojalo uvriježeno mišljenje kako djeca zapravo ne vole povrće i preferiraju brzu i nezdravu hranu, naše sugovornice iz zagorskih dječjih vrtića to su u potpunosti demantirale. Mališani, kako su nam rekle, jako vole povrtne juhe, špinat, ali i voće. Posjetili smo vrtić Zlatni dani iz Zlatar Bistrice, vrtić Rožica iz Velikog Trgovišća i obrt za čuvanje djece Žabice iz Lobora ne bi li doznali što mališani imaju na meniju.

Obožavaju zelene mlince

Polaznici zlatarbistričkog Dječjeg vrtića 'Zlatni dani' jedu fino, zdravo i raznoliko i zaista ne mogu ostati gladni, zaključili smo nakon posjeta mališanima za vrijeme ručka. A da to bude tako, brine posebna Komisija za jelovnik, koju čine ravnateljica, kuharica i doktorica opće medicine, koja svaki mjesec pregledava jelovnik i savjetuje o pravilnoj prehrani i dobro odabranim namirnicima. – Zadovoljeni su normativi i prehrana je raznolika. Surađujemo s OPG – ima i koristimo najviše njihove domaće proizvode, povrće iz vrta, sezonsko voće. Djeca primjerice obožavaju mlince sa špinatom, ili kako ih oni zovu, 'zelene mlince' – priča ravnateljica Renata Horvatić.

Voćne užine

Mali vrtićevci koji stižu najranije dobivaju zajutrak, a zatim slijedi doručak, užina, ručak i popodne opet užina. – Za užinu uglavnom imamo voćni obrok. Voće je, kada god je moguće, sezonsko – jabuke, banane, naranče, jagode, lubenice. Djeci je posebno zanimljivo što iza vrtića imamo sadnice kupina i ribizla koje su prošle godine dale prve plodove, pa ih sami i beru, to im je zabavno i zdravo – kaže ravnateljica. Vrtić ima i svoj voćnjak jabuka, a ove godine dopunit će se i sadnicama višnje. Kuhar i kuharica trude se peći i domaće kolače, pa djeca često mogu pojesti gibanice, buhtle, štrudle sa sezonskim voćem, kukuruznu zlijevku sa sirom. – Kako smo eko – vrtić, obilježavamo i primjerice Dane jabuka, pa onda djeca i sama pripremaju voćne salate i educiraju se – dodaje ravnateljica.

Zdrave namirnice

Mlađi, jaslička grupa, vole sve. Poneki od onih starijih mališana možda kod kuće nemaju tako raznoliku prehranu, pa malo zaziru prvi puta od nekih jela poput krem juhe od brokule. – No kada probaju, odlično im je i svi na kraju jedu te zdrave namirnice. Vodi se tjedna i mjesečna inventura i djeca zaista nisu gladna, tko hoće, dobije repete, koliko nam treba, toliko i imamo – navodi ravnateljica. Doručci primjerice čine kruh, sirni namaz, bijela kava, kukuruzne pahuljice i mlijeko, marmelada i kakao, namaz od tune i čaj, griz na mlijeku s čokoladom, pileća salama... Mahune s piletinom i kolač od rogača i jabuke; riblja juha, mesna štruca s jajima, restani krumpir, zelena salata; sekeli sa svinjetinom, palenta; pileća juha, panirana piletina, rizi – bizi, cikla; varivo grašak s piletinom i noklecima, puding; juha od cvjetače, lazanje s mesom i povrćem; varivo od slanutka i suhe vratine; panirani riblji štapići, tek su neki od primjera ručkova s jelovnika zlatarbistričkog vrtića.

U nabavu hrane uključeni i OPG - ovi

Osnivač i vlasnik vrtića je Općina Zlatar Bistrica, a načelnik Žarko Miholić kaže da je Komisija za jelovnik uvedena prije kojih 5 godina. – Ima djece u vrtiću koja su i alergična na pojedinu hranu, no sve to se utvrdi prilikom upisa u vrtić, pa liječnik daje smjernice ravnatelju ustanove vezano i uz prehranu. U dobavljače hrane uključili smo OPG – ove iz okruženja s ekološkom proizvodnjom hrane, da bude raznovrsna i domaća. Za 90 –ero djece na godišnjoj bazi izdvajamo oko 130 tisuća kuna za prehranu – kaže načelnik Miholić. Prehrana je dio ekonomske cijene vrtića, koja iznosi 1600 kuna, od čega 55 posto troškova snosi Općina, a 45 posto roditelji, a ove godine učešće Općine će se i povećati, pa će vrtić biti još pristupačniji roditeljima, dodaje načelnik.

Nema hrenovki, kobasica i pašteta

Za stotinjak mališana iz Dječjeg vrtića Rožice u Velikom Trgovišću raznoliki jelovnik sastavlja vanjski suradnik, medicinska sestra te kuharica Valentina Bartol i kuhar Vladimir Šćukanec Hopinski. Kako nam je rekla ravnateljica vrtića Gordana Pavlinić, postoje točno određeni normativi kojih se moraju pridržavati pri sastavljanju jelovnika. – Nikad nismo u jelovniku imali hrenovke, kobasice, paštete ili grickalice, a moramo se pohvaliti da se sva hrana koja se može radi ovdje – od tjestenini, rezanaca, štrudli, njoki i knedli. Hrana nam se dostavlja svakodnevno i nema zamrzavanja – objasnila je ravnateljica dodajući da pri kreiranju jelovnika najviše slobode ipak imaju kuhari koji najbolje vide što djeca vole jesti, što im odgovara, a što ne. Kaže, primijetili su da djeca manje vole jesti kiseli kupus ili kiselu papriku, ali jako vole, kako ih oni zovu, obojane juhice, odnosno krem juhe od paradajza, brokule, cvjetače i krumpira i graška.

Sami rade tortu

U grupama jede po petnaestero djece koji si sami stavljaju hranu, jedu iz arcopalnih tanjura, a ne iz limenih zdjelica te koriste beštek. – Ujutro serviramo dvije verzije doručka, slanu i slatku tako da ako nekoj djeci paše slatko, jede slatko, a ako netko voli slano, jede slano. Ono što je zanimljivo jest da mi više voće ne poslužujemo kao zaseban obrok nego stoji u sobama po cijeli dan i djeca se sami poslužuju – rekla je Gordana Pavlinić, ističući kako su u stalnom kontaktu s roditeljima pa se za onu djecu koja su alergična na nešto priprema posebna hrana, a u jelovnik se ponekad ukomponiraju i namirnice poput prosa, slanutka i leće. Baš na dan našeg dolaska u Rožicu, djeca su uživala u grah varivu s makaronima, a Gordana Pavlinić napominje kako klinci rado jedu i bijelu ribu. Posebno su zanimljive proslave rođendana. - Kod nas u vrtiću se rođendani slave uz sladoledne torte ili djeca iz najstarije grupe pripremaju tortu za svoje prijatelje. Roditelji kupe gotove kore, šlag i voće pa se to slaže i ukrašava – ispričala je ravnateljica trgoviškog vrtića. Koliko se dnevno potroši na obroke djece, kaže, teško je fiksno odrediti jer je nemoguće dijete kvalitetno nahraniti za 10 ili 12 kuna no, kao je rekla ravnateljica Pavlinić, i roditelji i djeca zadovoljni su svime što se u vrtiću poslužuje.

Dadilja i kuharica

Ono što je posebno zanimljivo kod, primjerice, obrt za čuvanje djece, a koji su osmišljeni da mogu prihvatiti manju grupu djece je to da dadilje za djecu kuhaju same. Tako to radi i dadilja Miljana Juriša koja je prva u Zagorju otvorila obrt za čuvanje djece ''Žabice'' i to u Loboru, prije gotovo tri godine. - U našem malom vrtiću imamo pet obroka, zajutrak gdje poslužujemo npr., pecivo i neki topli napitak, doručak kada se poslužuju jogurti, namazi i slično. Užina je oko 10 sati kada djeca dobiju voće, a ručak u podne. Većinom za ručak poslužujemo variva, rižoto, saft, meso… I nakon spavanja još je jedna užina koja podrazumijeva voćni jogurt, kolač ili voće, već po želji djeteta. Svaki dan nabavljamo svježe meso, voće i povrće  -  kaže vlasnica obrta Juriša, koja nam otkriva da se djeca kod njih jako puno toga nauče i jesti. -  Lijepo papaju i sve im je fino. Najviše od svega, ne biste vjerovali, vole špinat. Mi smo vam kao malo veća obitelj i trudimo se pripremati jelovnik po potrebama djece . I to je naša prednost što smo mala grupa i možemo se  svakom posebno posvetiti - ističe Miljana.  Obrti za čuvanje djece mogu primiti do 12 - ero djece. Cijena čuvanja djeteta iznosi 1600 kuna, od čega polovicu iznosa sufinancira Općina Lobor, što uključuje, naravno, i prehranu.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook