Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju nisu pronađeni lažni siromasi, broj im je još i porastao

'Češljanjem' svih centara socijalne skrbi u Hrvatskoj pronađeno je oko 7.000 lažnih primatelja socijalne pomoći koji su se predstavljali kao siromasi bez ičega i ikoga.


'Češljanjem' svih centara socijalne skrbi u Hrvatskoj pronađeno je oko 7.000 lažnih primatelja socijalne pomoći koji su se predstavljali kao siromasi bez ičega i ikoga. Nevjerojatan je to podatak. A još su katastrofalniji podaci da su lažni siromasi vozili bijesne aute te podsjedovali jahte, nekoliko stanova i radili na crno, baveći se mutnim poslovima. Tome je odlučila stati na kraj ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić.

Umreženi sustav

Da bi se takve 'muljaže izbjegle, od 1. siječnja počinjeumrežavanja sustava socijalne skrbi s ostalim institucijama, poput policije, porezne uprave i drugih, a preko sustava OIB-a moći će se vidjeti svi podaci: od prebivališta, statusa, imovine do prihoda svih korisnika, pa računaju u resornom ministarstvu da će ta brojka još rasti.

U Zagorju, čini se, nije bilo takvih velikih prevara. Iz centra za socijalnu skrb Krapina rekli su nam da su preispitali oko 1550 prava svojih korisnika i nisu naišli na ništa sporno, odnosno slučajeve da bi njihovi korisnici zlouporabili svoja socijalna prava. Naprotiv, zbog sveopće krize, broj korisnika im je još i porastao, baš kao i u Centru za skrb Donja Stubica .

- Zakon o socijalnoj skrbi uvijek predviđa postupak revizije koji nas obvezuje da stalno preispitujemo eventualne promjene kod korisnika socijalne pomoći. Novi zakon koji je stupio na snagu 1.1.2014. odredio je da svi centri moraju u roku od šest mjeseci napraviti revizije stanja korisnika socijalne pomoći, što i mi trenutno radimo. Tako da mi stalno vršimo kontrole, a i korisnici su dužni javiti svake promjene nama, pa s obzirom na to imamo stalni uvid u stanje – rekli su nam u Donjoj Stubici.

Povećanje

Isto tako su istaknuli kako na području Centra za socijalnu skrb Donja Stubica nisu nađene nikakve nepravilnosti, odnosno neki korisnici koji bi koristili naknadu a da na to ne bi imali pravo, tako da se broj korisnika nije smanjio.

- Naprotiv, s obzirom na krizu u kojoj se nalazimo, broj korisnika samo se povećava. Jedine promjene koje su stupile odnose se na povećanje pomoći, odnosno visinu zajamčene minimalne naknade kod samaca – odgovorili su donjostubičkog centra. Iako se podaci još ažuriraju, pa se točan broj još ne može reći sa sigurnošću, i u Centru za socijalnu skrb Zlatar Bistrica očekuju povećanje broja korisnika s obzirom na zajamčenu minimalnu naknadu.

- Na našem području brojka korisnika mogla bi porasti za 30-ak, a prema dostupnim informacijama, na području čitave županije moglo bi biti 80-ak novih korisnika - kaže ravnateljica zlatarbistričkog Centra Verica Sugnetić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook