Prethodni članak
Sljedeći članak

U Krapini predstavljen projekt 'Ključ kulture za sve generacije'

Ove udruge su perjanica grada, izuzetno su aktivne, imaju svoje 'ime i prezime', a POU je ključna točka koja treba oko sebe okupljati sve koji su obuhvaćeni kulturom, istaknuo je gradonačelnik Gregurović


Pučkom otvorenom učilištu Krapina kao nositelju i partnerima odobrena su sredstva u stopostotnom iznosu za projekt 'Ključ kulture za sve generacije', a tim je povodom danas održana konferencija za novinare u Gradskoj galeriji grada Krapine, na kojoj su predstavnici projektnih partnera predstavili projekt.

Ugovor o provođenju projekta i dodjeli sredstava sklopili su POU Krapina, Ministarstvo kulture i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Ukupna vrijednost projekta je 791.200,80 kuna, od čega EU sufinancira 85 % odnosno 672.520,68 kuna, na temelju Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali i sredstava Europskog socijalnog fonda. Ostatak od 15 % financira Ministarstvo kulture iz državnog proračuna. Projekt se provodi od 29.10.2018. do 28.10.2020., a partneri na projektu su Grad Krapina, KUD Ilirci, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, Gradski puhački orkestar Krapina i Udruga distrofičara Krapina.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo predstaviti drugi po redu projekt za koji smo dobili sredstva na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Ovim projektom želi se doprinijeti dobrom upravljanju u kulturi u gradu Krapini, a provodit će se niz aktivnosti, edukacije, umrežavanje, podizanje javne svijesti, razmjene edukacijskih i kulturno - umjetničkih programa.Građani će se moći uključiti u planiranje i provedbu edukacijskih programa i novih kulturno - umjetničkih programa u Krapini, a sredstvima dobivenim iz projekta udrugama će se omogućiti bolji uvjeti rada što će rezultirati stvaranje novih kulturnih programa, a vjerujem da će se odraziti i na učlanjivanje novih članova u udrugama koje su nam partneri, ali i drugim udrugama koje djeluju na krapinskom području - istaknula je ovom prilikom Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina.

Zadovoljstvo što je njihova udruga dio projekta izrazila je i Mirjana Janžek ispred Udruge distrofičara. - Drago mi je što je nositelj projekta prepoznao osobe s invaliditetom kao dobre dionike projekta. Neke od radionica na projektu bit će upravo osiguranje jednakog pristupa upravljanju u kulturi osobama s invaliditetom - rekla je Janžek, dodavši da će članovi udruge sudjelovati na likovnim radionicama, po čijem završetku će biti upriličena izložba i tiskan katalog radova. - Ovo je za nas iskorak jer se aktivno uključujemo u kulturni život naše zajednice - navela je Mirjana Janžek.
Tajnik Gradskog puhačkog orkestra Krapina Dragan Vidović istaknuo je da orkestar koji broji 40 - ak članova iduće godine slavi 60 godina postojanja, a 2016. godine Gradsko vijeće Krapine proglasilo je Gradski puhački orkestar ceremonijalnom protokolarnom postrojbom Grada Krapine. - Iza nas su brojni zapaženi nastupi i nagrade, inozemni nastupi, a sredstvima ostvarenim na projektu planiramo ustrojiti dva nova glazbena programa, financirati dva dirigenta na dvije godine i nabaviti nove instrumente - dodao je Vidović.

Da se vesele provođenju projekta jer će omogućiti iskorak u pomlađivanju članstva, istaknuo je Josip Pelin, predsjednik KUD - a Ilirci. - Ovim sredstvima otvara nam se mogućnost da ravnopravno razvijamo dvije sekcije, one najmlađe, Ilirčeke i Ilirce. Kroz projekt želimo nastupiti na par koncerata van županije i Hrvatske, isfinancirati dva voditelja, mješovite sekcije KUD - a i Ilirčeka i biti jezgra predstavljanja grada te zahvaljujemo na prilici - istaknuo je Pelin.

Sredstvima iz projekta nakon dvije godine organizirati odličan koncert moderne glazbe, plan je Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina. - Uključit ćemo mlade, organizirati edukacije, radionice, jer bez mladih nema budućnosti. Zatim planiramo raspisati natječaj i poziv novim autorima, još neotkrivenim talentima, da naprave nešto iz duše i sigurni smo da će se uključiti mnogi. Sve bi završilo 'grande' koncertom. Hvala POU i Gradu što pronalaze način u ovo vrijeme u kojem nije jedniostavno djelovati u kulturi - rekao je predsjednik Društva Damir Novina.
Da je odluka da se stvari počnu na razini Grada decentralizirati bila je dobra odluka, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. - Ne treba sve ići kroz Grad, imamo svoje ustanove, udruge, koje su već aplicirale projekte na fondove, a Grad im je pomogao. Prošlo je vrijeme kada su svi znali samo kucati na vrata Grada i tražiti sredstva. Svi trebamo tražiti nove izvore i mogućnosti financiranja i onda napraviti nešto dobro za grad i zajednicu. Ove udruge su perjanica grada, izuzetno su aktivne, imaju svoje 'ime i prezime', a POU je ključna točka koja treba oko sebe okupljati sve koji su obuhvaćeni kulturom - rekao je Gregurović te dodao da je ovaj projekt i odlična prilika za sve građane da se uključe. - Ovo će biti i škola za sve što će se u budućnosti nuditi, a svi zajedno ćemo napraviti puno dobroga za kulturu Krapine - zaključio je gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook