Prethodni članak
Sljedeći članak

U Dolu Klanječkom gradi se novi nogostup i protuklizni asfalt za veću sigurnost pješaka i odvijanje prometa


U tijeku su radovi na izgradnji nogostupa u Dolu Klanječkom, na cesti koja se proteže prema mjesnom groblju. Tu su investiciju obišli danas župan Željko Kolar, gradonačelnik Zlatko Brlek i ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec.

 

-Cestu karakterizira nekoliko oštrih zavoja i specifični uzdužni nagib, a pod utjecajem atmosferskih prilika i prometa došlo je do oštećenja i istrošenosti kolničkog zastora i morali smo krenuti u projekt korekcije. Elaboratom je predložena ugradnja protukliznog tankog sloja eruptivnog asfalta kako bismo pojačali ohrapljivanje – rekao je Sirovec.

Radovi su započeli u drugoj polovici prošle godine. - Da bismo mogli ugraditi protuklizni asfalt, morali smo u postojeću staru pješačku stazu srušiti kako bismo korigirali elemente trase ceste u zavojima i postavili nove rubnjake koji služe za kanaliziranje oborinske odvodnje. Nakon proteka zimske službe završavamo ove radove i vraćamo pješačku stazu na način da bude sigurna za pješake i za odvijanje prometa – objasnio je Sirovec.

 

Investicija na novih 800 m ceste iznosi nešto više od 930 tisuća kuna. – Radili smo u suradnji s Gradom Klanjcom i Ministarstvom unutarnjih poslova koji su se uključili u sufinanciranje protukliznog asfalta. Završetak radova očekuje se za nekoliko dana, s postavom rubnjaka smo pri kraju, potom slijedi ugradnja asfaltnog zastora – rekao je Sirovec.

 

Gradonačelnik Zlatko Brlek napomenuo je da je Grad u suradnji sa ŽUC – om u posljednjim godinama izgradio više od 3,5 km novog nogostupa. – Asfaltirane su i županijske ceste, isključivo sredstvima ŽUC – a, a za nogostu su zajednička sredstva. Krenuli smo u nekoliko dionica, prvenstveno vodeći računa o prometu na tim dionicama odnosno prema autobusnim stajalištima koja najviše koriste školska. I ove godine planiramo nastavak te dobre suradnje – rekao je Brlek.

 

Župan Željko Kolar dodao je da ŽUC godišnje, u suradnji s općinama i gradovima izvede 3,5 do 4 km nogostupa. - Naš imperativ je da se što više JLS javlja na natječaje, dobiju europska sredstva ili sredstva s nacionalne razine, da se povećavaju brojevi kilometara za nogostupe, a onda ćemo mi to kao ŽUC i Županija pratiti u svom dijelu. Ove godine u proračunu za takve vrste radova imamo u ŽUC – u osigurano 1,6 milijuna kuna, a za sljedeću godinu smo predvidjeli oko 3 milijuna kuna, tako da bi to išlo na 5 do 6 km nogostupa uz županijske ceste. Pozivam sve kolegice i kolege da se javljaju na natječaje, a mi ćemo ih kroz županijski proračun ŽUC – a pratiti – pozvao je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook