Prethodni članak
Sljedeći članak

Traži se 1800 pričuvnih policajaca za slučajeve katastrofa i izvanrednih događaja


I na mrežnim stranicama Policijske uprave krapinsko – zagorske, baš kao i svih PU diljem zemlje, objavljen je natječaj za odabir kandidata za pričuvne policijske službenike. Planirano je angažiranje do 1800 pričuvnih policijskih službenika u Ravnateljstvu policije i policijskim upravama, a natječaj se raspisuje samo za bivše policijske službenike kojima je prestala služba radi stjecanja prava na starosnu mirovinu, na temelju sporazuma ili otkazom po vlastitoj volji. S odabranim kandidatom za pričuvnog policijskog službenika Ministarstvo unutarnjih poslova sklapa ugovor o službi u pričuvnom sastavu policije na rok od jedne do tri godine, koji se može produljiti, ali najduže do 65. godine života.


Riječ je o policajcima koji bi radili u slučaju prirodnih katastrofa ili izvanrednih događaja kao pomoć policijskim službenicima prilikom obavljanja poslova koji zahtijevaju povećani, odnosno dugotrajniji angažman policijskih službenika, osiguranja značajnih javnih okupljanja i pružanja pomoći policijskim službenicima tijekom turističke sezone. Uz to se pričuvna policija može angažirati i na prijedlog rukovoditelja nadležnih ustrojstvenih jedinica, a odluku donosi glavni ravnatelj policije.


Propisano je i kolika naknada pripada pričuvnom policajcu u slučaju angažmana, pa će tako, ako je riječ o osobi koja je inače zaposlena kod drugog poslodavca, dobiti naknadu u visini plaće koju je dobivao kod poslodavca u mjesecu prije angažiranja u policiji. Nezaposlenima pripada naknada u visini iznosa prosječne neto plaće u Hrvatskoj utvrđene za prethodnu godinu, umanjenoj za iznos koji prima s osnova nezaposlenosti (ako ga prima) i to razmjerno broju dana angažmana. Umirovljenici će dobiti novčanu naknadu u visini iznosa prosječne neto plaće razmjerno broju dana koliko su bili angažirani. Tako bi na kraju pričuvni policajci mogli zarađivati bolje od aktivne policije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook