Prethodni članak
Sljedeći članak

Tajkuni bez presuda

Današnji nastavak suđenja nekad moćnom zagorskom mesarskom tajkunu Mladenu Jakopcu, nakon čak dvogodišnje stanke, prekin


Današnji nastavak suđenja nekad moćnom zagorskom mesarskom tajkunu Mladenu Jakopcu, nakon čak dvogodišnje stanke, prekinut je nakon zahtjeva obrane da se s rasprave isključe novinari, koji mesaru smetaju zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja, a suoptuženiku Stjepanu Hajniću zbog narušavanja njegove privatnosti.

Miketić još nije oslobođen

Rasprava je trajala tek koju minutu, iako je sudac Općinskog suda u Zlataru Branimir Papić istaknuo da se novinari ne mogu isključivati niti zbog jednog od navedenog razloga, jer su svi pred zakonom jednaki. Obrana je najavila žalbu, a rasprava je odgođena do pravomoćnog rješenja Županijskog suda u Zlataru.


Do daljnjega se, dakle, neće doznati je li Jakopec kriv za poticanje Hajnića na zloporabu položaja i ovlasti u svojstvu direktora konjščinskog poduzeća Komunalac. Hajnića se tereti da je bez znanja Nadzornog odbora poduzeća u ime Mesne industrije Jakopec još prije sedam godina digao šest milijuna kuna kredita, čija je otplata pala na teret Komunalca. Jakopec kredit nije vratio Kreditnoj banci Zagreb, Komunalac se jedva spasio od propasti, a sve je to, navodno, učinjeno na nagovor Županijskog poglavarstva, čiji su svojedobno obojica bili istaknuti članovi.

Kako bilo, zanimljivo je da nijedan zagorski tajkun još nije pravomoćno osuđen, ili da ne prejudiciramo, oslobođen od sumnje za zloporabu položaja i ovlasti. Svi moćni u ranokapitalističkoj fazi danas su osiromašeni i osramoćeni, bolesni i na marginama.

Svi se tako još sjećaju prvog velikog slučaja, suđenja nekad moćnom financijeru Željku Miketiću, kojemu su dosuđene četiri godine i 10 mjeseci zatvora, no ta presuda još nije pravomoćna, jer je on obolio, a žalba na presudu nikako da se riješi. Teretilo ga se za na desetke prijevara svojih vjerovnika, kojima je posuđivao novac uz visoku mjesečnu kamatu.

Slučaj je zapamćen i po licemjerju nekih vjerovnika, koji su kod njega “štedjeli” svojom voljom, neki su se i naplatili, ali su ga tužili jer su to, kad je nestao, “napravili svi”. Štedjeli su kod njega i suci i odvjetnici, i župnici i estradne zvijezde, među kojima i Tereza Kesovija.

O Petraču se ne zna ništa

Sudi se još i osebujnom tvorničaru, načelniku, političaru Petru Grljaču, koji se danas vozi na biciklu i živi stiješnjen kao sardina s brojnom obitelji u Oroslavju.

Tvornice Astra, koju je kupio bez novca, više nema, on je nešto već odležao, a kad će slučajevi koji se još vode biti gotovi, ne zna se. Najmoćniji od svih Zagoraca, Hrvoje Petrač, priča je za sebe. Zna se gdje je, drugo se ne zna ništa.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook