Prethodni članak
Sljedeći članak

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA: Sve više starih i nemoćnih Zagoraca treba pomoć

Prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, udio osoba starijih od 65 godina u Krapinsko - zagorskoj županiji iznosi 17,6 posto.

  • Gerontodomaćica Ivana Groš i voditeljica Udruge Kućna pomoć Lucijana Hubak sa korisnicom Štefanijom Šumak

    Gerontodomaćica Ivana Groš i voditeljica Udruge Kućna pomoć Lucijana Hubak sa korisnicom Štefanijom Šumak

  • Štefica Ptičar koristi usluge Udruge Kućna pomoć

    Štefica Ptičar koristi usluge Udruge Kućna pomoć

  • Janko Ptičar  živi u Velikom Komoru na kraju sela

    Janko Ptičar živi u Velikom Komoru na kraju sela

  • Gerontodomaćica Ivana Groš i voditeljica Udruge Kućna pomoć Lucijana Hubak sa korisnicom Štefanijom Šumak
  • Štefica Ptičar koristi usluge Udruge Kućna pomoć
  • Janko Ptičar  živi u Velikom Komoru na kraju sela

Zima kuca na vrata. Ali, baka Štefanija Šumak (81) iz Zlatar Bistrice ima jednu brigu manje. Drva za ogrjev je pospremila, i to uz pomoć domara i gerontodomaćica. Za smještaj u dom ne želi ni čuti. O njoj brinu i pomažu joj gerontodomaćice iz Udruge Kućna pomoć. - Pomažu mi počistiti po kući, otpeljaju me k doktoru,  donesu lijekove, plaćaju mi režije, domar mi nacijepa drva. Zlata to vrijedi kad vam nema tko pomoći – ispričala je Štefanija, koju smo posjetili upravo na njezin rođendan. Ima skromnu penziju, pa joj usluge Kućne pomoći financira Općina Zlatar Bistrica, a osigurava joj se i topli obrok.

Štefanija je u selo u kojem danas živi došla bježeći od supruga alkoholičara. Našla je u Areni oglas da se traži ženska osoba za čuvanje nepokretne žene i javila se. Kada je žena koju je njegovala umrla, rodbina pokojnice rekla joj je da ostane njegovati polupokretnog sina te pokojnice, koji ju je na kraju samo simbolično oženio.  U kući ima pravo biti do života. Štefanija ima kćer i sina. Dođu je pogledati kada stignu, no financijski joj ne mogu pomoći, jer ni sami nemaju, kaže.  Njoj je, kaže nam, ova opcija pomoći itekako dobrodošla i ne bi je mijenjala za nikakav smještaj u neki starački dom.  

A, bez ikog svog su Janko (68) i Štefica Ptičar (79) iz Velikog Komora. Štefica i Janko rodbinski su povezani.  Štefica je bila supruga pokojnog Jankovog bratića. Kada se Janku urušila trošna kućica doselio se bolesnoj Štefici. Janko je glavni kuhar u kući.  - Zna kuhati, i peći štruklje... Bolje neg tera baba – pohvalila ga je Štefica koja je prošla već kroz četiri operacije, a sada trpi bolove zbog velikog bruha, koji je opasan za operirati.

Janko je bio na operaciji srca i oboje žive od minimalne zajamčene socijalne naknade, a uslugu Kućne pomoći u koju spadaju kućanski poslovi i održavanje osobne higijene plaća im Ministarstvo socijalne politike i mladih. Koliko su skromni, pokazuje i Jankovo priznanje da je od socijalne pomoći ušparao i za topli pod u kuhinji. Ni oni nisu raspoloženi za smještaj u dom. Kažu, njihova kućica, njihova slobodica, dok god su oni koliko toliko pokretni.

Prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, udio osoba starijih od 65 godina u Krapinsko - zagorskoj županiji iznosi 17,6 posto. Usporedbe radi, prema Popisu stanovništva iz 2001. godine udio starijih osoba iznosio je 16,5 posto. Demografske projekcije govore da će se starenje stanovništva nastaviti, pa se može očekivati da će potrebe ove skupine u narednom razdoblju biti još izraženije. Osobe treće životne dobi najčešće žive u udaljenim, izoliranim seoskim područjima, s lošom prometnom povezanošću što pridonosi njihovoj otežanoj pokretljivosti i otežava im pristup potrebnim uslugama. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook