Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] SVEČANO U ZAGORSKOJ METROPOLI: Krapina proslavila svoj Dan i 825. rođendan

Na svečanosti je premijerno predstavljen zanimljiv projekt 'Crna kraljica', a dodijeljena su i gradska priznanja


Grad Krapina danas slavi svoj 825. rođendan, Dan grada i blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika krapinske župe. Tim povodom, nakon svečane mise u župnoj crkvi, otvaranja Šetnice dobrovoljnih darivatelja krvi te otkrivanja kartozida geodetske državne uprave na zidu Srednje škole Krapina, održana je svečanost u Festivalskoj dvorani.

Svim Krapinčanima i Krapinčankama Dan grada čestitao je gradonačelnik Zoran Gregurović, iskoristivši prigodu za podvlačenje crte u aktivnostima u proteklih godinu dana. – Puno se radilo, a najdraži mi je dio, iako financijski ne najveći, nastavak izgradnje, uređenja i opremanja igrališta na području grada. Izgrađeno je novo igralište u naselju Šabac, kod OŠ Augusta Cesarca, postojeća igrališta dopunjavana su novim spravama. Kroz mjeru 7.2. odobrena su sredstva za produžetak Ulice Frana Galovića, gdje su radovi pri kraju. Uz pomoć Hrvatskih voda nastavljena je rekonstrukcija podzemne infrastrukture u Ulici A. Mihanovića. Usprkos problemima, radovi se približavaju kraju. Pokrenuli smo izradu projektne dokumentacije za uređenje podzemne infrastrukture u Ulici kralja Tomislava na Šapcu, iduće godine bi krenuli, a ove godine potpisali smo ugovor s HŽ Infrastrukturom za zajedničko financiranje izmještanja ŽCP Dolac. Odlučili smo malo pričekati s raspisivanjem natječaja jer smo vidjeli da je građevinska operativa prilično bukirana, pa su i cijene bile puno veće, pa ćemo natječaj za radove raspisati početkom 2019. godine – rekao je gradonačelnik Gregurović te dodao da je Grad sam, ili s partnerima, prošao na nekoliko EU projekata i dobili novce. - Puno je toga pred nama, trenutno nam je najveći problem, s obzirom da smo na nizu projekata prošli, koje treba sufinancirati, kako namaknuti sredstva za onaj naš udio sufinanciranja. I Hrvatske ceste nas prate, donijeta je odluka o odabiru izvođača 2. Faze spojne ceste Zabok – Krapina, dionica od Lepajaca do Sv. Križa Začretja, nakon žalbenih rokova, vjerujemo da će početkom sljedeće godine, negdje na proljeće započeti radovi. Rok je 2 godine za izvođenje. Lijep je dar stigao i od Vlade RH, to su sredstva za Veleučilište, koje su do sada održavali na životu Grad Krapina i Krapinsko – zagorska županija – istaknuo je Gregurović.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, saborski zastupnici, državni tajnici i predstavnici institucija i ministarstava. Tako su Dan grada Krapinčanima čestitali Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, predsjednik prijateljska Općine Paraćin Saša Paunović, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kao izaslanik premijera, predsjednik Skupštine grada Zagreba Andrija Mikulić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek, kao izaslanik predsjednice RH.

Da je suradnja između Grada i Županije odlična, potvrdio je župan Željko Kolar, ističući da su projekti važni za Krapinsko – zagorsku županiju bitni i za Grad Krapinu. – Poduzetničko – tehnološki inkubator bit će potpora gospodarstvu Krapine, obrazovanju, kao i Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina – istaknuo je župan, zahvalivši gradonačelniku Greguroviću na angažmanu oko Veleučilišta. – Suradnja kroz krapinski Festival i Gospodarski zbor između Grada i Županije dobro je poznata. Tu je i zajednički projekt Šemničkih toplica, Grad je kao prijavitelj povukao bespovratna sredstva, u iznosu 70 posto, ostalih 30 posto podijelit ćemo bratski, pola – pola Grad i KZŽ – istaknuo je župan Kolar.

- U Krapini postoji entuzijazam, lijepa i iskrena vizija u vođenju grada i vlada pozitivna vibracija i duh – istaknuo je za govornicom Žarko Tušek, pozivajući na daljnji zajednički rad za Krapinu, zagorje i Hrvatsku.

Prisutni u Festivalskoj dvorani imali su priliku premijerno pogledati detaljnu prezentaciju projekta 'Crna kraljica', odnosno uređenja lokaliteta Stari grad. Zanimljivo predstavljanje održao je arhitekt Tomislav Vreš, a riječ je o projektu sufinanciranom u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." provedenog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Posebna atrakcija u sklopu 'Crne kraljice' bit će viseći most, dug 300 metara, koji će na 50 metara iznad grada povezivati brdo Josipovac i Hušnjakovo i uljepšati vizuru grada te doprinijeti njegovom turističkom i gospodarskom razvoju. U sklopu projekta bit će obnovljene skulpture u parku Forma prima, jedinstvenom muzeju na otvorenom, izrađuje se posebna aplikacija proširene stvarnosti koja će pojačati interakciju između umjetnosti i posjetitelja, obnovit će se zgrada Palasa i pećina.

Svečanost je bila prilika za dodjelu gradskih priznanja. Mala plaketa Grada Krapine dodijeljena je Emi Cindrić za postignute uspjehe na natjecanjima znanja. Plakete su primili Udruga  Hrvatska žena Krapina povodom obilježavanja 25. obljetnice aktivnog i uspješnog djelovanja, Josip Hršak za dugogodišnji doprinos očuvanju tradicionalnog postolarskog zanata te Vladimir Haramina za uspjehe na međunarodnim i domaćim natjecanjima u uzgoju pomeranskih gušana. Povelju Grada Krapine dobio je Mirko Majsec za osobit doprinos unapređenju konjogojstva, Davor Ranogajec za osobit doprinos razvoju gospodarstva, Davor Šimunović za osobit doprinos promicanju humanitarnog rada i razvoju volonterizma te Marijan Suhodolčan i Damir Grilec za osobit doprinos promicanju dobrovoljnog davanja krvi i zdravstvenih programa Hrvatskog crvenog križa. Željku Slunjskom uručeno je Priznanje gradonačelnika za promicanje Festivala kajkavskih popevki i Grada Krapine.

Prije svečanosti ispred Festivalske dvorane goste su dočekali Počasna postrojba Grada Krapine - Krapinski Ilirci te Gradski puhački orkestar i Krapinske mažoretkinje, a tijekom programa u kulturno – umjetničkom programu nastupili su Pjevački zbor Osnovne glazbene škole pri OŠ Augusta Cesarca Krapina, Darko Berović i Barbara Suhodolčan. Nakon svečanosti, u Maloj dvorani POU mogla se razgledati izložba članova Likovnog društva „Ernest Tomašević“ iz Krapine.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nezgode na A7 u tunelu Sv.Kuzam zatvoren je vozni trak u smjeru Krka. Životinja (uočen je pas) na autocesti A4 Goričan-Zagreb na čvoru Novi Marof. Kolona vozila na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče u zoni radova i...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program