Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečano otvoreni 48. Dani kajkavske riječi u Zlataru

Prvi dio manifestacije protekao je u znaku cjelodnevnih priredbi objedinjenih pod zajedničkim nazivom „Tu v Belcu sme doma“

Otvaranjem subotnje izložbe „Slike na staklu“ u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti, počeli su ovogodišnji 48. Dani kajkavske riječi. Manifestacija je to s dugom tradicijom njegovanja kaja u raznim oblicima, s kojom su mnogi, danas odrasli ljudi, odrastali u pučkoškolskim zlatarskim klupama. Zacijelo je pridonijela njihovu lijepome sjećanju na najmlađe godine!

Inicijativa za osnivanje Galerije izvorne umjetnosti pokrenuta je 1970. Godinu poslije, u rujnu, održana je i prva izložba „Slikari zagorskog kruga“. U Zlataru su se godinama održavali Sabori izvornih umjetnika, koji su svoja djela darovali gradu i njegovoj galeriji, koja se danas može podičiti jednim od najbogatijih fundusa slikara naive. Na to likovno i stvaralačko bogatstvo podsjetio je na otvaranju i Davorin Vujčić, predsjednik Galerijskog odbora, ukazujući na izloženu ljepotu djela velikana naive , kakvi su, primjerice, Ivan Lacković Croata, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, Josip Generalić i mnogi drugi, na čije stvaralaštvo polako pada sjena zaborava. Naime, naiva više nije IN, a niti na likovnome tržištu postoji izrazitije zanimanje za taj oblik likovnog izražavanja.

O bogatstvu galerijskog fundusa, čiji se dio po dio, s vremena na vrijeme uz potporu resornog Ministarstva kulture , izlaže oku javnosti, govorile su i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, koja je i otvorila izložbu, kao i samu ovogodišnju manifestaciju Dana kajkavske riječi. Prvi dio manifestacije protekao je u znaku cjelodnevnih priredbi objedinjenih pod zajedničkim nazivom „Tu v Belcu sme doma“. Sedmu godinu redom kreativne snage Belca efektno predstavljaju svoja dostignuća. Tako je bilo i u nedjelju, bez obzira je li riječ o planinarskoj udruzi i organiziranju pješačenja do Belec grada, DVD-u, kulturno-umjetničkom društvu, mažoretkinjama ili učenicima belečke osnovne škole, a ljepoti dojma pridonijeli su i „štandovi“ belečkih OPG-ova i udruga, oko kojih se okupljalo raspoloženo pučanstvo.

Misno slavlje u belečkoj crkvi Marije Snježne, prepunoj vjernika, predvodio je zlatarski sin, vlč. dr. Zvonimir Kurečić, prebendar Prvostolne crkve zagrebačke i rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju. Bila je to pjevana „meša z kajkavskemi popevkama“, sa belečkim župnim zborom. Po završetku mise Ivana Sambolić u prostoru crkve govorila je o povjesničaru, književniku i političaru Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, rođenom Varaždincu koji je umro u drvenoj kuriji u Puhakovcu Začretskom 1889. godine. Usredotočila se na njegov doprinos u istraživanjima lokaliteta.

Izvedba kulturno-umjetničkog programa koja je slijedila bila je predviđena za prostor vrta DVD-a Belec, kao i ranijih godina, ali je Zoran Vakula prestrašio organizatore najavljujući kišu, pa je izveden u dvorani DVD-a. Za Belčane bio je i podsjetnik na 1969. godinu i njihovo sprehajanje, pješačku povorku koja je krenula iz Gornje Selnice. Začetnik u Belcu pamtljivih „Noći pod lampašima“ bio je mještanin Adolf Minđak. Bio je to miješani program, belečko kulturno zrcalo, uz sudjelovanje učenika osnovne škole koji uče njegovati tradiciju, Belečkih mažoretkinja, a kao gošće nastupile su i iz Budinščine.

Snažan pljesak su dobile i raspjevane članice Ženske vokalne grupa „Kajda“ koje samostalno djeluju od 2004. godine. Efektan nastup imali su i članovi belečkoga KUD-a koji su u tri godine djelovanja ostvarili zavidne uspjehe, pridonoseći kulturnoj afirmaciji Belca. U sedam sekcija okupljeno je 90 članova, što je za malu sredinu vrlo vrijedno. Uhu i oko ugodno, od sekcije folklornoga pjevanja, plesača do virtuoznog tamburaškog sastava! Pohvale, dakako, i časnoj sestri Mirjani Horvat, učiteljici glazbene kulture u belečkoj OŠ. I to nije sve! Valja posjetiti i etnografsko-dokumentarnu izložbu „Belec negdar i ve“. Nedjelja u Belcu završena je predstavljanjem zbornika radova belečkih učenika „Pouna smieha“ koji su uredili domaći učitelji Mario Šimudravec i Verica Havoić. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mokri i skliski u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj. Vozačima savjetujemo prilagodbu brzine uvjetima na cestama te održavanje sigurnosnog razmaka između vozila.  Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuš...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program