Prethodni članak
Sljedeći članak

Stubičko područje izgubilo dva razreda


Iz godine u godinu sve je manje učenika na području Krapinsko-zagorske županije koji kreću u prve razrede osnovnih ško



Iz godine u godinu sve je manje učenika na području Krapinsko-zagorske županije koji kreću u prve razrede osnovnih škola
.


Razredi poluprazni


Primjerice, u školskoj godini 2004/05. u prve je razrede krenulo 1539 učenika, a godinu kasnije krenuo je 51 prvašić manje, što su gotovo dva razreda. Školske godine 2007/08. ta je razlika bila najdrastičnija jer je u odnosu na godinu prije u prvi razred krenulo čak 150 prvašića manje. Iako se za sljedeću školsku godinu pretpostavljalo da će se i dalje nastaviti trend smanjenja, teško je bilo očekivati da će on biti ponovno drastičan.

Iako se točno još ne zna koliko će biti učenika upisano u prve razrede iduće školske godine, činjenica je da će ih svim sredinama, koje obuhvaćaju ispostave Ureda državne uprave u Krapini, biti manje.

Na području Klanjca smanjenje neće biti drastično jer je na tom području lani upisano 98 prvašića, a za sljedećću školsku godinu na popisu ih ima 91. Slično je i na području Zlatara gdje je lani bilo 270 prvašića, a ove godine očekuje ih se 11 manje, a osam manje očekuje ih se na području koje pokriva bivšu općinu Zabok pa će se tu sljedeće školske godine poprilici upisati oko 340 učenika.

Najdrastičnija razlika je na stubičkom području koje obuhvaća gradove Donju Stubicu i Oroslavje te općine Marija Bistrica, Gornja Stubica i Stubičke Toplice.

Pad djece

Za razliku od prošle školske godine, kada se u prve razrede u četiri škole upisalo 290 prvašića, ove bi ih se moglo upisati čak 50-ak manje, odnosno dva razreda manje.

Najveći pad djece na ovom području bilježi Oroslavje, u čiju će se školu umjesto ovogodišnjih 69 upisati 20 učenika manje, odnosno 49 prvašića. Još alarmantnije stanje je u Gornjoj Stubici. Umjesto ovogodišnjih 75 učenika, u prvi razred će se upisati 23 učenika manje, odnosno 52 prvašića.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook