Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠTRUKLIJADA U ZLATARU: 'Domaći sir, jaja s naših OPG – ova i brašno iz zagorskih mlinova – to su zagorski štrukli!'

Kolači i torte 'Tri užitka' iz Bedekovčine pobijedili su na ovogodišnjoj Štruklijadi, drugo mjesto pripalo je Vili Zelenjak Ventek iz Kumrovca, a treće tvrtki Zebrano iz Bedekovčine


Kolači i torte 'Tri užitka' iz Brestovca Orehovičkog pobjednici su ovogodišnje Štruklijade, jedinstvene manifestacije Krapinsko – zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, a koja se održala devetu godinu za redom. Domaćin izbora najboljih štrukli bio je Zlatar, a natjecali su se zagorski restorani, agroturizmi, hoteli i toplice.

O tituli naj – štrukli odlučila su istančana nepca ocjenjivačkog suda u sastavu Ivica Štruml, direktor firme za savjetovanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu Štruml d.o.o., ujdno predsjednik komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Slavko Večerić, etablitrani zagorski kuhar. Drugoplasirani su štrukli Vile Zelenjak Ventek iz Kumrovca, a treće mjesto zauzela je tvrtka  Zebrano iz Brestovca Orehovičkog.

- Ovo nam je treća pobjeda, 2015. godine osvojili smo prvo mjesto, 2016. drugo i danas smo opet pobijedili. Pripremili smo zagorske štrukle, a uz njih smo još ponudili i štrukle od hajdine kaše s bučinim uljem i jabučne štrukle – otkrila nam je pobjednica, Štefica Gulija dodavši da nema tajnog sastojka za zagorske štrukle. -  Mi smo članovi udruge Tradicija Zagorja i postoji jedan jedinstveni recept po kojem se štrukli peku, ali tajna je u ruci. Obavezno mora biti domaći sir, jaja s domaćih OPG – ova, brašno iz naših zagorskih mlinova, a ruka mora to sve osjetiti – otkrila nam je Štefica Gulija.

Predsjednik ocjenjivačke komisije Ivica Štruml istaknuo je kako se ocjenjivalo kako štrukli izgledaju i kako su pečeni te okus i miris, debljina tijesta, a posebice kvaliteta i rahlost sira.

Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar, otvarajući Štruklijadu, rekao je kako je ova manifestacija promocija naše gastronomske ponude. – Drago mi je da ponovno s radošću dočekana Štruklijada i da ima puno zagrebačkih registarskih oznaka, jer su Zagrepčani naši najbolji gosti koji nam uvijek rado dolaze. Ovo događanje je i dodatna ponuda našim hotelima, restoranima i toplicama. Ono što nam slijedi je zaštititi recept zagorskih štrukli, otvoriti tvornicu štrukli u Zagorju te proizvodnja i promicija po Europi – istaknuo je Kolar.

Popularna manifestacija privukla je na zlatarski Trg slobode brojne posjetitelje, koji su mogli kupiti zagorske štrukle po promotivnoj cijeni, uživati u kulturno – zabavnom programu KUD – a Belec, Ansambla Zabok i TO KUD – a Mihovljan te nagradnim igrama, a zanimljiv je bio i show u kojem su svoje kulinarske vještine odmjerili SŠ Zabok i Udruga žena iz Zlatara.

Organizatori Štruklijade su Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, a projekt su poduprli i Grad Zlatar, HGK – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora KZŽ. Posebnu potporu Štruklijadi pruža i Udruga Tradicija Zagorja, koja radi na zaštiti zagorskih štrukli i drugih zagorskih proizvoda, a pokrovitelj promocije je Hrvatska turistička zajednica.

 

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook