Prethodni članak
Sljedeći članak

Stjepan Muhek, načelnik Marije Bistrice:''Došlo vrijeme da i Zagorje dobije ono što je odavno trebalo dobiti''

Uz Dan Općine Marija Bistrica razgovorali smo s načelnikom Stjepanom Muhekom


Na Svetkovinu Majke Božje Bistričke, Dan Općine proslavila je Općina Marija Bistrica. Pravi povod za razgovor s bistričkom načelnikom Stjepanom Muhekom.

Voda je u Mariji Bistrici vječita tema, s kojom počinju gotovo svi razgovori sa bistričkim načelnikom. Kakva je trenutan situacija na području Općine?
MUHEK: Situacija je dosta loša, moram otvoreno reći. Pogotovo na lokalnim vodovodima, koji u zadnjim godinama imaju sve slabiji kapacitet, a ovaj dugi i sušni period koji se više od godinu dana čak proteže, donio je da su neka od tih izvorišta i presušila, odnosno da su se kapaciteti toliko smanjili da ljudi jednostavno ne mogu računati na dovoljne količine vode. Ono što se poduzima u svakom slučaju je svakodnevna opskrba vatrogasnim vozilom. Autocisternom se svakodnevno vozi voda na različite destinacije.

Uglavnom ste govorili  o lokalnim vodovodima. Kakva je situacija sa bistričkim vodovodom?
MUHEK: Bistrički vodovod nije trenutno u nikakvoj krizi. Voda je dostatna za potrebe koje jesu. No  i dalje se radi na nekim dijelovima vodoopskrbe. Napravljen je novi magistralni cjevovod, no određeni broj priključaka kroz skoro cijelo naselje Podgorje treba napraviti kako bi se on mogao pustiti u funkciju. Također, česti su, te je prisutan gubitak vode. Mi smo ove godine sanirali naš veliki rezervoar u Cerinama od 400 kubika. Jedan dio vode se gubio u samom rezervoaru, bilo je velikih pukotina. Isto tako u fazi projektiranja je dodatna vodosprema od 600 kubika, tako da ćemo raspolagati sa 1000 m3 vode, što će biti dostatno za proširenje mreže i prema Globočecu, Poljanici i onim naseljima koja u ovom trenutku nemaju Bistrički vodovod.

Vidljivi su i radovi na prometnoj infrastrukturi?
MUHEK; Počeo je konačno taj slavni ''Beterment'' kojega smo čekali godinama. Znači rekonstrukcija ceste D29. On je bio u punom naletu u početku, no sad nešto to jenjava. Vidimo i sami svakodnevno. Po onoj dinamici kakva je tad bila zamišljena, naše klizište na Lazu je trebalo biti pred završetkom. Bilo je predviđeno da će se do kraja 7. mjeseca taj dio sanirati i da će nakon toga od 8. mjeseca biti ponovno u funkciji cesta u onom dijelu otežanog prometovanja propuštanjem naizmjenično, no vidimo da ti radovi još nisu niti počeli. Mi smo ovih dana dobili suglasnost ŽUC-a koji su dali i ostalim izvođačima da se može krenuti s tim, no radovi koliko ja znam još nisu krenuli. Oni su ipak puno, puno slabijeg intenziteta nego što smo to očekivali, ali ipak se kreću. Ak se nešto kreće, onda će se valjda i dokotrljati do kraja. Tu je i onaj drugi problem, problem ne samo Marije Bistrice, nego i istočnog dijela, ta slavna brza cesta. To mora krenuti ove godine. Ako krene, imat ćemo šansu da se i mi malo stariji vozimo po toj cesti, jer ako ne krene ove godine, onda se bojim da će opet doći do onoga da će novac otići negdje drugdje. Mislim da je došlo vrijeme da i Zagorje dobije ono što je trebalo odavno dobiti, jer mi smo kao županija i kao ovaj dio vrata ulaska u Europu i s jedne i s druge strane.

Proslavili ste Dan Općine Marija Bistrica. Kako bi ocijenili period od prošlog Dana Općine?
MUHEK: Iza nas je još jedna teška godina koja nam je donijela daljnje smanjenje prihoda pa smo tako u prihodovnoj strani proračuna ostvarili 12.207.752,68 kn što je bilo 94,99 % od planiranog, dok je rashodovna strana iznosila 11.716.518,62 kn ili 91,17 % od planiranog. Kao što je vidljivo godinu smo završili s viškom od 491.234,06 kn. U cijelom  promatranom razdoblju općina je poslovala bez poteškoća i redovito su se podmirivale sve obveze prema korisnicima proračuna, poslovnim partnerima i izvođačima radova. Unatoč općoj krizi u državi i društvu, u našoj općini radilo se u proteklih godinu dana na nekoliko važnih projekata. U proteklom periodu donijeli smo i prihvatili točkastu izmjenu našeg Prostornog plana, UPU-a i DPU-a čime smo određene stvari i potrebe prilagodili zahtjevima naših građana, naravno u dijelovima gdje je to bilo moguće prihvatiti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook