Prethodni članak
Sljedeći članak

STIŽE VRHUNAC LJETA: Čuvajte se opasnih vrućina!

Naš dežurni meteorolog Kristijan Božarov otkrio nam je kakvo nas vrijeme čeka ovog tjedna


Meteorolog CROMETEO tima, Kristijan Božarov najavio je za naš portal kako stiže izrazito jak toplinski val. -Danas nas očekuje suho, sunčano i vruće ljetno vrijeme. Imat ćemo laganu južinu pa će temperatura bez problema prijeći 33 ili 34 Celzijeva stupnja. Od srpnja se opraštamo uz temperaturu zraka iznad višegodišnjeg prosjeka, a mjesec će uglavnom završiti i kao sušniji od normale - rekao je Božarov.

Ni prvi dan kolovoza neće biti puno drukčiji. Već od jutra sunčano i vruće, a dnevni povjetarac s jugoistoka baš i neće pomoći u nekom osvježenju. Vjerojatno će biti još malo toplije nego u ponedjeljak pa bi dnevna temperatura mogla narasti na 35 Celzijevih stupnjeva. Dan će biti težak i sparan, a bioprognoza sve lošija. Smanjite fizičke napore i boravak na suncu, povećajte unos tekućine i slušajte savjete liječnika.

I srijeda će biti težak i vruć dan. Puno sunca, vrućina i sparina… Temperatura bi se sredinom dana trebala popeti na 36 ili čak 37 Celzijevih stupnjeva, a i noćna temperatura će biti viša nego prethodnih noći. Imajte na umu da sve ove temperature mjerimo u hladu, naravno da je na suncu još toplije. Srećom, primijeti se da su se dani malo skratili iako je to još uvijek relativno mali značaj.

U četvrtak se nastavlja većinom sunčano, vruće i sparno vrijeme. I jutarnja i dnevna temperatura bit će još stupanj viša tako da bi popodne maksimalac mogao narasti čak do 37 ili 38 Celzijevih stupnjeva u hladu! Izbjegavajte alkoholna i gazirana pića, tešku i prezačinjenu hranu, a jedite više svježeg voća i povrća, od tekućine je najbolja voda ili čaj sobne temperature i juha jer nam omogućava unos soli koju gubimo pojačanim znojenjem.

Slično bi se vrijeme trebalo zadržati i u petak, ali neki prognostički izračuni daju mogućnost da potkraj dana stigne malo sjevernog vjetra. To nije siguran razvoj događaja jer bi ta oslabljena fronta mogla ostati i sjevernije od Alpa, a u tom slučaju neće imati utjecaja na nas. Noćna temperatura od 20 do 23, a dnevna temperatura će biti između 36 i 39 Celzijevih stupnjeva. Ako fronta dođe do nas nije isključena ni pojava kakvog grmljavinskog pljuska u večernjim satima. To će biti rijetka pojava, ali tamo gdje se dogodi moguće je i nevrijeme.

Za subotu i nedjelju prognoziramo većinom sunčano i vruće vrijeme uz temperaturu zraka oko 35 Celzijevih stupnjeva. To će biti vrući ljetni dani, a s obzirom da se vjerojatno očekuju i gužve na cestama imajte na umu da možete ostati u zastoju ako nekamo putujete. Opskrbite se dovoljnom količinom vode. Postoje naznake da će sljedeći tjedan donijeti lagano popuštanje vrućine, ali ne od samog početka nego tamo bliže njegovom kraju ili drugoj polovici.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook