Prethodni članak
Sljedeći članak

Stiže nam ambrozija

Ako tijekom mjeseca kolovoza počne curiti i svrbjeti nos, suze i peckaju oči te dobijete napade kihanja bez povišene tje


Ako tijekom mjeseca kolovoza počne curiti i svrbjeti nos, suze i peckaju oči te dobijete napade kihanja bez povišene tjelesne temperature i osjećate se iscrpljeni i neispavani te trošite „tonu“ maramica za brisanje nosa, vjerojatno imate alergijsku hunjavicu na pelud ambrozije.

Ambrozija (limundžik, partizanka) je biljka koja je u Europu došla u 19. stoljeću kao „slijepi putnik“ iz Sjeverne Amerike, a u našim se krajevima prvi put pojavila 1941. (zato i naziv partizanka). Širi se od istoka prema zapadu i kod nas je ima u pojasu između Save i Drave te u priobalju. Smatra se da svake godine nastani novih 20 kilometara površine.

1. Prepoznavanje

Jednogodišnja je biljka čiji rast započinje u travnju, a cvat traje od kolovoza do listopada. Naraste do visine 1,5 metara, a ljudi ju često zamijene s pelinom jer se često znaju naći pomiješane na istim površinama (uz cestu, željezničku prugu, na poljima kukuruza, suncokreta, šećerne repe, na neobrađenim površinama).

Osnovne razlike su sljedeće: stabljika pelina je crvenkasto-smeđe boje obrasla sivim dlačicama, dok je stabljika ambrozije žućkasto zelenkaste boje; listovi pelina su manje rasperani, a naličje im je gusto obraslo dlačicama te je srebrno sive boje dok su kod ambrozije listovi jače perasto zarezani, a naličje nema tako intenzivnu sivu boju; cvatovi se kod obje biljke formiraju na vrhovima stabljike i grana, no kod pelina su bijeli ili nježno ružičasti dok su kod ambrozije žuti.

2. Način djelovanja

Prilikom cvatnje raspršuju se sitna zrnca peluda po zraku (može stvoriti do osam milijuna zrnaca peluda) koji mogu nošeni vjetrom letjeti kilometrima.Dovoljno je svega 20-30 zrnaca peluda u metru kubnom zraka da izazove simptome alergijske hunjavice.

3. Veličina problema

Smatra se da oko 10 posto ukupne populacije u našoj županiji pati od smetnji što ih izaziva pelud ambrozije samo što svi oni ne idu svom doktoru.

4. Mjere zaštite

S obzirom na rastući broj alergijskih reakcija na pelud ambrozije poduzimaju se mjere u cilju suzbijanja cvatnje te biljke što je s obzirom na veličinu problema u našoj zemlji i zakonski propisano.Vlasnici površina dužni su uništavati ambroziju i to prije sezone cvatnje čupanjem, redovitom košnjom, a na poljoprivrednim površinama i upotrebom herbicida.

Osobe koje imaju simptome trebaju se javiti svom doktoru koji će im propisati odgovarajuće lijekove kojima će ublažiti smetnje izazvane zrncima peludi ambrozije.

, dr. med., spec. epidemiolog

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook