Prethodni članak
Sljedeći članak

Snijeg će padati do sutra poslijepodne, pripremite se na hladnoću!

Prava zima koju su meteorolozi proteklih dana najavljivali stigla je u Hrvatsku i donijela sa sobom snježni pokrivač...


Prava zima koju su meteorolozi proteklih dana najavljivali stigla je u Hrvatsku i donijela sa sobom snježni pokrivač. Najviše snijega u 7 ujutro, prema podacima DHMZ-a, bilo je na Zavižanu, gdje je visina snježnog pokrivača iznosila 12 centimetara.

Na Sljemenu je napadalo 8 centimetara snijega, meteorološka postala Parg Čabar zabilježila je 7 centimetara snijega, u Delnicama ga je bilo 4 centimetra... Već do 13 sati je, kako javlja meteorolog HRT-a Zoran Vakula, u Delnicama napadalo 10 cm snijega, a u Otočcu čak 15 cm. Na Sljemenu je palo oko 20 cm novog snijega.

Snijeg pada u većem dijelu kontinentalne Hrvatske. U dijelu istočne Posavine i zapadnog Srijema, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, još se zadržava kiša, kao i gotovo diljem Jadrana. Oborina će biti i u nastavku dana, pa i tijekom noći, pri čemu će kišu sve češće zamjenjivati snijeg, prognozira Vakula.

Pripremite se na hladnoću

"Nakon iznadprosječne topline prvih tridesetak dana kalendarske zime, do sada nezabilježene u povijesti mjerenja na ovim prostorima, današnja temperatura zraka u 13 sati spustila se čak i ispod prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, a sljedećih se dana pripremite na još izraženiju hladnoću, pri čemu će osobito hladno biti tijekom noći i jutra od nedjelje do utorka, uz najnižu temperaturu zraka u kontinentalnom području uglavnom od -20 do -10°C, a negativan je predznak temperature vrlo vjerojatan i u mnogim mjestima na Jadranu, posebice sjevernom", piše Vakula na portalu HRT-a.

Prema prognozi DHMZ-a snijeg se u unutrašnjosti može očekivati i sutra. U kopnenom području temperatura u noći i prijepodne kretat će se između -4 i 1 stupanj, a tijekom dana će i padati pa će se do kraja dana kretati između -7 i -3 stupnja. Hladno će biti i na Jadranu, s temperaturom na sjevernom dijelu uglavnom između 2 i 7, a na južnom od 5 do 11°C.

U Zagrebu se u subotu snijeg očekuje tijekom noći i ujutro, a sredinom dana i poslijepodne očekuje se postepeno razvedravanje. U glavnom gradu sutra će puhati jak i umjeren sjeveroistočni vjetar koji će sredinom dana oslabjeti. Temperatura u noći i prijepodne kretat će se između -3 i 0 stupnjeva, a krajem dana između -6 i -4 stupnja Celzijusa.

Sredozemna ciklona, koju je Crometeo tim nazvao Gordon, u petak rano ujutro svojim centrom s područja Italije premješta se u srednji Jadran. Ciklona će se tijekom dana u Jadranu dodatno produbiti što će intenzivirati promjenu vremena koja je počela. Ciklona u svojoj pozadini prema nama vuče hladan kontinentalan zrak.

Na Jadranu tijekom dana mjestimice očekujemo obilnu kišu, a u dijelu unutrašnjosti obilan snijeg. U Lici i Gorskom kotaru ponegdje će unutar 24 sata pasti oko pola metra snijega. Odmicanjem ove ciklone dalje prema jugoistoku vrijeme će se stabilizirati, no ojačat će sjeverno visinsko strujanje što će u dijelove zemlje konačno donijeti prve zimske vrijednosti temperature zraka ove klimatološke zime.

HAK poručuje: Oprezno na cestama

Zbog prometne nesreće na zagrebačkoj obilaznici ( A3) između čvorova Kosnice i Ivanje Reke u smjeru istoka vozi se otežano, uz zastoje.

Na autocesti A4 Zagreb- Goričan kod čvora Novi Marof u oba smjera promet je otežan zbog prepriječenog teretnog vozila, a otežano uz zastoje vozi se i na državnoj cesti D1 kod Slunjskih Brda.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvorena je:
- A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera
- Jadranska magistrala između Bakra i Senja.

Na autocesti A7 Sveti Kuzam- Hreljin zabrana je za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle ( I.skupina), a na Krčkome mostu i Jadranskoj magistrali ( D8 ) od Senja do Karlobaga zabrana je dodatno za odstavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Snijeg pada u Gorskome kotaru, Lici, sjeverozapadnoj i dijelu središnje Hrvatske.

U ostalom dijelu zemlje kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski od kiše. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorska područja. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme!

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim i županijskim cestama u Gorskome kotaru i Lici, uključujući i autoceste: A1 između čvorova Bosiljevo 1 i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1 te državne ceste D1 ( Lička magistrala) i D3 (stara cesta kroz Gorski kotar).

Zbog zimskih uvjeta na brojnim je cestama zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook