Prethodni članak
Sljedeći članak

SJAJAN USPJEH: Učenik SŠ Krapina najbolji u državi u poznavanju njemačkoga jezika!


Na 30. državnom natjecanju  u poznavanju njemačkoga jezika održanom u Požegi od 10. do 12. travnja 2024. godine učenici Srednje škole Krapina postigli su izvrsne rezultate.

Natjecanje se provodi u dvije kategorije. Učenik Martin Artić, učenik četvrtog razreda u programu za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar, osvojio je u Kategoriji II – lista B prvo mjesto, a Mateo Vrhovec, učenik 2. razreda u programu za zanimanje tehničar za računalstvo, u Kategoriji I- lista A izvrsno 5. mjesto. Njihove su mentorice Darinka Došen i Klaudina Grmovšek.

Rezultat je to iznimno vrijednog rada učenika i nastavnika i kontinuiranog ulaganja škole u kvalitetu nastave njemačkoga jezika. Srednja škola Krapina je partner škola Savezne Republike Njemačke i promovira učenje njemačkoga jezika kao jezika koji mladim ljudima otvara bezbroj mogućnosti. Njemački se jezik u Krapini uči u redovnoj nastavi kao prvi i drugi strani jezik,  u međunarodnom okruženju u sklopu projekata međunarodne razmjene učenika putem Erasmus projekata, u sklopu kreativnih i zabavnih aktivnosti iz Školskog kurikuluma te fakultativnoj nastavi kao priprema za stjecanje Njemačke jezične diplome. Učenici polaganjem drugog stupnja Njemačke jezične diplome stječu znanja njemačkog jezika potrebna i dostatna za studij na nekom od njemačkih sveučilišta. Ne moraju polagati ispit iz njemačkog koji je inače obavezan pri upisu na studij u Njemačkoj, a pri upisu na studij njemačkoj jezika na fakultetima u Hrvatskoj učenici s položenim ispitom za Njemačku jezičnu diplomu imaju bodovne prednosti.

Uz ove, postoji i niz drugih razloga zašto je važno učiti njemački jezik. Generacije krapinskih srednjoškolaca uvjerile su se da se učenjem njemačkog jezika stječu vještine koje unaprjeđuju i profesionalni i privatni život. Poznavanje njemačkog povećava mogućnosti studiranja u zemljama njemačkog govornog područja, stipendiranja za studij i zaposlenja u njemačkim tvrtkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno je to važno kod poslodavaca koji posluju globalno, u turizmu, ali i znanosti, jer je njemački jezik drugi najvažniji znanstveni jezik.

Svjesni toga, u Srednjoj školi Krapina stvaraju i unaprjeđuju uvjete za  kvalitetno učenje stranih jezika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook