Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠANJUG : 'Želimo u Petrovskom stvoriti što bolje uvjete za život, primjerene vremenu u kojem živimo'

U predstojećem razdoblju, prioritet je proširenje, dogradnja i adaptacija osnovne škole, kao i nastavak izgradnje vodoopskrbne mreže. Načelnik se nada i pozitivnom ishodu Mjere 7.4 na koju je prijavljena izgradnja školske sportske dvorane

  • ŠANJUG.JPG
  • Izgradnja nove mrtvačnice dobro napreduje, grubi građevinski radovi uglavnom su napravljeni

    Izgradnja nove mrtvačnice dobro napreduje, grubi građevinski radovi uglavnom su napravljeni

  • ŠANJUG.JPG
  • Izgradnja nove mrtvačnice dobro napreduje, grubi građevinski radovi uglavnom su napravljeni

Zagorski list donosi intervju s Ivanom Šanjugom, načelnikom Općine Petrovsko, o prvim mjesecima novog mandata i najvažnijim projektima

ZL: Koje biste važnije investicije izdvojili u ovoj godini u Općini Petrovsko?

Šanjug: Paralelno s većim projektima za natječaje na EU fondove i nacionalne pozive, radimo manje zahvate i projekte na komunalnoj infrastrukturi. Ove smo godine oko 500 tisuća kuna potrošili na sanaciju nerazvrstanih cesta, odvodnju, gradilo se i nekoliko stotina metara kanalizacije. Više od pola milijuna kuna utrošili smo na presvlačenje asfaltnim slojem nerazvrstanih cesta i krpanje udarnih rupa. U ovoj godini planiramo potrošiti 1,8 milijuna kuna za izgradnju mrtvačnice, 760 tisuća za izgradnju pristupne ceste i potpornih zidova na novom groblju i počet ćemo graditi obodnu stazu, za koju smo dobili 150 tisuća kuna, odnosno polovicu iznosa, od Ministarstva regionalnog razvoja, a od istog ministarstva za pristupnu cestu 560 tisuća kuna, odnosno oko 80 posto iznosa. Ako pribrojimo i sredstva koja smo uložili u izgradnju vodovoda, preko 3,5 milijuna kuna će biti uloženo u ovoj godini u izgradnju infrastrukture.

ZL: Gradnja nove mrtvačnice upravo traje. Koja je važnost tog projekta i kada se planira završetak?

Šanjug: Rok za izgradnju mrtvačnice je godinu dana, a gradnja je krenula u svibnju. No planiramo da to ipak bude u ovoj godini, no jako ovisimo o vremenskim prilikama. Grubi građevinski radovi su uglavnom napravljeni, mrtvačnica se pokriva i stvorit će se uvjeti za završne radove koji se mogu izvoditi i u lošijim vremenskim prilikama. U tijeku ove godine očekujemo i završetak pristupne ceste. To je jedan od projekata koji je čekao dugo vremena, a izuzetno je potreban, jer smo imali mrtvačnicu na jednom potpuno neprimjerenom mjestu, gdje nije bilo mogućnosti okupljanja i dostojanstvenog ispraćaja pokojnika s obzirom da smo bili na samoj cesti. Projekt mrtvačnice financiramo isključivo sredstvima proračuna. Bili smo u situaciji da smo se morali odlučiti između mrtvačnice i sportske dvorane za prijavu na mjeru 7.4. Kako je dvorana više od 4 puta skuplja od mrtvačnice, odlučili smo da ćemo prijaviti dvoranu.

ZL: Izgradnja školske sportske dvorane također je projekt koji se dugo čeka?

Šanjug: Izgradnja jednodjelne sportske dvorane izuzetno nam je bitna, jer za naše učenike želimo stvoriti barem približne uvjete onima kakve imaju djeca u ostalim školama u okruženju. Tjelesni odgoj u školi sada se odvija u neprikladnim uvjetima, u maloj učionici, i učenici su zakinuti što se tiče sportskih aktivnosti u samom startu. Kako je osnivač škole Krapinsko – zagorska županija, koja nije imala mogućnosti da krene u izgradnju, od njih tražili da nam ustupe kompletnu projektnu dokumentaciju i daju pravo gradnje na njihovom zemljištu te ustupe investicijska prava. Po prijenosu na Općinu, u travnju smo se prijavili na mjeru 7.4 i s obzirom da smo jedna od rijetkih lokalnih jedinica čija škola nema sportsku dvoranu, nadamo se pozitivnom odgovoru. To je investicija vrijedna oko 8 milijuna kuna. Imali smo još prijava na natječaje, krajem prošle godine prijavili smo na Mjeru 7.2 nerazvrstane ceste, dužine 3 km i također očekujemo pozitivan ishod.Prijavljena je i rekonstrukcija i adaptacija Društvenog doma u Štuparju, u vrijednosti 2 milijuna kuna. Kada bi se ostvarili svi ti projekti, mogli bismo biti više nego zadovoljni i to bi nas dovelo u situaciju da polako počinjemo hvatati korak s okolnim općinama što se tiče razvoja i izgrađenosti infrastrukture, jer smo u nekim prošlim vremenima bili u velikom zaostatku za tim općinama. Prvenstveno je tome razlog što nismo bili u programu brdsko – planinskog područja i što smo i u odnosu na njih imali manji porezni prihod i najveću nezaposlenost. To se polako mijenja, a sukladno tome se osjeća i veći priljev sredstava u proračun. Od velike je pomoći i što smo ušli u program potpomognutih područja, što nam daje dodatnu mogućnost izgradnje komunalne infrastrukture.

ZL: Što se infrastrukture tiče, za Petrovsko je bitna i državna cesta Valentinovo – Petrovsko. Kako ste zadovoljni rekonstrukcijom?

Šanjug: Čeka se tehnički pregled ceste. Mi kao lokalna samouprava imamo nekoliko prigovora na samu izvedbu, na nekim su mjestima nekvalitetno izvedeni prijelazi na naše nerazvrstane ceste i inzistirat ćemo da se to napravi na kvalitetan način. Tražili smo nogostup u cijeloj dužini ceste jer jedan od glavnih razloga zbog kojih je uopće došlo do rekonstrukcije te ceste je sigurnost i pješaka i ostalih sudionika u prometu. U jednom dijelu od 500 m nema nogostupa, no taj dio nije ni bio predviđen građevinskom dozvolom. Primjedbi imaju i naši sumještani, zbog nekvalitetno riješene odvodnje. U prilikama kada pada puno kiše, ljudima se ona s prometnice slijeva u dvorišta, nekima i kuće. U svakom slučaju tehnički pregled bi trebao biti brzo, pa ćemo vidjeti.

ZL: Koje biste planove i projekte izdvojili u budućnosti?

Šanjug: U razdoblju koje je pred nama, prioritet je naša osnovna škola. Imamo građevinsku dozvolu za proširenje, dogradnju i adaptaciju. Škola je stara, u šestom desetljeću i već vapi za adaptacijom, što se tiče vodova, instalacija, kuhinje, sanitarija, a i skučenosti. Bilo je na njoj nekih zahvata, djelomično je sanirano krovište, promijenjena vanjska stolarija, no škola ne zadovoljava standarde. Treba je i proširiti, želimo uvesti jednosmjensku nastavu, što bi nam donijelo značajne uštede, a stvorili bi mogućnost cjelodnevnog boravka u školi. Završena su i dva vodovoda, u naseljima Gredenec i dio Gornje Svedruže od 5,8 km te 2,5 km za naselje Rovno. Napravljene su tlačne probe, dobivena je pozitivna analiza vode i u tijeku je izrada priključka za one koji su podnijeli zahtjev i imaju uvjete. Od 2009. krenulo se ozbiljnije s izradom vodovodne mreže i stanje je bitno drugačije nego prije, napravljeno je preko 30 km vodovodne mreže i opskrbljenost javnim vodovodom imamo oko 50 posto. To je bitan projekt i dalje, gradnju vodovodne mreže, jer će se s vremenom morati u cijelosti prijeći na javni vodovod. Želja nam je stvoriti što bolje uvjete za život u Petrovskom, da bude što više mladih obitelji i da im stvorimo uvjete primjerene vremenu u kojem živimo i da osjete kontinuiranu promjenu na bolje. Planovi će bitno ovisiti i o tome koliko ćemo sredstava dobiti iz eu fondova. Već sad imamo spremnih projekata u vrijednosti preko 30 milijuna kuna za natječaje na eu fondove. Period od iduće 4 godine smatramo najbitnijim za izgradnju komunalne infrastrukture u cijeloj egzistenciji naše općine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog povremenih lokalnih pljuskova kolnici su mokri ili vlažni i skliski. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Do 22. svibnja u 05:00 sati...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program