Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanader: 'Zagorski vatrogasci su jedni on najbolje organiziranih'


U Poslovno - tehnološkom inkubatoru u Krapini održana je danas sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogase zajednice.

Sjednicu Predsjedništva vodio je njezin predsjednik Ante Sanader, koji je prije samog početka posebno pohvalio vatrogastvo u Krapinsko-zagorskoj županiji. - Ovamo smo došli jer je ovo jedna od najbolje organiziranih vatrogasnih zajednica. Vatrogastvo je ovdje na visokoj razini organiziranosti, opremljenosti i osposobljenosti i sigurno jedan od primjera za cijelu Hrvatsku“, poručio je predsjednik Predsjedništva Sanader te pojasnio da se radi o redovnoj sjednici Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice. „Treći je mjesec, već se rade pripreme za požarnu sezonu. Imamo posebni program za ljetnu sezonu koji donosi Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Hrvatske vatrogasne zajednice, koja je reorganizacijom postala središnji državni ured“, pojasnio je predsjednik Predsjedništva Sanader, dok se glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković osvrnuo i požarnu statistiku u prva tri mjeseca 2024. godine. „Prvi kvartal je, prema statističkim podacima, obilježen velikim brojem požara. Puno više u odnosu na prošlu godinu, požara čak 50-ak posto više, dok je opožarena površina više od 100 posto veća. Međutim, to su sve bili požari koje su vatrogasci vrlo brzo ugasili i nije došlo do većih materijalnih šteta. Idemo dalje i radimo svoj posao - poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković.

Svoj ponos što su dobili priliku biti domaćini sjednice Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice istaknuo je predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber, koji se i osvrnuo na stanje zagorskog vatrogastva. - Ono što očekujemo od Hrvatske vatrogasne zajednice je regionalno vježbalište koje se predviđa u Stubičkoj Slatini. Vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do razine da počnemo projektirati i sređivati i da ovaj dio Hrvatske dobije moderno vatrogasno vježbalište. Inače, sve druge stvari koje se tiču vatrogastva u Krapinsko-zagorskoj županiji su na vrlo visokoj razini. Iako su nam vozila malo starijeg datuma proizvodnje, vrlo smo ponosni da broj vatrogasaca ne pada. Bez obzira na ova izazovna vremena, vatrogasaca ima - poručio je predsjednik županijske vatrogasne zajednice Skuliber.

Župan Željko Kolar istaknuo je dugu i bogatu tradiciju vatrogastva u Krapinsko-zagorskoj županije te odličnu suradnju Županije, županijske vatrogasne zajednice, vatrogasnih postrojbi i društava. - Mi u Krapinsko-zagorskoj županiji imamo dvije profesionalne vatrogasne postrojbe i 81 dobrovoljno vatrogasno društvo te zbog njihove sinergije imamo ovako dobru protupožarnu zaštitu. Zahvala svima koji kroz djelovanje u vatrogastvu, spašavajući živote i imovine, na kocku stavljaju svoje vlastite živote - poručio je župan Kolar i  naglasio dužnost regionalne i lokalne samouprave da vatrogascima omogući opremljenost na razini njihove osposobljenosti, motiviranosti i angažmana u zajednici.

Okupljene vatrogasce i vatrogaskinje pozdravio je i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, koji je posebno izdvojio dugu tradiciju vatrogastva u Krapini te za sljedeću godinu najavio proslavu 150 godina vatrogastva u Krapini. - DVD Krapina je, moramo znati, bio i jedan od osnivača vatrogasne zajednice Savske Banovine, preteče današnje Hrvatske vatrogasne zajednice - istaknuo je gradonačelnik Gregurović.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook