Prethodni članak
Sljedeći članak

'Razriješenost kaznenih djela u PU krapinsko-zagorskoj je 77%, dok je državni prosjek 63%'

U PU krapinsko-zagorskoj održana je konferencija za medije


Povodom Dana policije koji se obilježava 29. rujna kao i dan zaštitnika svetog Mihovila danas je u prostorima PU krapinsko-zagorske u Zaboku održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani statistički podaci stanja sigurnosti u prvih osam mjeseci ove godine te što je sve PU krapinsko-zagorska radila.

- Zabilježeno je 523 kaznena djela i to je najmanji broj kaznenih djela u posljednjih deset godina. Zabilježili smo 433 prometne nesreće te 10 126 prekršaja u prometu. Bilo je tu 150 prekršaja javnog reda i mira, 616 prekršaja po kojima policija postupa te 382 ostala sigurnosna događaja koja nemaju  obilježja kaznenih djela poput samoubojstva, pokušaja samoubojstava, nesreća na radu, padova, nestanka osoba i slično. Od ukupnog broja 523 kaznenih djela, 287 je evidentiranih po poznatom počinitelju, a 236 kaznenih djela evidentirano je po nepoznatom počinitelju. Od tog broja 236 kaznenih djela evidentirano je po  nepoznatom počinitelju, naknadno su otkriveni počinitelji za 98 kaznenih djela. Tijekom ove godine naknadno su otkriveni počinitelji za 18 kaznenih djela iz prethodne godine. 13 kaznenih djela je teških krađa, 3 kaznena djela krađe, jedna prijetnja, jedno oštećenje tuđe stvari – rekao je načelnik PU krapinsko-zagorske Darko Car te spomenuo kako je najveći broj kaznenih djela na području PU krapinsko-zagorske na području tri policijske postaje – PP Zabok gdje je evidentirano 173 kaznenih djela, PP Zlatar Bistrica gdje je evidentirano 98 kaznenih djela i PP Donja Stubica gdje je evidentirano 95 kaznenih djela.

- Želim naglasiti da je ukupna razrješenost svih kaznenih djela u našoj policijskoj upravi 77 posto, a državni je prosjek 63 posto što također govori da ova policijska uprava dobro radi i idemo u dobrom smjeru – dodao je Car.

- Iako znamo da su teške krađe kaznena djela koja je najteže razriješiti, a čine 21,4% svih kaznenih djela na području naše Policijske uprave, postigli smo iznimne rezultate razriješenosti kaznenih djela teških krađa, gdje nam je postotak razriješenosti skoro 50% (47,3%), za napomenuti je kako je državni prosjek 21,9 % - objasnio je Car.

Rečeno je kako je u strukturi kriminaliteta, u osam mjeseci 2018. godine najzastupljeniji je opći kriminalitet (krađe, teške krađe, kaznena djela krivotvorenja, protiv osobne slobode itd.), zatim kriminalitet na štetu mladeži i obitelji (a tu spadaju kaznena djela nasilja u obitelji, kaznena djela povrede djetetovih prava, povrede dužnosti uzdržavanja, spolne zloupotrebe djeteta itd.) ikriminalitet droga, a po pitanju kriminaliteta bavili smo se i bavimo se organiziranim kriminalitetom, gospodarskim kriminalitetom, računalnim ili kibernetičkim kriminalitetom 

- Kod spominjanja kaznenih djela općeg kriminaliteta ističem kako prednjače teške krađe i krađe kuće, stanove, vikend kuće i trgovine. Zabilježili smo ove godine 23 teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove, te 8 krađa iz kuća i stanova te 21 teška krađa provaljivanjem u trgovine i 9 krađa iz trgovina sa manjom materijalnom štetom, a skoro polovinu tih kaznenih djela uspješno smo riješili – objasnio je Car te iskoristio priliku da uputi apel da ljudi moraju sami paziti na svoje kuće i stanove, ne ostavljati otključana vrata ili stavljati ključ ispod otirača, tegli ili na sličnim mjestima dok se trgovine  također mogu kvalitetnije zaštititi od strane vlasnika.

Tijekom osam mjeseci 2018. godine zabilježena su 23 samoubojstva i 18 pokušaja samoubojstava, ali isto tako je u proteklih 10 godina u Zagorju 410 osoba počinilo samoubojstvo, a još 222 osobe pokušale su izvršiti suicid.

- Iako samoubojstva nisu direktno policijski posao, ali su specifični događaji koji zaokupljaju pažnju javnosti, smatramo da se po toj problematici moraju uključiti i neke druge službe – naglasio je Car.

- Evidentirano je 150 prekršaja protiv javnog rada i mira, što je najmanji broj takvih prekršaja u posljednjih deset godina, a javni red i mir narušavao se uglavnom drskim ponašanjem, svađom i vikom, međutim nisu zabilježena narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a nismo imali niti većih sigurnosnih ugroza koji bi zaslužili veći interes javnosti – rekao je Car.

Broj tako evidentiranih počinitelja u osam mjeseci 2018. godine je 193, a ono što je interesantno 62 počinitelja bila su pod utjecajem alkohola. - Isto tako zabrinjava podatak da smo u osam mjeseci evidentirali 286 prekršaja nasilja u obitelji i svjesni smo da to nije stvaran broj i da je broj veći jer se svi slučajevi i ne prijavljuju. 48 osoba je počinitelja prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji su recidivisti, odnosno oni koji su takve prekršaje počinili dva ili više puta. Stupili smo u kontakt sa službama i nadležnim institucijama, posebno sa Centrima za socijalnu skrb, da se još više uključe u rješavanje ovog problema – objasnio je Car i dodao da što se tiče prometa, kojem policija pridaje posebnu pozornost,

Na prometnicama naše Županije zabilježili smo u osam mjeseci ove godine 433 prometne nesreće. Sa smrtno stradalim osobama u osam mjeseci zabilježene su 2 prometne nesreće, dok je jedna osoba smrtno stradala u rujnu. 130 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama u kojima je 155 osoba zadobilo lakše tjelesne ozlijede, a 36 osoba teške tjelesne ozlijede.

Sa materijalnom štetom zabilježena je 301 prometna nesreća. Najčešći uzrok prometnim nesrećama bila je brzina i alkohol. Upozoravamo vozače na dosljedno korištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i ne korištenja mobitela tijekom vožnje.

Bilo je i riječi o broju prelaska preko graničnih prijelaza u Krapinsko-zagorskoj županiji. - Preko graničnih prijelaza u našoj županiji prešlo je u osam mjeseci ove godine ukupno 11. 759. 757 putnika, a samo preko graničnog prijelaza Macelj 9. 340. 459 putnika u više od 2. 648. 271 vozila, ( od toga - osobni automobili 2. 283. 748,  teretna vozila 327. 475, autobusi 35. 247, motocikli 2. 281) što Granični prijelaz Macelj čini najfrekventnijim graničnim prijelazom u Republici Hrvatskoj – spomenuo je Car.

- Što se tiče ilegalnih migracija na području PU krapinsko-zagorske , uspješno se nosimo s tim problemom koji na području Policijske uprave krapinsko-zagorske nije u većem obimu, niti se naša Županija nalazi na ruti kojom migranti pokušavaju ući u Schengenski prostor EU – objasnio je Car.

- Zabilježili smo 4 događaja u kojima je 6 ilegalnih migranata zatečeno u pokušaju ilegalnog prelaska naše državne granice, u 6 slučajeva 14 ilegalaca je vraćeno u Republiku Hrvatsku zbog ilegalnog prelaska državne granice iz Republike Slovenije, a na graničnim prijelazima zatečene su tri osobe s krivotvorenim putnim ispravama, a šest osoba zatečeno je u izbjegavanju granične kontrole skrivene u vozilima. Šest je stranaca tijekom ove godine policijskim službenicima naše Policijske uprave izrazilo zahtjev za azil. – rekao je Car.

Preventivne aktivnosti koje provodi ova Policijska uprava dobro su prihvaćene od građana, a tijekom godine provedemo 30-tak preventivnih aktivnosti, a provodimo ih samostalno ili u suradnji sa drugim institucijama od kojih bi posebno istaknuo Županiju, gradove i općine.   

Djelatnici Policijske uprave krapinsko-zagorske, sudjeluju ili su sudjelovali na svim važnijim događajima nacionalnog karaktera.

Djelatnici PU krapinsko-zagorske sudjeluju ili su sudjelovali u svim važnim događajima nacionalne važnosti, poput ispomoći drugim policijskim postajama, osiguravanja važnih utakmica itd. – rekao je Car i naglasio kako je ponosan na svoje policijske djelatnike i poručio građanima da se osjećaju sigurno i da imaju puno povjerenja u svoju policiju.

- U tijeku je jedno kriminalističko istraživanje nad više počinitelja većeg broja kaznenih djela. Uglavnom se radi o prijevarama na području Zagorja i u tijeku je kriminalističko istraživanje nad više policiji poznatim osobama koji su počinili više kaznenih djela na štetu većeg broja građana, a obećavali su sređivanje mirovina, lažnih predstavljanja da su zaposlenici Zavoda za mirovinsko osiguranje. Riječ je o materijalnoj šteti od više stotina tisuća kuna – rekao je Car i pozvao građane ako su imali slučaj da su prevareni da se jave policiji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook