Prethodni članak
Sljedeći članak

Rajko Suhodolčan: 'Ovaj Porin puno znači za zagorski kraj i kajkavsku riječ'

Zagorci ponovno u rukama drže Porin. Treći je to kipić koji je stigao među zagorske brežuljke zahvaljujući Kvartetu Gubec. S Rajkom Suhodolčanom razgovarali smo o dojmovima nakon Porina, a saznali smo i kada je i kako nastala zagorska himna 'Pod brajde'.

Zagorci ponovno u rukama drže Porin. Treći je to kipić koji je stigao među zagorske brežuljke zahvaljujući Kvartetu Gubec. S Rajkom Suhodolčanom razgovarali smo o dojmovima nakon Porina, a saznali smo i kada je i kako nastala zagorska himna 'Pod brajde'.

I treći Porin za Kvartet Gubec je osvojen. Jeste li ponosni?
Suhodolčan: Pa kak ne bi bil, ipak je to najvažnija nagrada u glazbenoj sferi  kod nas i još kad dojde od struke, nema se kaj reči, tim više kaj je ovaj put Porin došel za moj autorski rad, odnosno u kategoriji za najbolju foklornu pjesmu – Pod brajde. Naravno da ovom prilikom moram spomenuti da smo tu izvedbu skupa napravili mi Gupci s Kavalirima iz Bednje, također velikim „ambasadorima“ Hrvatskog zagorja.

Na dodjeli se skupila čitava hrvatska estrada. Kakva je bila atmosfera?
Suhodolčan: Ove godine je, po mojem mišljenju, bil najbolje organizirani Porin dosad. Sve, dakle, od zastupljenosti u medijima, promocije, organizacije, prijenosa, pozornice, vizualnog identiteta je bilo na najvišem mogućem nivou koji i zavrjeđuje jedna takva priredba. U Opatiji i Rijeci bili su prisutni gotovi svi glazbenici, novinari i urednici koji u ovo vrijeme u Hrvatskoj nekaj znače, bilo je puno vanjskih manifestacija i popratnih događanja, tak da sam ja bil zadovoljan s onim kaj sam videl.

Nagradu je osvojila pjesma 'Pod brajde' koja je, možemo reći, postala zagorska himna. Koja je, po Vašem mišljenu, čar i tajna te pjesme?
Suhodolčan: Popevka 'Pod brajde' nastala je prije osam let u suradnji s Oktetom Kaj iz Huma na Sutli i moram reći da se od prve i nije baš primila, neg tek par let poslije toga sama se, bez ikakve promocije, našla na repertoaru mnogih sastava i solista, dakle mužikašov, na njihovom repertoaru za svadbe i druge prilike, tak da se more reći da je sama našla svoj put do slušateljstva i popularnosti. Zmislim se da me na dodjeli Porina u Makarskoj 2007. nazval Danijel iz Kavalira da ga na svadbi iščeju nekakve Brajde, pa sam mu prek telefona diktiral tekst, a istu večer me zval i Žiga da mu neko nudi dobre peneze, a on ne zna popevku, tak da sam dvaput tu večer govoril tekst prek telefona. I tak je počelo, makar su Brajde več bile stare tri leta, a dalje se je sve samo po sebi vrtelo i moram priznati da to nisam očekival, ali da mi je drago zbog toga – to je! Neko je jemput rekel da su Brajde logični nastavak Suze za zagorske brege, jer tam se govori o odlasku z rodne grude,  a v mojim Brajdama o povratku nazaj doma, a kam drugam neg pod brajde z pajdaši...

Koliko Vam je draga ta nagrada s obzirom da ste autor pjesme 'Pod brajde'?
Suhodolčan: Kvartet  Gubec je dosad bil sedam put nominiran za diskografsku nagradu Porin i osvojili smo ga 2007. u Makarskoj za najbolji album folklorne glazbe, za nosač zvuka-kak se to veli,  pod nazivom Ak sem ti srčeko ranil, nakon toga 2010. ista nagrada stigla je i za album Oko jene hiže  na dodjeli Porina u Biogradu na moru, a ove godine je Porina dobila popevka Pod brajde u izvedbi Kvarteta Gubec i Kavalira z Bednje s albuma Gupci vu Lisinskom koji smo snimili uživo na koncertu s Tamburaškim orkestrom HRT-e u velikoj dvorani Vatroslav Lisinski prije dve lete.. Velika je to stvar i morem reči da sam si ispunil jedan san, a to sve skupa puno znači i za kajkavsku riječ i zagorski kraj, to kaj nas prizna struka iz svih dijelova Hrvatske – pa gdo ne bi bil malo gizdav.

Što nam Gupci spremaju u naredno vrijeme?
Suhodolčan: Kvartet Gubec u sljedećem periodu ima dosta nastupa po festivalima, koncerata po sjeverozapadnoj Hrvatskoj, idemo na Pitomaču, Krapinu, Omiš s orkestrom HRT-e, o ove godine bi trebali započeti jen veliki projekt s Tamburaškim orkestrom i Sinišom Leopoldom, snimanje legendarnih popevki poput Peharček moj, Vu plavem trnaci, Pozdrav Zagorju i sl. Krajem godine izlazi i moj samostalni projekt, album pod nazivom Zagorje vu srcu koji sam delal s suradnicima poput Okteta Kaj, klape Bistrica, Careva iz Varaždina itd. Bumo se čuli kad za to dojde vrijeme.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na pojedinim dionicama autocesta i ostalih cesta u tijeku su radovi na obnovi ili izgradnji kolnika te košnje, pa vozače molimo za strpljenje i upozoravamo ih da poštuju privremenu prometnu signalizaciju i ograničenja brzine. Kolnici su mjest...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program