Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvi u Hrvatskoj: U zagorskoj tvrtki najbolje čvarke na svijetu sada rade roboti


Od ove zime u pogonu u Oroslavju najbolje čvarke na svijetu miješaju roboti. Tvrtka Gerić MG postala je tako prva tvrtka u Hrvatskoj, ali i šire, koja je u svoje pogone uvela robotizaciju, i to u vidu robotskih ruku, koje od nedavno doprinose nadaleko priznatoj kvaliteti čvaraka Gerić.

Ispomoć u miješanju

Štef, Dragec i Božo u pogon su stigli prije četiri mjeseca, a vlasnik Marko Gerić kaže kako mu je sada žao što se na taj potez nije odlučio i prije. Nakon prvih mjesec dana prilagodbe na prisutnu robotizaciju, djelatnici sada imaju samo riječi hvale, jer im tri robotske ruke postavljene iznad kotlova uvelike olakšavaju težak fizički posao miješanja čvaraka.

– Nakon što se sve posložilo i djelatnici su se priviknuli da robote u pogonu, sada sve super funkcionira. Štef, Dragec i Božo miješaju svaki po dva kotla i to konstantno. Prije su to radili djelatnici i naravno da nije bilo lako stajati kod kotla osam sati dnevno i stalno sam miješati čvarke – kaže Gerić.

Tajna kvalitete

Između ostalog, tajna kvalitete svjetski priznatih Gerićevih čvaraka upravo je u ručnom miješanju. – Radimo od samih početaka na teži i skuplji način, ali kvalitetniji, onako po tradiciji. Zbog toga i čvarci jesu takvi kakvi jesu – kaže vlasnik.

Čvarci se ovdje proizvode prema recepturi koja se nije mijenjala deset godina, a nastala je prema tradicijskom načinu topljenja masti i pravljenja čvaraka. To su čvarci najsličniji onima kako su ih nekada domaćice radile, a neke ih još uvijek rade – od kvalitetnog čvrstog masnog tkiva koje Gerić od prvog dana nabavlja od istog dobavljača iz Španjolske.Tvrtka je sredinom prošle godine iz malog početnog pogona u Stubičkim Toplicama nakon deset godina preselila u novoizgrađeni i moderno opremljeni pogon u Oroslavju. Trenutno imaju desetak zaposlenih, a kako bi se otvorio prostor za veću proizvodnju, Gerić je odlučio uvesti robotizaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rješenje zagorskih inženjera

Da bi se sve posložilo onako kako treba, trebalo je uložiti puno truda i pameti inženjera. – I sam sam bio skeptičan prema tome, u nekoliko sam navrata dogovarao sastanke, pa ih otkazivao. Mislio sam da to neće imati smisla – kaže Gerić. No, rješenje su pronašli u zagorskoj tvrtki Retriver inženjering iz Huma na Sutli, koja je službeni integrator Jaka robota, odnosno cobota za Hrvatsku i Sloveniju. Coboti su roboti s integriranim sustavom koji omogućava rad robota u neposrednom kontaktu s ljudima. – Potrošili smo dane i noći, puno truda da bi se robotska ruka programirala na način da čvarke miješa poput osobe. Trebalo je simulirati ljudski pokret kod miješanja čvaraka. Na robotsku ruku namontirana je drvena kuhača, a Božo, Dragec i Štef programirani su prema različitim fazama miješanja. Prvih 10 – 15 minuta nema potrebe za puno miješanja, no sljedećih pola sata kada počinju puštati mast i kada dodamo mlijeko miješanje je intenzivnije, pokretu su različiti i roboti simuliraju pokrete koji mogu postrugati po stjenkama, po dnu kotla i dignuti, odnosno okrenuti čvarke – pojašnjava Gerić.

Vrijedna investicija

Ovo je itekako ogroman korak u ovakvoj proizvodnji, obzirom da se radi o novitetu koji zamjenjuje čovjeka, što ne znači da ljudski faktor u ovome nije potreban. – Postoje kotlovi za pečenje čvaraka koji sami miješaju čvarke. No, razlika je velika. Miješanje je jednolično i u takvim se kotlovima ne može dobiti temperatura i isparavanje kakva se postiže u našima. Okus čvaraka je drugačiji, jer se u takvim kotlovima čvarci više kuhaju, zbog čega su gumenastiji, a naši se baš peku. Razlika je i u tome što kotlovi smrve čvarke, a i sam proces duže traje – kaže Gerić, dodavši kako je investicija vrijedna oko 180 – 200 tisuća eura.

 – Bit cijele priče jest da smo olakšali posao djelatnicima. Naravno, opet su oni tu da pripomognu u miješanju. No, treba čvarke i skipati, stisnuti, tu je ljudski faktor bitan, a onaj najteži dio posla, samo miješanje, sada odrađuju roboti. Ponosan sam jer smo si ovime omogućili i dizanje kvalitete za još stepenicu više, jer Božo, Dragec i Štef sata miješaju konstantno. Ne odmiču se dok pečenje nije gotovo. Dok se čovjek mora u jednom trenu odmaknuti da bi zadovoljio ostale procese u pečenju. Tako da smo dobili i više nego što smo očekivali – veliku pomoć u teškom fizičkom poslu, podizanje kvalitete i prostor za povećanjem proizvodnje – zaključuje Gerić, dodavši i kako je namjera osmisliti i prešu za prešanje čvaraka koja će biti tako dobra da će zadržati kvalitetu sadašnjih čvaraka, koji se prešaju 'na žgance'.

Delikatesa za svjetska tržišta

Za sada proizvode oko tristotinjak tona čvrstog masnog tkiva godišnje. U ponudi imaju poluprešane i prešane čvarke, mast te razne suhomesnate proizvode koji su novi asortiman od protekle godine. Sve to možete kupiti u maloprodajnoj trgovini u sklopu pogona u Oroslavju, ali i u Zagrebu na Dolcu i Črnomercu, kao i kod partnera, manjih mesnica i trgovina. Ova delikatesa trenutno na tržištu postiže cijenu od oko 24 do 30 eura. Cilj je, naravno, inozemno tržište, do kojeg zasigurno neće biti teško doprijeti, obzirom da su 'fest stisnuti' Gerićevi čvarci već priznati na svjetskim sajmovima hrane odakle zbog svoje izuzetno visoke kvalitete odnose šampionske medalje.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook